OSTAVIO JE ŠVABE I POSTAO SRPSKI VOJNIK: Priču o njegovoj hrabrosti mora da zna svaki Srbin! (FOTO)

On je isvojevao velike bitke za Srbiju, iako je bio prvo austrijski oficir, kasnije je postao srpski, a njegov sin ništa manje nije zadužio Srbiju od njega, evo i zbog čega

  • 1

Stevan Binički je srpski vojnik, heroj, koji je svoje srce dao Srbima, iako je prvo bio oficir austrijske, pa tek potom srpske vojske. Njegov sin Stanislav je nadaleko poznat, ali za sada ćemo se posvetiti Stevanu. Binički je rođen 20. decembra 1840. godine u Gospiću i školovao se za inženjerskog graničarskog tehničara u Italiji i u Austriji.

U austrijskoj vojsci se ističe 1866. tokom bitke kod Kenigreca. Položivši zakletvu za srpskog podanika, 16. aprila 1868, primio je srpsko državljanstvo. Kao inženjerijski poručnik stupa u srpsku vojsku, gde je postavljen za komandira III pontonske čete u Jasici (kod Kruševca). Tu mu se, u braku sa Marijom baronicom fon Rehingen, 27. jula 1872. rađa sin Stanislav. Sada je možda i jasnije ko je bio njegov sin.

NEMAC KOJI JE SRBE VOLEO VIŠE OD BOGA: A kako smo mu samo podlo vratili! (FOTO)

U Jasici i Đunisu ostao je do 1874, a onda je unapređen u čin kapetana II klase i 1875. postavljen je u Ćupriji za komandanta pontonirskog bataljona.

Srpski vojnici na Mačkovom kamenu. Foto: Wikipedia/public domain Srpski vojnici na Mačkovom kamenu. Foto: Wikipedia/public domain

Komadujući kruševačkim odredom, u Prvom srpsko-turskom ratu 1876/77,  posebno se istakao u borbama u Jankovoj klisuri, kada je proterao Turke prema Blacu i Kuršumliji, pa je 9. avgusta bio unapređen u čin kapetana I klase, a 10. septembra u čin majora.

SVE SRPSKE HIMNE: Uz njih su Srbi ginuli za slobodu, pevali i kad su pobede slavili! (VIDEO)

U boju na Adrovcu zaradio je tešku ranu, ali je ipak uz pomoć pukovnika Rajevskog odbio napad nadmoćnih turskih snaga. Tokom boja na Krevetu izvršenim protivnapadom preotima od Turaka odsek Grebun-Rujnik. Inženjer major postao je 10. septembra, a inženjer potpukovnik 10. oktobra 1876.

Istakao se i u Drugom srpsko-turskom ratu, gde je bio komandant ibarske divizije (kruševačke brigade I i II klase i čačanske brigade II klase). Formirao je kuršumlijski odred, oslobodio Prokuplje i Kuršumliju 25. decembra. Godine 1883. dobija unapređenje u inženjera pukovnika, a 1884. postavljen je za ađutanta kralja Milana.

Foto: Wikipedia/Materialscientist Foto: Wikipedia/Materialscientist

Učestvovao je i u srpsko-bugarskom ratu 1885., tada je komandovao šumadijskom divizijom, pa moravskom.

Penzionisan je 1891, ali je 1895. reaktiviran i postavljen za direktora fabrike monopola duvana. Konačno je penzionisan 1900. Umro je u Beogradu 1903. i tu je i sahranjen.

SIMBOL HRABROSTI SRPSKE VOJSKE: Sto godina Marša na Drinu! (VIDEO)

A ko je bio njegov sin?

Stanislav Binički bio je poznati srpski kompozitor, dirigent i pedagog. Smatran je najvećim predstavnikom srpske klasične muzike, a najpoznatiji Marš na Drinu, upravo je on komponovao i posvetio ga pukovniku Stojanoviću, koji je poginuo u bici na Ceru.

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA