EVO KAKO JE NASTALA PAROLA - NE ŠTEDI MUNICIJU! Zbog ovog herojstva SRPSKE VOJSKE SVET je OBOŽAVAO Srbe! (FOTO)

Prva srpska armija, posle 45 dana od proboja Solunskog fronta, na putu dugom blizu sedamsto kilometara, “u smeloj ofanzivi i nemilosrdnom gonjenju”, ušla je u Beograd 1. novembra 1918. godine

  • 16

Odlučujuća bitka, jedna od najvažnijih u istoriji Srbije, ali i Evrope, počela je na današnji dan! Tog 15. septembra 1918. godine probijen je Solunski front, a to je istovremeno označilo i slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu, dok je tada i rođen slogan "NE ŠTEDI" koji se piše na svakom sanduku s municijom!

DOGAĐAJ KOJI JE ODREDIO SUDBINU SRBIJE: Srbi NEMAJU POJMA da im je život OMILJENOG VLADARA spasao SELJAK!

U proboj su krenule Prva i Druga srpska armija i dve francuske divizije, pod vođstvom vojvode Živojina MišićaStepe Stepanovića i francuskog generala Franša D' Eperea. Već tokom prvog dana postignuti su veliki uspesi, probijeno je 11 kilometara fronta, da bi već dan posle ova linija bila proširena na 40 kilometara. Tada se potpuno raspala linija fronta Centralnih sila, a  vojske Srbije i Francuske nadirali su sve više ka okupiranim teritorijama.

TO SU SELJACI, TVRDI NA MUCI, SLOBODNI I GORDI - TO SU SRBI! Uz ove reči su srpski vojnici GINULI na Ceru za slobodu Srbije! (VIDEO)

Foto: arhivska fotografija Foto: arhivska fotografija

Proboj je trajao mesec i po dana i za to vreme pređeno je 600 kilometara.

Vojvoda Mišić se 25. septembra, obratio generalu D' Epereu, i obavestio ga da je srpska vojska učinila mnogo veći napor da izvrši dobijene zadatke od drugih vojski, i da će i oni morate da uspore ako to čine i drugi. Francuski general nije učinio ništa konkretno da to izmeni. Zbog toga, vojvoda Mišić odlučuje da više ne prigovara.

Istovremeno, Bugari su D’Epereu ponudili da pređu na savezničku stranu, uz jedini uslov da srpske trupe ne ulaze u Bugarsku. Taj uslov postavljen je iz straha da Srbi ne krenu s odmazdom za zločine bugarskog okupatora.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

General Franše d’Epere odbio je bugarsku ponudu za “promenu zastave”, ali kad je 29. septembra Bugarska potpisala akt o kapitulaciji, ovaj njen jedini uslov bio je prihvaćen. U tom trenutku, prema Bitolju i Grčkoj krenule su preduge kolone zarobljenih bugarskih vojnika, a veliki prijatelj Srba dr Arčibald Rajs zabeležio je:

- Divim se taktu Srba. Vojnici koji nadgledaju razoružanje prave se da ne vide pobeđene.

Zanimljivo je da se srpska vojska nije zaustavila na granicama Srbije, već su ušli i na Austrougarsku teritoriju, tadašnje Vojvodine i Bosne i Hercegovine. Austrougarska je kapitulirala 3. novembra 1918. godine, i sa ovim vojnim porazom , istovremeno je došao i totalni politički krah ove sile.

Foto: Wikipedia/Le Moroir n°161 Foto: Wikipedia/Le Moroir n°161

DAN KOJI JE ZAUVEK PROMENIO BEOGRAD: Ovako je prestonica preživela Prvi svetski rat!

I dok su se Nemci povlačili, komandant savezničkih balkanskih armija počeo je sa usporavanjem svojih operacija, savetujući, naročito Srbima, da “neprijatelja drže pod pretnjom napada”, ali da ga ne napadaju previše.

Ogorčen na dojučerašnje saveznike, nemački car Vilhelm II Hoencolern (1859-1941) telegrafisao je bugarskom kralju Ferdinandu I Koburgu (1861-1927), svom rođaku: “62 hiljade srpskih vojnika odlučilo je ishod rata. Sramota!”

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Svoju zabludu o značaju pojedinih ratišta priznao je i predsednik engleske vlade Lojd Džordž:

- Od svih sporednih pozornica najvažnijom se pokazala ona na prezrenom Solunskom frontu. Tamo je zadat smrtonosni udarac Centralnim silama.

Do takvog udarca trebalo je da prođe još dosta vremena, jer su na maršu do konačne pobede “stajale još mnoge prepreke na vojnom i diplomatskom frontu”.

Zbog vojno-diplomatskih igara zapadnih sila, Druga armija vojvode Stepe bila je prinuđena da deset dana iskoristi za prisilni predah, a tada se i saznalo da će morati da promeni operacijski pravac i što više se udalji od bugarske teritorije.

Vojvoda Živojin Mišić tokom Prvog svetskog rata. Foto: Wikipedia/SPCA Vojvoda Živojin Mišić tokom Prvog svetskog rata. Foto: Wikipedia/SPCA

NEMAC JE VOLEO SRBIJU VIŠE NEGO NEMAČKU: Ovo je njegov TESTAMENT. Da li su ga Srbi poslušali?

Kako se navodi u analizi Solunskog proboja koju je uradio Ilija Petrović, bilo je to vreme koje su Englezi hteli da iskoriste za svoj najkraći i najbrži prolaz ka Carigradu, tako da je komandantu njihovih snaga na Solunskom frontu poslato novih četrdeset bataljona, odnosno približno 40.000 vojnika; bili su to oni isti Englezi koji su obećavali da tamo neće poslati više nijednog vojnika. Slično su postupili i Italijani, koji su, ne računajući više s Amerikancima, u strahu da bi Srbi pre njih stigli u Skadar i u Crnu Goru, poslali u Arbaniju još jednu svoju diviziju.

Za to vreme Prva armija Petra Bojovića, tek unapređenog u čin vojvode, zaputila se moravskom dolinom ka Beogradu; nju su pratile srpska Konjička divizija i francuska Konjička brigada pod komandom generala Žuinoa Gambete. Već 1. oktobra, posle oslobođenja Skoplja, priključila im se i jedna francusko-grčka formacija sastavljena od 1.300 ratnika.

Vojničko groblje iz Prvog svetskog rata u Francuskoj. Foto: Wikipedia/Ketounette Vojničko groblje iz Prvog svetskog rata u Francuskoj. Foto: Wikipedia/Ketounette

Nastavljeno je napredovanje ka Nišu. General Franše d’Epere je, prema sopstvenom zapisu, već tada pred sobom video otvoren put ka Beču. I pored neprijateljskog otpora, teškoća u snabdevanju, slabe opreme (skoro polovina vojnika gotovo da je na dugom maršu ostala bez obuće), Prva armija prelazila je dnevno više od dvadeset kilometara. Jedan francuski oficir zapisao je da je u tom kraju “svaki stanovnik istovremeno i nedostižni i nevidljivi vojnik”, te da se neprijatelji “u panici jedva spasavaju… od ustanika koji su se ugnezdili na liticama i koji su bili nemilosrdni”.

KAKVA ĆE BITI SUDBINA SRPSKIH SVETINJA? Sve više zemalja ZA prijem Kosova u UNESKO - Srbija napisala 44 PROTESTNE NOTE!

Za šest dana, od Kumanova do Niša, vojnici Prva armije prevalili su pod borbama 160 kilometara. Pojedine divizije prelazile su dnevno i po pedeset kilometara. A u Nišu, srpske vojnike čekale su odmorne nemačke jedinice; prema dnevnoj zapovesti za dan kad se očekivao sukob sa Srbima, komandant 11. nemačke armije pisao je da treba da se “ureže u glavu svakom oficiru i vojniku da se u Srbiji brani opstanak nemačkog Rajha i austrougarske Monarhije”. Bio je to uzaludan poziv, jer je Prvi pešadijski puk Moravske divizije, koji je naspram sebe imao dvadeset nemačkih bataljona i 26 baterija, 12. oktobra u podne oslobodio Niš.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

Napredovanje srpske vojske nastavljeno je. Dvadeset devetog oktobra oslobođen je Požarevac, a dan kasnije i Smederevo. Mada je u međuvremenu general Franše d’Epere naredio srpskoj Vrhovnoj komandi da oslobađanje Beograda prepusti Francuzima, vojvoda Bojović i vojvoda Mišić mislili su drukčije, tako da je Prva srpska armija, posle 45 dana od proboja proboja Solunskog fronta, na putu dugom blizu sedamsto kilometara, “u smeloj ofanzivi i nemilosrdnom gonjenju”, ušla je u Beograd 1. novembra 1918. godine.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E to treba

    15. septembar 2015 | 21:29

    Da citaju ovi mamini sinovi i sekaperse sto nece i nisu heteli da sluze vojsku.Da vide kakvi su im dedovi bili,kakv je bio gvozedni puk,sve prekaljeni borci,junak do junaka.A ovi danas sinji kukavci i "hipstercici" drze se za maminu suknju treba zene da ih brane.Joj Srbijo sta si docekala kosi dedova nam se po grobovima prevrcu za koga su ratovali za koga su kosti ostavljali da ovakvi danas u miru mogu da zive da zive i da im obraz kaljaju...

  • Duki

    15. septembar 2015 | 21:46

    Jesu i Hrvati imli ovakve bitke?

  • Srpkinja

    15. septembar 2015 | 20:53

    Шта је сада са нама? па зар сав белосветски олош може да пљује по нама?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA