DA LI STE ZNALI DA JE PRVI SRPSKI KOMUNISTA ŽELEO VELIKU SRBIJU? Od njega je učio Tito, ali i Sloba!

Na današnji dan rođen je utemeljivač federalizma u Srbiji, ali i osnivač prvih socijalističkih novina Svetozar Marković. Nije imao dlake na jeziku, što ga je na neki način koštalo da izgubi život veoma mlad

  • 28

Iako je imao samo 29 godina kada je umro, njegove ideje su ga nadživele, kao i ideološka smernica Svetozara Markovića - socijalizam, označili su ga kao uticajnog socijalističkog mislioca i političara. Marković je za vreme u kome je živeo bio veoma buntovan i nije se libio da digne glas protiv "velikosrpske politike" i da promoviše svoju ideju "Balkanske federacije".

Marković se rodio na MALU GOSPOJINU 1846. godine u Zaječaru, a gimnaziju je učio u Kragujevcu i Beogradu. Nakon srednjeg obrazovanja u Beogradu je započeo studije tehnike, koje je kasnije nastavio u Petrogradu kao stipendista srpske Vlade. Ipak, obrazovanje ga je odvelo na kraju u Švajcarsku, gde se zainteresovao za naučni socijalizam.

OVO JE VELIKA SRBIJA O KOJOJ SVI MAŠTAJU: Evo kako su SRBI POKORILI Albance, Bugare i Grke! (FOTO) (VIDEO)

Mladi socijalista je bio utemeljivač federalizma, i njega je direktno suprotstavljao ideologiji zasnovanoj na "istorijskom pravu". Takođe je odbacio klerikalnu tradiciju kao osnovu za jedinstvo srpskog naroda.

Foto:Wikipedia/Mladifilozof Foto:Wikipedia/Mladifilozof

Kritika celokupnog državnog sistema u članku "Srpska obmana", koštala je gubitka stipendije, te se vratio u Srbiju, ali to ga nije omelo da 1. juna 1871. godine, sa samo 15 godina, pokrene prvi socijalistički list u Srbiji i na Balkanu pod nazivom "Radenik". Ovaj časopis je izlazio dve naredne godine, a potom je 1873. u Kragujevcu izdavao list Javnost.

VUČIĆ I PUTIN OČI U OČI U MOSKVI: Na dnevnom redu razvoj ekonomskih i političkih odnosa!

Markovićeva specifičnost u političkoj borbi ogleda se u tome što je on u svojim delima prvi put, i to kritički, upotrebio izraz Velika Srbija.

- Čim se monarhična vlada utvrdila u zemlji, ona je odmah počela pomišljati da rasprostrani granice svoje vlasti i van Srbije ... Misao da se Bosna i Hercegovina sjedine sa Srbijom počela se širiti i u Srbiji i kod tamošnjeg naroda. To je bilo načelo politike koja je poznata pod imenom Velika Srbija.

Knez Mihailo Obrenović. Foto: Wikipedia Knez Mihailo Obrenović. Foto: Wikipedia

Marković je velikosrpsku politiku kneza Mihajla smatrao ništavnom, iz dva razloga. Prvi zbog nezavisne Crne Gore, koja je takođe imala iste pretenzije na Hercegovinu, Bosnu i Staru Srbiju kao i Srbija, i koja je jasno težila da osnuje sasvim nezavisnu srpsku državu.

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) SLIKA KOJU NISTE MOGLI DA VIDITE U KNJIGAMA: Srpkinja beži sa STRELJANJA dok Nemci pucaju u nju!

Druga snažna prepreka bila je bosanska vlastela sa njenim davnašnjim pravima. Marković je verovao da je nemoguće dobiti Bosnu mirnim putem ukolko se vlasteli ne ujamče njena starinska prava, što bi značilo ostaviti bosansku raju u ropstvu. Dobiti Bosnu ratom, znači uništiti domaću aristokratiju, a kad bi se raja oslobodila od ropstva, "da li bi se ona slagala da dođe pod srpske pandure, kapetane i ostale gospodare?"

Marković je smatrao da opasnost poduhvata Velike Srbije leži u činjenici da srpski narod živi izmešan sa drugim narodima, bez jasno određenih geografskih i etnografskih granica, tako da bi morao »uzeti ulogu osvajača« prema susedima.

Foto: Wikipedia/Mladifilozof Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Nova srpska država nastala osvajanjem, prema Markoviću, postala bi zapravo vojno-policijska i svu svoju snagu bi trošila u odbrani od spoljnih neprijatelja, zapostavljajući sopstveni um i kulturni razvitak. On je smatrao da ovom idejom samo želi da se ustoliči neograničena moć dinastije Obrenović. Na kraju, Marković zaključuje da se " revolucionarna ideja o jedinstvu srpskog naroda pretvorila u ideju štetnu po narodne interese".

Svi ovi stavovi, napadi na vlast i njenu politiku, doveli su do toga da Marković 1874. godine bude osuđen je na devet meseci zatvora, iz kojeg je izašao teško narušenog zdravlja. Ubrzo ga je, u dvadeset devetoj godini pokosila tuberkuloza. Preminuo je 1875. godine u Trstu.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GospodinDrug

    21. septembar 2015 | 19:56

    Uspeo zapad da rasturi onakvu zemlju... Ok, ugrozavali smo ih u svakom smislu. Ali kako su uspeli da nas ubede da nam je ovako bolje? Mislite da su Ameri na severu i jugu isti? Ali oni su svi AMERIKANCI. I mi smo mogli da budemo JUGOSLOVENI iz Srbije, Hrvatske, Bosne...

  • Gile

    21. septembar 2015 | 18:09

    Komunista i srbin isključuju jedno drugo,jer je komunizam anacionalan,kamo lepe sreće da ga nikad iskusili nismo.

  • Nikolas

    21. septembar 2015 | 18:25

    JOSKA AUSTRIJANAC JE ZELEO NJEGOVU VELIKU JUGOSLAVIJU ALI BEZ SRBA -ZELEO JE DA PRIKLJUCI RUMUNIJU I ALBANIJU ALI SRBIJU JE ZELEO DA SVEDE NA PASALUK STO MU JE I USPELO !!!!!STO JE NAJGORE SRBI SU MU U ZNAK USPESNOG GENOCIDA NAPRAVILI KUCU CVECA -IZVINJAVAM SE BILE SU TO KOMUNJARE! !!!'

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA