VUČIĆ I MERK OBIŠLI PRIHVATNI CENTAR ZA MIGRANTE U KANJIŽI: Država ima odgovoran odnos prema izbeglicama

Upravnik Centra u Kanjiži Robert Lesmajster, rekao je da se trenutno u kampu nalazi oko 250 izbeglica, a da je juče u prihvatnoj stanici primljeno oko 1.700 ljudi, te da je samo 200 ostalo preko noći

  • 92

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, obišao je danas, zajedno sa ministarkom za evropske integracije nemačke pokrajine Bavarske Beatom Merk, Prihvatni centar za migrante u Kanjiži. S premijerom su u Kanjiži i ministri Nebojša Stefanovic i Aleksandar Vulin, a u Prihvatnom centru trenutno se nalazi 250 izbeglica, dok kamp može da primi 1.000 ljudi.

Ministarka za evropske integracije Nemačke pokrajine Bavarske Beata Merk rekla je da će Nemačka praviti razliku između onih kojima je ugrožen život i onih koji u Nemačku dolaze iz želje za boljim životom, uključujući i azilante iz Srbije i sa Kosova, a premijer Aleksandar Vučić je poručio da smanje količine novca koji im daju i da neće više imati te probleme.

- Nećemo finansirati i pružati podršku na način kao što je to do sada bilo već ćemo uvesti pomoć u robi i potrepštinama...neće više biti podsticaja ljudima koji su iz ekonomskih razloga došli u Nemačku - rekla je Merk po obilasku Prihvatnog centra za Migrante u Kanjiži gde je boravila s premijerom Srbije.

Vučić i Merk su u potpunosti saglasni kada je reč o lažnim azilantima, jer je, smatraju, svima jasno zašto oni odlaze u Nemačku.

- Oni tamo idu zbog para. Najlakše je da ne radite ništa...sedite u prihvatnom centru u Nemačkoj, uzimate nemačke pare...po 500 evra...a ništa ne radite - rekao je Vučić i dodao da je Nemačkoj potrebno šest meseci da ih vrati u zemlje porekla, a da oni opet pronalaze načine povratka.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Samo vi smanjite pare koje im dajete i nećete imati političke azilante. To mogu otvoreno da kažema i ovde i u Nemačkoj jer svi znamo da oni tamo odlaze zbog novca - rekao je Vučić.

On je konstatovao da sve zemlje EU na ovaj ili onaj način zatvaraju svoje granice za migrante, za razliku od Srbija koja to ne čini, te je poručio da je neophodno da EU predloži sveobuhvatno rešenje za taj problem.

Ovo tim pre, ukazao je, jer posle 15. septembra Mađarska donosi zakon kojim će zatvorskom kaznom od pet godina kažnjavati ilegalan prelazak preko granice.

VUČIĆ I ORBAN RAZGOVARALI TELEFONOM O MIGRANTSKOJ KRIZI: Mađarska pojačava granicu vojskom i policijom

- Šta je to što mi treba da uradimo - želimo da se ponašamo evropski, da damo svoj doprinos i preuzmemo svoj deo odgovornosti. Mi ne bežimo od te odgovornosti, ali EU mora da nam kaže šta su naše obaveze - rekao je Vučić.

Naglasio je, međutim, da migranti ne žele da ostanu u Srbiji, da većina njih koji se u ovom ternutku u Kanjiži stigla tu jutros i da samo traži da ode.

- Ne možemo nikoga da primoramo da ostane, ali šta će biti posle 15. septembra plašim se jer svako ko pokuša da uđe u Mađarsku dobiće pet godina zatvora - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu za rad, Nenada Ivaniševića Srbija za razliku od drugih zemalja kroz koje prolaze migranti evidentira izbeglice, što pokazuje odgovoran odnos naše države.

On je istakao da gradnjom centara Srbija pokušava da zatvori sistem za rešavanje problema izbeglica na ruti kojom se kreću kroz našu zemlju ka zapadnoj Evropi. Ivanišević je ukazao da dnevno u našu zemlju pristiže oko 1.000 migranata, i da troškovi rastu iz dana u dan, te da je neophodna pomoć EU.

PO NAREĐENJU POLICIJE: Migranti napustili trg u Budimpešti, premestili se U PODZEMNI PROLAZ!

Upravnik Centra u Kanjiži Robert Lesmajster rekao je da se trenutno u kampu nalazi oko 250 izbeglica, a da je juče u prihvatnoj stanici primljeno oko 1.700 ljudi, te da je samo 200 ostalo preko noći. Izbeglice se, kako je rekao, zadržavaju najduže nekoliko sati do pola dana, vrlo retko duže, a za 22 dana, koliko ova stanica radi, preko 29.000 ljudi je prošlo kroz nju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Većinom se radi o porodicama, mada ima i samaca, koji u Centru na Vašarištu u Kanjiži dobijaju sve što je najosnovinije za održavanje lične higijene, do osnovnih zdravstvenih usluga ukoliko je neko bolestan.

- Sve je predviđeno da bude njima na usluzi kako bi zadržali dobro zdravlje, a samim tim čuvamo zdravlje lokalnog stanovništva i građana Srbije - naglasio je on.

Dodao je da nema većih problema što se zdravstvenog stanja izbeglica tiče, dodajući da se radi pre svega o temperaturi kod dece, a kod starijih o povredama zadobijenim dugim hodanjem, i da nema ozbiljnih problema.

Pogledajte marš VELIČANSTVENIH SRPSKIH GARDISTA na paradi u Pekingu! (VIDEO)

Nakon Kanjiže delegacija predvodena Vučićem obićiće prostor i objekat koji će biti rekonstruisani za smeštaj migranata u Subotici u blizini Stare ciglane.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan01

    3. septembar 2015 | 14:26

    Ako je nama zapad uzor po pitanju privrede i ekonomije, mi njima treba da budemo uzor sto se tice humanosti i pomaganja narodu u nevolji i nedecama koje su ih snasle.

  • Dragan

    3. septembar 2015 | 11:32

    Migrantima je Srbija tranzitna zemlja i vrlo kratko se zadrzavaju u zemlji!Njima je neophodna pomoc u vidu lekova i lekarski pregled.Mi smo jedina zemlja koja ih evidentira!

  • al mai

    3. septembar 2015 | 15:04

    Lep gest premijera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA