EVO ZAŠTO SU SRBI LUDI ZA PUTINOM, TITOM I MILOŠEVIĆEM: Kada vidite kako Srbija voli DIKTATORE naježićete se!

Titula počasnog građanina je zbog svog samog imena posebna, i one koji su je dobili svrstava u red velikih prijatelja nekog grada. Iako se malo teže zaslužuje, veoma lako može da se oduzme...

  • 35

Svaka vlast ima i tu privilegiju da iz svojih redova bira određene političare za laskavu titulu "počasnog građanina" ili da predlože ljude za koje smatraju da su to zaslužili. Građani grada ili mesta u kome žive se tu baš nešto i ne pitaju, već se samo  prijatno iznenade ili zaprepaste kada čuju ko je postao "čovek od značaja" u njihovom rodnom gradu. Telegraf.rs vam donosi priču kako su počasni građani srpskih gradova postali Tito, Milošević, Putin i mnogi drugi političari.

Po pravilu, to je neko ko uopšte nema veze sa tim mestom, ali da ne sitničarimo toliko, obično se nađe neka spona i dobar razlog zašto bi baš ta osoba bila miljenik tog grada. Obično je to neko ko je zadužio to mesto, kome je to bila druga kuća, ili ko je na kraju krajeva tu rođen i priznat je u svojoj profesiji.

NAJMRAČNIJU TAJNU TITA ČUVA BELI DVOR: Ovaj BIZARNI ritual obavljao je u podrumu ZAMKA. Šokiraće vas kada vidite o čemu je reč!

Da li je iznenađujuće ili ne, procenite sami, ali prvi počasni građanin Beograda bio je Josip Broz Tito, i to je uređeno 1947. godine, iako je od 1954. zvanično proglašena ova institucija. On je naravno "sredio" da brže bolje sebi pribavi ovu titulu, da ga ne bi preduhitrio oslobodilac Beograda, sovjetski maršal Fjodor Tolbuhin, koji je zbog svih zasluga prema Beogradu trebalo da postane prvi počasni građanin.  Kasnije, u skladu sa državnom politikom i načinom života, skoro da nema opštine koja Titu nije dodelila ovu povelju.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Nakon njega, spisak počasnih građana prestonice se povećavao, prosečno do danas, izbaran je po jedan novi član ovog kluba godišnje.

Bilo je među počasnim građanima i diktatora. Tako je na primer ovo priznanje dobio predsednik Rumunije Nikolaj Čaušesku, koji je zajedno sa svojom suprugom Elenom, nakon 34 godina vladavine, streljan, narodnom voljom.

ISPOVEST ČOVEKA KOJI JE UBIO ČAUŠESKUA: Tražili su da umru zajedno, Elena je vikala "j.bite se!" (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru i predsednik Egipta Gamal Abdel Naser, inače veliki Borozovi prijatelji, takođe su počasni građani srpske prestonice.

Ali, ovu povelju dobio je i čuveni severnokorejski diktator Kim Il Sung, po čijoj smrti je u toj zemlji proglašen trogodišnji dan žalosti.

Međutim, u vreme kada je njima dodeljena ova počast, nisu važili za diktatore. Na primer Čaušesku, je imao sjajnu reputaciju, tada je bio jedan od onih lidera koji je uspostavljao svetski mir, a sa Brozom su zajedničkim snagama izgradili hidroelektranu Đerdap.

Foto: Wikipedia/Fototeca online a comunismului românesc Foto: Wikipedia/Fototeca online a comunismului românesc

U doba komunizma, logično je da će i počasni građani biti oni koji imaju veze sa tom ideologijom, tim sistemom i koji su u to doba bili popularni na ovaj ili onaj način.

Promenom političkih sistema, menjali su se i predlozi za imenovanje počasnog građanina. Tako je sa velikim zakašnjenjem, Nelsonu Mendeli pre sedam godina uručena povelja o počasnom građaninu Beograda.

Ipak među stranim državnicima apsolutni rekord drži ruski predsednik Vladimir Putin, koji je omiljen u čak 11 gradova.

Koja korist od ovog statusa? Osim što može osobi da pospeši ego, i da mu još više da na važnosti, on ili ona se tretiraju kao prijtelji grada i sve službe su im na raspolaganju.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Aktuelni srpski političari takođe su u pojedinim gradovima rado viđeni, barem dok su na vlasti, i imaju ovu laskavu titulu. Tako je srpski premijer Aleksandar Vučić, počasni građanin u četiri grada i to: Rače, Novog Pazara, Krupnja i Leposavića. Odmah iza njega je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, i to u Čačku, Beranama i Trebinju.

ZAPAD BI SRBE SRAVNIO SA ZEMLJOM DA NIJE PUTINA: Ovom izjavom Emir Kusturica ZAPALIO je svet!

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, počasni je građanin Vitine i Kosovske Mitrovice, dok je prva potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, počasna građanka Zaječara.

Međutim, ukoliko u međuvremenu vlasniku titule padne popularnost, ili preko noći postane omražen, a ne retko i kada se promeni vlast, ode i zvanje počasnog građanina! To se na primer desilo predsednici JUL-a i nekadašnjoj porvoj dami SRJ Mirjani Marković, koja je izgubila status počasnog građana Bujanovca, ali istu sudbinu doživeo je i njen muž, predsednik SRJ Slobodan Milošević kome su građani Vrnjačke Banje i Valjeva uskratili ovo priznanje.

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Савица

    30. jul 2015 | 20:42

    НЕМА ВЕЋЕ ДИКТАТУРЕ ОД ПЕТООКТОБАРСКЕ ДОС ДИКТАТУРЕ ПОСЛЕ ПУЧА И ПАЛЕЊА СКУПШТИНЕ.

  • Jeca

    30. jul 2015 | 20:23

    Srbi vole Putina,a da vole diktatore voleli bi Obamu!!!!

  • Dejan

    30. jul 2015 | 20:43

    Nije tacno da volimo diktatore, samo volimo miran i dostojanstven zivot, pa pod kim god bili. Monarhija a ni demokratija nam to do sada nisu dale, Tito jeste...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA