Poslušajte kako ZVUČI glas MIRE MARKOVIĆ posle više od 10 godina i šta je PORUČILA Srbima! (VIDEO)

Poslušajte kako danas zvuči glas supruge Slobodana Miloševića i lidera Jugoslovenske levice i šta je poručila Srbiji

  • 32

Memoari Mirjane Mire Marković, supruge Slobodana Miloševića, koje su izdale "Večernje novosti" danas su i zvanično ugledale svetlost dana, a u Media centru promociji knjige "Ovako je to bilo" prisustvovali su Momir Bulatović, advokat Zdenko Tomanović i glavni i odgovorni urednik Novosti Ratko Dmitrović. Tom prilikom pušten je audio zapis obraćanja bivše predsednice JUL-a te je tako Srbija mogla posle dugo godina da čuje njen glas!

MOJ SLOBA JE UMRO NA DAN KADA SAM MU REKLA DA GA VOLIM: Emotivna ispovest Mire Marković ZAPALILA JE SRBIJU!

Prenosimo vam njeno obraćanje Srbiji u celosti:

ISPOVEST MIRE MARKOVIĆ: Jedina želja mi je da se vratim u Srbiju i odem na SLOBIN GROB!

„Moja knjiga je biografija vremena u kome su se našle moja zemlja i moja porodica. Ja sam o tom vremenu pisala o tome dok je trajalo, preko dvadeset godina. Odredila sam se prema događajima dok su bili u toku i davala sam ocene i prognoze. I nagoveštavala sam onda, da će se kad nevreme nad našim delom sveta prođe, pojaviti mnogo pisaca o tom nevremenu koji će ga tumačiti sa bezbedne istorijske daljine.

Foto: Profimedia/Polaris Foto: Profimedia/Polaris

I eto, tako se i dogodilo.

Pročitala sam mnogo takvih tekstova ovih godina. Njima dominiraju dva pristupa kada se radi o tekstovima političkih ljudi i Slobodanovih saradnika. Jedni minimiziraju svoju ulogu u politici iz devedesetih godina, naročito kada se radi o događajima prema kojima postoktobarska javnost u Srbiji i deo svetske javnosti imaju negativne ocene. Oni o tim događajima tobože malo znaju, a u vezi onoga što znaju još onda su navodno upućivali na negativni ishod. Takvim svojim pristupom oni se nude postoktobarskoj politici.

Foto: e-stock.us/Matija Koković Foto: e-stock.us/Matija Koković

Drugi su se ponašali obratno i hipertrofiraju svoju ulogu u tom vremenu, naročito u onim događajima koji su dobili podršku istorije prema kojima pozitivan odnos ipak niko nije mogao da izbegne. Oni bi u stvari da se okite bar jednim listom sa lovorovog venca koji pripada mrtvom pobedniku.

Meni je nekako naročito teško palo nastojanje nekih bliskih drugova koji su ostali bliski, koji svoje sopstveno mišljenje o političkim i nacionalnim temama pripisuju Slobodanu. Oni veruju da to čine u najboljoj nameri, da tako emituju sliku o njemu koja će se dopasti javnosti. Ali to je ipak nemoralno, nije na svom mestu.

Foto: Profimedia/Polaros Foto: Profimedia/Polaros

Slobodan je u Hagu naslutio da će se to događati i nekoliko puta mi je rekao: „Kad sad ovako izmišljaju, šta će tek izmišljati kad ne budem živ?!“.

Zato je jednom prilikom na sudu kazao: „Niko nema prava da u moje ime iznosi svoje stavove. Svoje stavove iznosim sam i javno“.

Ne pominjem ovom prilikom okean poluistina i neistina bez obzira sa koje strane dolaze. One su u zoni koja je čast smestila u anahronizam.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

I, eto, propustila sam da na kraju knjige napišem jednu rečenicu koje sam se setila kasnije. To je jedna Sartrova rečenica i ona glasi: „Da li su mrtvi pali uzalud? Ako svet treba da ostane kakav jeste, onda jesu“.

A ja ipak dodajem: Možda neće ostati isti, možda će ipak biti bolji. Takav ishod proizilazi iz prirode homosapiensa. Priroda homosapiensa je oslonac svakog, i mog istorijskog optimizma.

I, pozdravite Srbiju.“

Pogldeajte i poslušajte glas Mire Marković:

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    7. oktobar 2015 | 15:46

    Živo zlo.

  • Horus

    7. oktobar 2015 | 15:44

    Kakvo je to pitanje na anketi? A ko njoj brani da se vrati?! Naprotiv, ona je u Srbiji dobrodosla, ali licno i sa 5 mlrd dolara koje je odnela. Duzna je ovoj zemlji i krivicnu odgovornost po podignutoj optuznici i novce koje je otela ovom narodu!

  • Zoro

    7. oktobar 2015 | 15:48

    Koga zanima njen glas???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA