EVO KAKO DA SRPSKA JAVNA PREDUZEĆA OZDRAVE: Ovo su saveti Milana Krkobabića koji je POŠTE SRBIJE "stavio na noge"!

- U našim javnim preduzećima postoji čuveni "bermudski trougao" - uprave, u kojoj sede predstavnici političkih partija, menadžmenta i reprezentativnih sindikata i zbog toga nestaju sve dobre pokretačke ideje i nestaje sav potencijal srpske privrede - kaže prvi čovek Pošte Srbija

  • 3

Direktor Pošte Srbije Milan Krkobabić u intervjuu za Nedeljnik, daje recept o uspešnom poslovanju ovog javnog preduzeća, govori o modelu  funkcionisanja javnog sektora na kome insistira PUPS na čijem je čelu, šta je potrebno da bi država bila dobar gazda, a otkriva i novi koncept isplate penzija u 21. veku.

Krkobabić zasluge za ogroman uspeh Pošte Srbije pripisuje pre svega radnicima tog preduzeća i njihovom stvaralačkom potencijalu koji se manifestuje kroz profitabilnost, rast i razvoj, i punu brigu o zaposlenima.

- Pošta je javno preduzeće koje zapošljava 15.000 ljudi. Cilj javnih preduzeća je da obave svoju misiju, ali - kao što je to slučaj s Poštom, koja je tržišno pozicionirana - imaju zadatak da budu i profitabilna. A ako su profitabilna, tek onda mogu da rastu i razvijaju se, što podrazumeva proširenje poslovanja i tehničko-tehnološko unapređenje. Uz visok stepen društvene odgovornosti prema zaposlenima. To su te tri stvari koje svako javno preduzeće u Srbiji mora da ostvari, kao što je uostalom praksa u svim velikim svetskim kompanijama. Sistem koji nije baziran na tome, osuđen je na lagano propadanje - objašnjava Krkobabić.

Foto: Promo Foto: Promo

Novi rekord Pošte Srbije: Dobit 40% veća nego prošle godine!

- Permanentno tvrdim da je ovaj rezultat ostvaren zahvaljujući angažovanju i stvaralačkom potencijalu 15.000 radnika Pošte. Ovo nije demagogija, ovo je realnost. U našim javnim preduzećima postoji čuveni "bermudski trougao" - uprave, u kojoj sede predstavnici političkih partija, menadžmenta i reprezentativnih sindikata. U tom trouglu suprotstavljenih interesa, prokletstvu srpske privrede, nestaju sve dobre pokretačke ideje i nestaje sav potencijal srpske privrede. Da bismo to izbegli, u Pošti su uprava, menadžment i sindikati na istoj strani stola. U Pošti nema tog "bermudskog trougla" koji generiše gubitke. To je ta razlika između Pošte i drugih javnih preduzeća koja se urušavaju i prave enormne gubitke, i teret su o vratu i srpskoj privredi i srpskom budžetu - kaže Krkobabić.

Kao predsednik stranke PUPS, Krkobabić se osvrnuo na položaj penzionera u Srbiji.

- Penzionera u Srbiji ima 1,7 miliona. PUPS se bori za osnovnu zaštitu penzionera, ali svi penzioneri ne glasaju za PUPS. Penzioneri glasaju za sve političke partije. PUPS je četvrta partija po snazi u parlamentu. Penzioneri se ne opredeljuju isključivo za zaštitu svog socijalnoekonomskog i materijalnog položaja, nego se rukovode različitim motivima - objašnjava Krkobabić i dodaje: 

Foto: Promo/PUPS Foto: Promo/PUPS

- Koncept 19. veka gde su četiri radila, a jedan primao penziju, praktično više nije održiv. Savremena tehnologija ne zahteva veliki broj zaposlenih. Ikea kod Bubanj potoka treba da izgradi poslovni objekat na 28.000 kvadrata, a zaposliće samo 300 ljudi. Projekcije kažu da će u većini zemalja do sredine veka raditi jedva jedna trećina sada zaposlenih.

Prvi čovek PUPS-a ima rešenje i za to, kako isplatiti penzije u budućnosti?

- Naš koncept je blizak evropskom, odnosno slovenačkom, a to je pozicioniranje odnosno sagledavanje nove uloge države u svemu tome. Hoćemo "dobru" državu, koja je ekonomski utemeljena, organizovana i efikasna. PUPS se zalaže za socijalno pravednu državu koja mora da bude garant dugoročne stabilnosti. Samo socijalno pravedna država imaće snagu i da izvrši preraspodelu društvenog bogatstva, obezbedi dugoročnu stabilnost i zaštiti sve socijalno ranjive slojeve.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BUMBAR

    13. avgust 2015 | 15:11

    da da jedno stavio na noge ,a 10 ugasio

  • Marko

    13. avgust 2015 | 15:00

    A cela filozofija je da su samo poceli da naplacuju racune.....pre krkobabica nije bilo provizije na placanje racuna.....i onda je on doneo ideju koje niko nije mogao da se seti i od svakog racuna uzima 40tak din...

  • Biljana

    13. avgust 2015 | 16:24

    Nema tu mnogo mudrosti, samo nedostaje dobre tj politicke volje. U drzavnim preduzecima pod hitno posmenjivati kompletno rukovodstvo koje drzavnu imovinu nemilosrdno arci, a nikome ne odgovara, postaviti mlade ambiciozne i strucne ljude, ali uvesti pojedinacnu - licnu odgovornost. Neznam kome odgovara da direktori koji su upropastili firme i dalje iste vode, valjda da ih ocerupaju do kraja. Kada je rec o socijalnoj pravdi, prvi korak ka tome je ozivljavanje SOCIJALNOG PREDUZETNISTVA, a ciji ste inicijator upravo Vi gospodine Krkobabocu, ali neznam kad ce i dali ce se uopste doneti Zakon o socijalnom preduzetnistvu, neko to uporno koci. Taj TRECI stub privrede bi bar malo doprineo socijalnoj pravdi i pruzio priliku gradjanima koji u drzavnom i privatnom sektoru nemaju nikakve sanse za zaposlenje.Cenim Vas rad i zalaganje gospodine Krkobabicu i srdacno Vas pozdravljam...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA