ZA OVAJ TAJNI RAZGOVOR SRBIJA ZNA, A ĆUTI O NJEMU! Ovako je prošao srpski diplomata kada se INATIO VELIKOM VOĐI! (FOTO) (VIDEO)

Biti dobar političar, diplomata, znači biti i snalažljiv u situacijama kada razgovarate sa vladarom. Dijalog između kneza Miloša Obrenovića i Jevrema Grujića otrgao se kontroli, a završio se totalnim obrtom

  • 0

Nije bilo lako razgovarati sa velikim srpskim vladarima, jer svako od njih je morao (inače ne bi bio vladar) da ima veliki autoritet i da drži do svoje reči. Knez Miloš Obrenović, osim što je bio veoma strog, poznat je i po tome što je decu sa sela i gradova iz cele Srbije, najbolje od njih, slao da izuče visoke škole... Kasnije, oni koji su se vratili bili su i u njegvoj službi, a neki su mu i protivrečili. Jedan od njih bio je i Jevrem Grujić, srpski dplomata, čovek u koga je knez Miloš imao veliko poverenje, a o tome svedoči  i srebrna medalja Svetoandrejske skupštine, kojom je knez odlikovao diplomatu.

A ŠTA VI MISLITE: Da li su ovo najveći heroji u srpskoj istoriji? (FOTO)

Međutim, za njih dvojicu je posebno zanimljiv dijalog, nakon Grujićevog odlikovanja, kada knez Miloš želi da postavi Jevrema za ministra, ali se ovaj dvoumi (opisao ga je - J.Milićević, Jevrem Grujić, Istorijat svetoandrejskog liberalizma, Beograd 1964, 106.) U tom političkom dijalogu, Knez Miloš se ljuti jer Grujić odbija da prihvati ulazu u sastav "praviteljstva" odnosno ministarstva, i saopštava knezu kako je razmislio o ponudi, na šta ga knez Miloš pita:

- E, pa šta si smislio?

Grujić odgovara:

Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger

- ...kako je Garašanin sad kod Porte važna ličnost, kako je on svagdašnjim odupiranjem austrijskom, a u izvesnim prilikama i turskom nasrtanju postao popularan kod okolni Srba, kako bi mogao dobro poslužiti u pitanjima koja ćemo imati s Turskom...

Knez onako ljutito mu uzvraća:

- More nemoj ti mene učiti za Garašanina, znam ja onu flintu bolje nego ti. Dosta mu je što ga trpim u zemlji. Od službe mu nema ništa.

Međutim, Grujić nije popustio, te predlaže knezu da uzme bilo koga za predstavnika, a da će on biti njegov pomoćnik. Ali, knez Miloš se još više razljutio, i strogo mu naredio da ne želi nikoga drugog osim njega lično.

S NJIMA JE SRBIJA BILA SVETSKA SILA: Sveci, nobelovci, ratnici i istoričari - evo ko su sve bili srpski šefovi diplomatije!

- Najposle ako Vaša Svetlost ostaje pri tom da mene postavi za predstavnika i popečitelja inostrani dela, a ono vas ja molim da i ove moje drugove postavite za popečitelje: Ilića za pravosudije i prosveštenije, Milovana za financiju, a Ranka za unutrašnji dela. Stevču mislim da ćete i sami izabrati za predsednika, a Stamenkovića za podpredsedatelja Saveta - uslovio je Grujić kneza Miloša.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

To je velikog kneza baš razljutilo, te ga upita od kada je njegov posao da postavlja ministre. Jevrem mu na to reče da su mu potrebni ljudi koje on poznaje da bi mogao dobro da obavi posao.

- Pa šta sam ja kad ti treba da odgovaraš kroz moja usta. Ti nisi za mene! - besno mu reče knez.

Jevrem se nije libio da mu uzvrati: - Kad sam bio za vas dok niste bili ovde, valjda sam i sad kad ste ovde! Onda ga knez upita zašto ne žili da prihvati poziciju. Grujićev odgovor je primer političara koji moral stavlja ispred ličnog interesa.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

JEZIVO PROROČANSTVO IVICE DAČIĆA: Evo kako će Srbija izgledati za 100 godina i šta će biti sa Srbima!

- Herbez i ja ne možemo biti zajedno u ministarstvu, pošto smo srodnici, koje ne dopušta zakon - odgovorio je Jevrem.

Iako je knez Miloš pokušao da uveri Grujića da oni nisu ni u kakvom sukobu interesa, na kraju nisu postigli dogovor.

- Odlazi, ti nisi za mene! - odbrusio je veliki knez Grujiću.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(M.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA