EKSKLUZIVNO ZA TELEGRAF IZ KABINETA ANGELE MERKEL: Evo da li će Nemačka podržati VUČIĆEVU IDEJU O POMIRENJU!

Nemačka kancelarka smatra da je predlog srpskog premijera o regionalnom pomirenju i obeležavanju DANA SEĆANJA NA SVE ŽRTVE korisna i usmerena na dobrosusedske odnose, što je jedan od temelja EU

  • 16

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić će zvanično 27. avgusta u Beču na Samitu o Zapadnom Balkanu, na kome će biti i predstavnici Evropske unije izneti svoju inicijativu da se utvrdi DAN SEĆANJA na sve žrtve rata u bivšoj Jugoslaviji, a nju će podržati Nemačka i sama kancelarka Angela Merkel, saznaje Telegraf.rs!

Uprkos tome što je Vučićeva inicijativa da se utvrdi dan sećanja za sve žrtve rata u bivšoj Jugoslaviji naišla na negativan prijem u Zagrebu, Sarajevu i Prištini, premijer Srbije će, kao što je najavio ovu ideju zvanično izneti 27. avgusta u Beču.

FRATINI: Žalosno je što Milanović i Tači odbacuju Vučićevu inicijativu pomirenja

Vučić će formalni predlog za koji smatra da bi doprineo pomirenju u regionu, a koji će sadržati najmanje pet ključnih tačaka, podneti na Samitu o Zapadnom Balkanu na kome će biti i predstavnici Evropske unije.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Ova inicijativa "lakše" će proći kada iza nje stane Nemačka, kao jedna od najmoćnijih država u Evropi i svetu, a i sam premijer Srbije rekao je na konferenciji za novinare "da su ovu stvar predložili Brisel ili Berlin odmah bi je svi podržali".

MILANOVIĆU, ŠTA SE DEŠAVA SA TOBOM? Hrvatski premijer odbio Vučićevu ruku pomirenja, neće zajednički dan žalosti

Kako Telegraf.rs saznaje zvanični Berlin i kancelar Nemačke Angela Merkel smatra da je ideja o regionalnom pomirenju i obeležavanje DANA SEĆANJA NA SVE ŽRTVE veoma dobra i korisna stvar.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Predlog je usmeren na dobrosusedske odnose na Balkanu. Čekamo reakciju država na koje se ova inicijativa odnosi - kažu za naš portal u kabinetu Angele Merkel.

Za sada su stigle reakcije iz Zagreba i Sarajeva koji nisu baš oduševljeni predlogom pomirenja, dok je predsednik Vlade Srbije pozvao lidere Hrvatske i BiH da gledaju viši interes, a ne to odakle je potekla inicijativa.

Vučić je rekao da bi odmah prihvatio takav predlog da je došao od hrvatskog premijera Zorana Milanovića ili bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

- Prihvatili bismo odmah i voleli bismo to, jer takva inicijativa vredi više od onih inicijativa koje dolaze iz Brisela ili drugih centara moći, jer kad se sami setimo da uredimo svoje odnose, pokazujemo da to ne radimo da bismo dobili političke poene već zbog sebe, svoje dece i budućnosti - rekao je Vučić.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ČIČA

    14. avgust 2015 | 11:54

    Vučiću,predlog ti je izuzetno dobar i korektan,ako neće ruku pomirenja,ne moraju,njihov izbor,zavrni sankcije u trgovini,investicijjama.Prodaja robe po max. Cenama,njihove mešovite uvoz-izvoz ka rusiji,onemogućiti i otežati im poslovanje,u Srbiji im nema mesta,jednom se mora znati ko nosi zvono,a ko mrči ovce..

  • Bednik

    14. avgust 2015 | 14:25

    Zasto mi stalno koji uvek najvise nadrljaju, uvek prvi pruzamo ruku pomirenja?

  • Dragan

    14. avgust 2015 | 12:49

    Ideja je dobronamerna,ako je Nemacka podrzi ostali ce samo aminovati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA