ŠOKIRAĆE VAS KOLIKO SU TRAJALI RADOVI NA IZGRADNJI SKUPŠTINE SRBIJE: Evo kada je postavljen kamen temeljac i ko je to uradio!

Tokom demonstracija 5. oktobra 2000. godine, deo Skupštine je bio zahvaćen plamenom, te je ova zgrada na neki način i simbol promena, ali i proslava, jer se uglavnom svi značajni događaju obeležavaju ispred republičkog parlamenta

  • 0

Svako ko dođe u Beograd, i prođe Trgom Nikole Pašića, ugledaće Skupštinu Srbije, zgradu koja na tom mestu stoji već 108 godina, a čiji je kamen temeljac položio kralj Petar I Karađorđević, 27. avgusta 1907. godine.

S obzirom na samu arhitekturu i izgled zgrade, bilo je potrebno punih 30 godina da ovo velelepno zdanje dobije svoj konačni izgled, ali ono što je posebno interesantno je period u kome se srpski parlament gradio.

Prvobitno je Dom narodnog predstavništva bio zamišljen u duhu akademske arhitekture monumentalnih javnih građevina, koji je poveren je arhitekti Konstantinu A. Jovanoviću . Nažalost, sredstva za ovakav projekat srpska država nije imala.

GLEDAJU LI SRPSKI POLITIČARI PORNIĆE? Evo šta su nam rekli da li su gledali SEVERININ "film"!

Godine 1901. promenjen je Ustav i Skupština je postala dvodoma. što je automatksi značilo da je projekat trebalo iz osnove promeniti ili prilagoditi. Smatralo se da je celishodnija izrada novog projekta i zbog toga je avgusta 1901. godine raspisan konkurs za Dom narodnog predstavništa. Na konkursu je pobedio arhitekta Jovan Ilkić.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Nakon polaganja kamena temljeca, došlo je do nedostatka materijalnih sredstava, a potom su usledili ratovi - Balkanski, Prvi svetski rat. Nakon završetka sukoba, nastala je nova država, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, skupštinsko zdanje bilo izgrađeno do nivoa prvog sprata.

Formiranjem nove znatno veće države, predviđene skupštinske sale za sednice više nisu bile dovoljne i zbog toga je bila neophodna njihova rekonstrukcija.

JEZIVO: Pacovi OKUPIRALI Skupštinu Srbije. Poslanici u strahu

Odluka o nastavku izgradnje skupštine doneta je 1920. godine, a projekat je poveren arhitekti Pavlu Ilkiću, sinu i saradniku Jovana Ilkića koji je umro u zarobljeništvu 1917. godine. Na osnovu obnovljenih projekata, zgrada Skupštine zidana je sve do 1926. godine, kada su radovi obustavljeni. Sledeća faza u izgradnji zgrade parlamenta započela je posle smrti kralja Aleksandra 1934. godine.

Nosilac svih poslova postalo je Arhitektonsko odeljenje Ministarstva građevine, a glavni projektant arhitekta Nikola Krasnov, ruski emigrant, blizak dvoru i u to vreme autor nekih od najznačajnijih zdanja prestonice.

Foto: Tanjug / Foto: Tanjug /

Zgrada Skupštine bila je završena i osvećena 18. oktobra 1936. godine, skoro tri decenije po polaganju kamena temeljca.

Skupštinska zgrada predstavlja monumentalnu akademsku građevinu.  Zbog značaja svoje funkcije, vezanosti za istorijske događaje i arhitektonskih i umetničkih vrednosti, zgrada Skupštine je 1984. godine proglašena za spomenik kulture.

SRBI PALE SVEĆE I KRSTE SE! DOGODILO SE PRAVO ČUDO U SRBIJI: Svi se posle ovog događaja u SKUPŠTINI pitaju DA LI JE MOGUĆE?

Tokom demonstracija 5. oktobra 2000. godine, deo Skupštine je bio zahvaćen plamenom, te je ova zgrada na neki način i simbol promena, ali i proslava, jer se uglavnom svi značajni događaju obeležavaju ispred republičkog parlamenta.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA