AMERIKANAC I RUS OKUPIRALI VLADU SRBIJE: Evo ko je bio NAJČEŠĆI GOST u Nemanjinoj!

Premijer Srbije i ministar spoljnih poslova rado se sastaju sa američkim i ruskim ambasadorima u Srbiji, što je dobro, jer predstavlja "izbalansiranu spoljnu politiku" sa ambasadorima ključnih zemalja

  • 1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, veoma često imaju sastanke sa dvojicom najmoćnijih ambasadora na svetu - američkim Majklom Kirbijem i ruskim Aleksandrom Čepurinom.

Prema računici,  Vučić i Dačić su američkog ili ruskog ambasadora primali u proseku pet puta mesečno. Uglavnom su to bili sastanci oči u oči, ali i prilikom poseta zvaničnika iz Vašingotna i Moskve, gde su ambasadori bili prisutni.

Nemački diplomata biće NOVI SAVETNIK Vučića. Evo i koji!

Vučić i Dačić, ove godine 34 puta su se sreli sa Kirbijem i Čepurinom. Od toga Vučić i Kirbi osam puta, Dačić sa Kirbijem devet, a sa Čepurinom 10 puta. Vučić i ruski ambasador imali su sedam sastanaka.

Foto: Oksana Toskić Foto: Oksana Toskić

Nakon susreta srpskih sa američkim i ruskim ambasadorima, obično se objavljuju samo saopštenja za javnost, u kojima se uopšteno navode temer razgovora, a nejčešće srpsko predsedavanje OEBS-u, ekonomska saradnja i energetika. Tokom poslednjih nekoliko susreta tema je bila i Srebrenica, odnosno godišnjica obeležavanja ovog zločina.

Ipak, šta se sve stvarno govori iza zatvorenih vrata ostaje daleko od očiju javnosti.

GENOCID U SREBRENICI JE LAŽ KOJA OPRAVDAVA ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA U OLUJI: Ispovest FRANCUSKOG ŠPIJUNA zapalila je svet!

- Što su susreti sa ambasadorima češći, to je saradnja tešnja. Što je veća i značajnija zemlja, veći je broj tema o kojima se diskutuje. Ambasador je predstavnik Vlade svoje zemlje, i zapravo to je komunikacija sa određenom državom - objašnjava direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

S druge strane, kaže Joksimovićeva, sasvim je sigurno da, na primer, Angela Merkel ili Barak Obama ne bi primali naše ambasadore baš često.

NEMAČKA SE ZATVARA ZA SRBE I BOSANCE: Ovo je najnovija odluka Angele Merkel!

Bivši ambasador Srbije u Švedskoj i BiH Ninoslav Stojadinović objašnjava da su česti sastanci sa Kirbijem i Čepurinom "lepa ilustracija izbalansirane spoljne politike, jer se radi o ambasadorima ključnih zemlja.

- Razmena informacija je učestala, jer su oni među ključnim igračima. ako se tome dodaju i posete šefa Delegacije EU i ambasadora Nemačke i Velike Britanije, jasno je da su pokriveni svi, i EU, i SAD i Rusija - kaže Stojadinović.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    2. avgust 2015 | 00:05

    Dvojica najmocnijih ambasadoea na svetu a dobili posao u Bgd,ako nije greska u tekstu ne znam sta da mislim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA