SJAJNA VEST: Do kraja godine EU OTVARA POGLAVLJA sa Srbijom!

- Srbija je jedna od zemalja koje su najpogođenije ovom krizom, a pokazala je da se izuzetno odgovorno nosi sa tim problemom i da može da bude ne samo ravnopravan sagovornik EU, već i deo rešenja ovog panevropskog problema - kaže Ksenija Milenković

  • 6

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković izrazila je danas očekivanje da će do kraja ove godine u procesu pregovora Srbije o članstvu u EU biti otvorena poglavlja 35 i 32, koja se odnose na KiM i finansijsku kontrolu, a ubrzo potom i poglavlja 23 i 24, vezana za pravosuđe i bezbednost.

Ona je, otvarajući Međunarodnu naučnu konferenciju "Srbija i EU - pripreme za pregovore o poglavljima 23 i 24", rekla da je Evropska komisija (EK) prihvatila oba akciona plana - početkom septembra za poglavlje 24, koje se odnosi na pitanja pravde, slobode i bezbednosti, a prošle nedelje i za poglavlje 23, vezano za pravosuđe i osnovna prava.

- To znači da sada prelazimo u narednu fazu procedure koja prethodi otvaranju poglavlja, a to je predstavljanje akcionih planova državama članicama EU, odnosno Savetu EU, i nakon što ih one prihvate, izrađuju se pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24 posle čega bi trebalo da usledi otvaranje poglavlja - objasnila je ona.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako je navela, ta dva poglavlja će, uz poglavlje 35, obeležiti tok pristupnih pregovora jer se među prvima otvaraju, a zatvaraju se na samom kraju pregovora, u skladu sa takozvanim novim pristupom EK prema svim zemljama kandidatima za članstvo posle pregovora sa Hrvatskom.

- Primeri Hrvatske, ali i Rumunije i Bugarske, pokazali su da, ako se poglavlja 23 i 24 otvore isuviše kasno, države kandidati nisu u stanju da do zatvaranja poglavlja ispune standarde u oblastima koje su njima obuhvaćene - navela je Milenković.

Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia

Ona je ukazala i da je goruća tema migracija vezana upravo za poglavlje 24, te da može da utiče na tok pregovora jer, kako objašnjava, može da se desi da se u samoj EU promeni politika u pogledu tog problema.

- Srbija je jedna od zemalja koje su najpogođenije ovom krizom, a pokazala je da se izuzetno odgovorno nosi sa tim problemom i da može da bude ne samo ravnopravan sagovornik EU, već i deo rešenja ovog panevropskog problema - zaključila je direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    29. septembar 2015 | 12:29

    Mi zurimo da se popnemo na brod koji ce uskoro sigurno potonuti...

  • K

    29. septembar 2015 | 12:16

    Sjajna vest? Toplo se nadam njenom raspadu do tada.

  • didier

    29. septembar 2015 | 13:44

    ne znam sta je tu dobra vest. ja garantujem da kad udjemo u eu propascemo brze nego hrvatska i bicemo u vecim dugovima nego grcka, spanija ili italija. bolje da udjemo u evroazijski savez ili BRIKS (ako moze, ako ne onda da budemo posmatraci).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA