POČEO SAM DA PLAČEM ZBOG SLIKA MIGRANATA IZ MAĐARSKE: Evo šta je Vučić rekao o SUKOBIMA NA HORGOŠU!

- Šta je naša policija trebalo da radi na Horgošu, da udara te ljude? To nikada ne bih dozvolio, oni su delovali na dobar način - kaže premijer Srbije

  • 42

Prekid saobraćaja na graničnom prelazu Horgoš-Reske naneće štetu ekonomijama Srbije i Mađarske, ali i ostalih evropskih zemalja, upozorio je danas premijer Aleksandar Vučić.

HAOS NA HORGOŠU: Mađari SUZAVCEM pogodili SRPSKOG MINISTRA, pendrecima prebijali MIGRANTE! (VIDEO)

On je, nakon predavanja koje je održao na vašingtonskom Institutu Brukings u razgovoru s prisutnima, rekao da će Srbija bez obzira na taklve poteze mađarskih vlasti učiniti sve da sačuva dobre odnose s tom zemljom, njenom vladom i njenim narodom.

VUČIĆ U NAJNOVIJEM UKLJUČENJU ZA CNN: Nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava i baca suzavac na našu teritoriju! (VIDEO)

Printskrin: Youtube/CNN NEWS Printskrin: Youtube/CNN NEWS

Dodao je da ne razume najavu mađarskih vlasti da će na 30 dana zatvoriti granični prelaz, jer smatra da se time pored uticaja na ekonomije, onemogućava i sloboda kretanja.

- To će se isto desiti i između Rumunije i Mađarske, između Hrvatske i Mađarske uskoro, kao i drugih zemalja sa Mađarskom. Neko u EU treba da se pozabavi i suoči sa tim problemom - poručio je Vučić i dodao da je on lično uložio velike napore da se uklone barijere u regionu, pre svega između Beograda i Prištine, zbog čega je i uveren da zatvaranje granica ima suprotne efekte.

Srbija je, kako je rekao, jedina zemlja koja se suočila sa zidom i koja ne koristi ružne reči, a to pokazuje da se brinemo o budućnosti odnosa sa Marđarskom.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Šta je naša policija trebalo da radi na Horgošu, da udara te ljude? To nikada ne bih dozvolio, oni su delovali na dobar način - naveo je Vučić, dodajući da misli da Srbija radi najbolje što može, budući da je hiljade ljudi već prošlo kroz našu teritoriju.

Vučić je kazao da je srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović već dva, tri puta razgovarao ministrom policije Mađarske Šandorom Pinterom.

- Ja sam to naredio mom ministru da smiri situaciju i da reše sve probleme. To će činiti i u budućnosti, ali ne možete više od toga tražiti od nas i to sam rekao Orbanu - ne možemo biti zadovoljni podizanjem ograde i bodljikavom žicom - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Govoreći o migrantskoj krizi, Vučić je rekao da Srbija za migrante nije atraktivna, zbog čega je samo tranzitna zemlja na njihovom putu ka članicama EU, ali je naveo da su im u Srbiji obezbeđeni smeštaj, hrana, medicinske usluge, te da im se tu, prvi put, uzimaju otisci prstiju.

Na granici sa Mađarskom, međutim, migranti su, podsetio je, naišli na bodljikavu žicu, a to je kulminiralo jučerašnjim sukobima s policijom, u kojima je pretučena i novinarska ekipa državne televizije, te bačen suzavac na migrante na našoj teritoriji.

Na vest da je Mađarska među grupom privedenih migranata indentifikovala i jednog teroristu, Vučić je poručio da se u Srbiji migrantima uzima otisak pristiju i da su domaće službe spremne da dele te podatke sa kolegama drugih zemalja, kako bi zajedničkom saradnjom bili pronađeni "neki loši momci ako ih ima".

SUKOB IZBEGLICA SA MADJARSKOM POLICIJOM

Rekao je i da je ponosan što je premijer Srbije, zemlje koja je dobar domaćin migrantima i prema njima se odnosi na human i ljudski način.

Srbija će, prema njegovim rečima, to i dalje činiti, a u planu je, pored ostalog, izgradnja dodatnog prihvatnog centra u Preševu i u Beogradu, kao i da će se, ako bude potrebno, graditi i drugi.

Ukazao je na drugačiji odnos nekih država prema tim ljudima i podsetio na nedavne ružne slike sa mađarsko-srpske granice, kada je mađarska snimateljska saplela čoveka sa detetom u naručju.

- Nisam emotivan tip, ali sam skoro počeo da plačem - rekao je Vučić, navodeći da ga je to podsetilo na lica izbeglica koji su 1995. godine izbegli iz Hrvatske i drugih zemalja u Srbiju.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Premijer je poručio da Srbija želi da ostane na putu evropskih integracija, budući da je EU, pored SAD, najbolje mesto na svetu za život.

- Šta god da se desi ne možete da zaobiđete ideju EU i vrednosti EU i to će biti naše stanovište i ubuduće iako nismo dobili mnogo od fondova EU kao neke druge zemlje koje su napustile evropske vrednosti odmah kada su se suočile sa poteškoćama - naveo je Vučić.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kaca

    17. septembar 2015 | 12:28

    Stvarno je strasan prizor na granici, suzavci su nepotrebni totalno. Gde je tu humanost?

  • Smole

    17. septembar 2015 | 14:37

    Shvatili su Madjari da je njihova drzava Zooloski vrt, posto se ponasaju kao zivotinje pa se zato ogradjuju i zatvaraju da ne bi besnilo sirili dalje.

  • iskreno

    17. septembar 2015 | 14:39

    Madjari treba da se stide zbog ovih desavanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA