PARIZ JE GRDNA VAROŠ, SA OGROMNIM STAKLENIM PENDŽERIMA - Ovo je napisao srpski diplomata koji se IZGUBIO u Parizu!

Studiranje tokom 19. veka, znatno se razlikovalo od današnjeg, posebno ukoliko se na visoke škole išlo u inostranstvo. Naš diplomata Jevrem Grujić imao je tu privilegiju da studira na Sorboni, ali kad je stigao u Francusku, i video glavni grad, našao se u čudu...

  • 14

Uz velike državnike, idu i velike (visoke) škole, koje bi trebalo da izuče pre nego što počnu da se bave (komplikovanom) politikom. Ovaj zanat nije nimalo lak, jer podrazumeva "uređivanje tuđih života" odnosno države, te tako se osim domaćih iskustava, treba izučiti i tuđa. Zbog toga su mnogi naši političari odlazili i odlaze u inostranstvo na školovanje ili stručno usavršavanje.

Nekada davno školovanje se razlikovalo od današnjeg, ali, bez obzira na to mnogi naši državnici školovali su u inostranstvu i to na prestižnim Univerzitetima - Hajdelberg, Sorbona... Knez Miloš Obrenović birao je decu sa sela, i slao na školovanje u inostranstvo, on je bio prvi vladar koji je želeo da ima dobro školovan pre svega diplomatski kadar, jer kako je govorio budućnost države bila je u obrazovanju.

ZA OVAJ TAJNI RAZGOVOR SRBIJA ZNA, A ĆUTI O NJEMU! Ovako je prošao srpski diplomata kada se INATIO VELIKOM VOĐI! (FOTO) (VIDEO)

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Među najboljim učenicima i najinteligentijom decom bio je i Jevrem Grujić, srpski diplomata, koji je imao tu sreću da bude među izabranim đacima i da ode ni manje ni više u Pariz.

On je u svom dnevniku zabeležio impresije o ovom gradu, koji se poprilično razlikovao od tadašnjeg Beograda, a ostale gradove u Srbiji da ne pominjemo. Evo šta je Jevrema fasciniralo, kada je kročio u "grad svetlosti".

Foto: Wikimedia/dontworry Foto: Wikimedia/dontworry

Srbi šetaju njegovom ulicom, nalaze se kod KONJA, ZAKLINJU se u njega, a ne znaju kada mu je rođendan! (VIDEO)

- To je grdna velika varoš...kuće grdno velike, mlogo sokaka sve stakletom pokriveni. Na dućanima nema ćepenaka, no sve stakleni pendžeri svaki kao vrata veliki...na kafanama napisano je sve gde se ulazi i izlazi, zašto je sve staklo okolo, vrata su od stakleta, tako da čovek ne zna gde će da uđe...u varoši je ovoj u po noći kao u po dana- šokirao se Jevrem.

Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger

Prema njegovom opisu, Pariz je već tada bio moderna evropska prestonica, a fasciniralo ga je i osvetljenje, odnosno to da je mogao da čita napolju, iako je pao mrak!

- Osvetljeno je gasom tako da slobodno možeš ići sokakom i čitati koliko hoćeš. Ali se tu mora paziti, jer svet jednako i tamo i amo vrvi, a kola jednako tutnje...Pa tu ti je sve. Nauke su ovde vrlo velike...Svega ti na svetu ima ovde čovek da vidi, to ja nemam kad opisivati... - opisao je Jevrem.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

OVO JE NAJVEĆA TAJNA SRBIJE: Knez Miloš nije bio Obrenović, već...

Ipak, najviše je bio zatečen "životinjama u sred grada", odnosno zoološkim vrtom, jer sa tako nešto nije imao priliku ranije da vidi.

- U bašti jednoj ima beli medveda, zmija, kurjaci, lafova... i to je sve otvoreno da ljudi gledaju.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    18. oktobar 2015 | 23:48

    Pariz je kao lepa žena, raj za oči, pakao za dušu, i čistilište za džep.

  • DARKO 100%

    18. oktobar 2015 | 23:32

    U toj sad grdnoj varosi,,jedan kvadrat stana izlazi 8.400eura!!!!!

  • Maja

    18. oktobar 2015 | 23:09

    Divna prica!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA