GAŠIĆ I KIRBI U POSETI MIGRANTIMA U PREŠEVU: Država će učiniti sve da IZBEGLICAMA bude dobro

- Migranti kažu da jedino ovde, za razliku od svih zemalja kroz koje su prošli, imaju maksimalno korektan i human odnos i sve potrebne uslove - rekao je ministar odbrane. On je sa američkim ambasadorom u Srbiji, najavio još zajedničkih projekata Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, poput rekonstruisanja vrtića i muzičke škole u Bujanovcu

  • 1

Ministar odbrane Bratislav Gašić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, obišli su danas Prihvatni centar za migrante u Preševu, u koji, kako je rečeno, dnevno pristigne i do 2.000 migranata.

Američki diplomata je rekao da su mu migranti u razgovoru preneli da se osećaju prijatno i dobrodošlo u Srbiji, poručujući da će SAD pokušati da pomognu UNHCR, a samim tim i migrantima u Srbiji.

- Drago mi je što sam jutros imao prilike da pročitam da će EU dati određena finansijska sredstva i nadam se i verujem da će Srbija dobiti pomoć i iz drugih izvora -  rekao je Kirbi.

Kirbi: Srbija je slobodna i može da sarađuje s kim god želi

On poručuje da je bitno razmišljati dugoročnije, kada su migranti u pitanju, budući da dolazi zima. Dodao je i da bi timski rad, s obzirom na to da on postoji između državnih organa u Srbiji, trebalo da postoji i od strane međunarodne zajednice.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Upitan za Prihvatni centar za migrante u Beogradu, Gašić je rekao da će Vlada Srbije ono što je obećala i realizovati i da mora da se napravi prihvatni centar, koji bi mogao da primi od 1.000 do 2.000 migranata.

Gašić je poručio da će država učiniti sve da situacija sa migrantima bude razrešena na najbolji mogući način, a da situacija u centru predstavlja dokaz da nadležni organi rade sinhronizovano na prihvatu migranata i obezbeđivanju svih uslova za pristojan boravak u njemu.

Majkl Kirbi i Bratislav Gašić puštaju u rad projekat vredan 130.000 dolara. Evo i koji

- Migranti kažu da jedino ovde, za razliku od svih zemalja kroz koje su prošli, imaju maksimalno korektan i human odnos i sve potrebne uslove - rekao je Gašić, uz napomenu da Srbiji nedostaje značajna finansijska pomoć, kako bi finansirala hranu, lekove, sredstva za higijenu...

Gašić je dodao da u Prihvatni centar u Preševu dnevno dođe i do 2.000 ljudi, a da je do trenutka njegove posete danas bilo evidentirano 649 migranata.

Ministar odbrane i američki ambasador obišči su rekonstruisani vrtić "Naša radost" i muzičku školu u Bujanovcu, gde je radove sa 130.000 dolara finansirala Nacionalna garda Ohaja. Gašić i Kirbi su tom prilikom izrazili zadovoljstvo novom saradnjom Vojske Srbije (VS) i Nacionalne garde Ohaja, najavljujući pritom još zajedničkih projekata.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Gašić je rekao da su projekti takve vrste, koji će se realizovati sa Nacionalnom gardom Ohaja krenuli da se planiraju još 2014. godine i da je rekonstrukcija ta dva objekta prvi takav projekat.

- Humanitarna asistencija je samo jedan oblik bilateralne vojne saradnje koju Vojska Srbije ima sa nacionalnom gardom Ohaja, od planiranih - rekao je Gašić, koji se zahvalio Kirbiju na velikoj podršci.

GAŠIĆ: Srpska vojska PODIGLA NIVO BORBENE GOTOVOSTI, spremni smo na sve bezbednosne pretnje!

Saradnja na rekonstrukciji ta dva objekta, kako je rekao, svojevrsna je priprema deklarisanih jedinica VS za učešće u mirovnim misijama zajedno sa Nacionalnom gardom Ohaja. Kirbi je rekao da je rad na rekonstrukciji ta dva objekta dokaz timskog rada i zajedničke saradnje, ali i onoga što Srbija i SAD mogu da učine zajedno.

Kirbi je rekao da američke oružane snage ozbiljno učestvuju u pripremama da srpska vojska učestvuje u mirovnim operacijama, i da u tome učestvuju jer Srbija želi da da doprinos svetskom miru.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Gašić i Kirbi su pre toga razgovarali sa predsednikom opštine Bujanovac Nagibom Arifijem, koji je izrazio zadovoljstvo zbog rekonstrukcije dva objekta, ali je i izrazio uverenje da je to tek početak i da će biti realizovani i drugi projekti.

Radove na rekonstrukciji ta dva objekta izvodilo je po 40 pripadnika Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije, čiji su predstavnici u izjavi novinarima poručili da su ponosni što su učestvovali u takvom projektu i što su međusobno sarađivali i izrazili nadu da će to dragoceno iskustvo biti nastavljeno i u okviru drugih projekata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA