DEVENPORT: Srbija posle Brisela mnogo bliža otvaranju pregovora

- Pomak koji smo videli u utorak otvara put ka daljim koracima u dijalogu, ali i u procesu normalizacije - rekao je šef delegacije EU u Srbiji, dodajući da se bez angažovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića, kao i kosovskog premijera Ise Mustafe, ne bi došlo do rezultata

  • 97

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, rekao je da je Srbija, posle potpisivanja sporazuma u Briselu, mnogo bliža otvaranju pregovora o prvim poglavljima sa EU.

- Pomak koji smo videlu u utorak otvara put ka daljim koracima u dijalogu, ali i u procesu normalizacije - rekao je Devenport, dodajući da se bez angažovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića, kao i kosovskog premijera Ise Mustafe, ne bi došlo do rezultata.

VUČIĆ I DEVENPORT: Srbiji je važno da postigne dogovor u Briselu, ali samo uz poštovanje srpskih interesa!

Na pitanja kada se može očekivati otvaranje prvog poglavlja u pregovorima sa EU, Devenport je rekao da je sada na Evropskoj komisiji da predloži sledeće korake, a da će na zemljama članicama biti da donesu odluku o sledećim koracima i brzini.

Ukazuje da dosta zavisi i od spremnosti Srbije, naročcito kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, i oblasti vladavine prava. Devenport ocenjuje da sada postoji velika šansa da Srbija uđe u mnogo aktivniju fazu pregovora i da postoje izgledi da se ubrza ceo proces tokom sledeće godine.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telelegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA