POKUŠAO SAM DA KUPIM DRŽAVNU VILU - Evo šta mi se dogodilo. Šokiraće vas koliko PAPIRA mi je trebalo za KROV NAD GLAVOM!

Zakup vile uređuje se po Zakonu o javnoj svojini, kažu iz Republičke direkcije za imovinu, što znači da kada se neka vila stavi na prodaju ili zakup, ona prvo ide na javno oglašavanje. Evo šta je još potrebno

  • 1

Velika prašina podigla se oko državnih stanova koji se daju pod zakup, a Srbi su u šoku kada vide po kojim smešnim cenama su "iznajmljene" vile na Dedinju, Senjaku i drugim elitnim delovima Beograda. Telegraf.rs je pokušao da zakupi jednu vilu za sebe, a evo da li nam je to pošlo za rukom!

Odmah po objavljivanju zvaničnih podataka iz DIPOS-a gde su građani Srbije prvi put čuli za Vaćka i Lopova, koji su "zakupili" državne vile, a da nisu na ime toga u budžet Srbije uplatili nijedan jedini dinar, počeo sam da razmišljam da iznajmim sebi udobnu "gajbu" na Dedinju!

AVIONI, KAMIONI: Da li je moguće da Srbija ne zna šta sve ima u svom vlasništvu?! (FOTO)

Nazvao sam Republičku direkciju za imovinu kako bih se raspitao za kompletnu proceduru.

Foto: Wikipedia/Aristote2 Foto: Wikipedia/Aristote2

- Zakup ili kupovina vile uređuje se po Zakonu o javnoj svojini - kao iz topa sam dobio odgovor sa druge strane.

Objašnjeno mi je da je procedura duža i da uopšte nije "toliko jednostavna" kao kada se kupuje stan od nekoliko kvadrata dovoljnih za puko preživljavanje.

Da bi uopšte "zakupio" vilu, kako mi je rečeno treba preskočiti niz prepreka.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prvo željeni objekat treba da bude slobodan i da se nalazi na listi za zakup, tada će početnu cenu odrediti grad - opština gde se vila nalazi.

Posle određene cene, svoj sud iznosi i Ministarstvo finansija. Jedini uslov je da "zakupac" bude državljanin Srbije ili ukoliko je to pravno lice, da ono bude registrovano na teritoriji Srbije.

Na kraju se raspisuje konkurs i sa najboljim ponuđačem sklapa se ugovor.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

S obzirom da se cene zakupa stana od 300 kvadrata na Dedinju krećeu od 1.500 do 2.000 evra, zakup vile u državnom vlasništvu možda je pristupačniji. Što bi se moglo naslutiti s obzirom na činjenicu da je vila u Krunskoj gde je bilo sedište Demokratske stranke po odluci opštine Vračar, kako tvrde u DIPOS-u data demokratama u zakup po smešnoj ceni.

- DIPOS je samo na toj vili od 1995. godine do 2000. godine na njoj izgubio oko 434.000 dolara na ime zakupa - kaže Đoko Krivokapić direktor DIPOS-a.

Podsetimo Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini države predviđao je da nekretnine mogu da kupe samo onima koji su zakupci, a on je povučen iz procedure, nakon što ga je predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio da potpiše.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fiona

    19. avgust 2015 | 21:26

    Eto i neke koristi od toga što nemam novca!"Glavobolje",bar ove vrste,neću imati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA