OVO JE VELIKA SRBIJA O KOJOJ SVI MAŠTAJU: Evo kako su SRBI POKORILI Albance, Bugare i Grke! (FOTO) (VIDEO)

Pre 669 godina Srbi su počeli da sanjaju san o Velikoj Srbiji, jer je baš na taj dan Stefan Dušan krunisan za cara i zavladao državom koja je bila najveće carstvo ikada na Balkanu

Snovi o Velikoj Srbiji su sanjani još u 14. veku, a na današnji dan ona je i zvanično formirana jer se Stefan Dušan u Skoplju krunisao za cara Srba i Grka i tako stvorio zemlju vrednu divljenja, a o kojoj Srbi i danas maštaju i spevaju pesme!

Na današnji dan 1346. godine Stefan Dušan krunisao se u tvrđavi Kale u Skoplju, na Uskrs, za "cara Srba i Grka". Istovremeno je proglašena srpska patrijaršija (Arhiepiskopija uzdignuta na rang Patrijaršije) s prvim srpskim patrijarhom Joanikijem. Bio je to period najvećeg ekonomskog, vojnog, političkog i kulturnog uspona srpske feudalne države.

DREVNI SRBI SU ZNALI MNOGO VIŠE OD NAS: NASA potvrdila stari srpski kalendar! (FOTO)

Obrazloženje za ovaj postupak car Dušan je našao u učenju hrišćanske crkve. Sve što je nekada Gospod darovao prvom hrišćanskom caru, Konstantinu Velikom, prešlo je u Dušanove ruke. Misli se na zemlje i velike gradove „grčkog carstva“. Dušanova titula sada je glasila: Voljom Božjom, Blagoverni i Hristoljubivi car Srbljem i Grkom i zemlje pomorske i svemu disu (zapadu).

Reprodukcija: Paja Jovanović Reprodukcija: Paja Jovanović

Srbija je bila teritorijalno veća nego ikad: sem zemalja ranije srpske kraljevine, obuhvatala je Epir, Tesaliju, Akarnaniju, Etoliju i svu Makedoniju do Hristopolja (sadašnja Kavala), izuzev Soluna, kao i celu današnju Albaniju.

Dušan je pokušao da uspostavi zakonitost kao princip: prema Dušanovom zakoniku, usvojenom 1349. i dopunjenom 1354. zakon je jači i od suprotne volje vladara. Prerana smrt 1355. sprečila ga je da stvori državu koja bi zamenila Vizantijsko carstvo, na čije se tradicije - političke i pravne on oslanjao.

Da li STVARNO želite obnovu Dušanovog zakonika? Evo 10 razloga zbog kojih ćete promeniti mišljenje (FOTO)

Srpska vojska je pre proglašenja carvstva osvojila grad Ser 25. septembra 1345. godine. Osvojena je i Halkidika, uključujući Svetu goru Atonsku. Uvidevši da je Vizantijsko carstvo oslabilo, Dušan odlučuje da na ruševinama Vizantije podigne imperiju jednog mladog naroda punog snage.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Nakon svih osvajanja Stefan Dušan je odlučio da se proglasi za cara. Sklopio je dogovor sa Svetom gorom, koja je vizantijskog cara oduvek smatrala za svog jedinog i legitimnog vladara.

OD OCA OSLEPLJEN, OD SINA UDAVLJEN: Zbog kletve Stefana Dečanskog raspala se Srbija! Evo šta je rekao

Svetogorski Protat je odlučio da se Dušanovo ime spominje u svim molitvama posle imena vizantijskog cara Jovana V. Za uzvrat, Dušan se obavezao da će poštovati autonomiju Svete gore. Kralj Stefan Dušan se proglasio za cara oko Božića (25. decembra 1345.) u gradu Seru. Prema ustaljenim običajima carigradski patrijarh je krunisao careve na Istoku, a papa careve na Zapadu. Pošto se nije mogao nadati da će ga iko od ove dvojice krunisati, srpska arhiepiskopija je uzdignuta na rang patrijaršije.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шоне-Р. СРПСКА

    14. april 2015 | 17:37

    Не тражимо ништа ново, само царство Душаново! :-)

  • Cetnici sever

    14. april 2015 | 17:38

    ZIVELA VELIKA SRBIJA!!!

  • Mici

    14. april 2015 | 17:43

    Koje albance? Tada nisu postojali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA