SRBIJA U EVROPSKOJ UNIJI, DŽEPOVI PUNI PARA! Evo kada su Srbi počeli da sanjaju SAN koji još uvek TRAJE

Primena SSP-a bila je dobar signal za EU da je Srbija spremna da se nađe u velikoj evropskoj porodici, naravno nakon procesa pregovaranja i otvaranja pregovaračkih poglavlja, korak po korak. Gde je zapelo?

  • 54

Prošlo je tačno sedam godina od kada je Srbija odlučila da počne sa jednostranom primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, i to je onda značilo da je naša država na dobrom putu da ubrza evropske integracije. Naravno, SSP je samo jedan od koraka ka pridruživanju EU, ali značajan, jer daje zeleno svetlo državi koja aplicira.

SSP je parafirao tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, sporazum je u ime EU, potpisao predsedavajući Saveta ministara EU slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, u ime Evropske komisije potpis je stavio komesar za proširenje Oli Ren. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, srpski šef diplomatije Vuk Jeremić i ministri spoljnih poslova zamalja članica EU.

Ovako smo pregovarali sa EU, a i ona s nama!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada pogledamo sa ove distance, osim što godine brzo lete, najnovijim dešavanjima na relaciji Brisel - Beograd, EU nije više Srbiji ni tu, ni tamo, jer je famozno pregovaračko poglavlje 35 pomrsilo konce. SSP kao takav, trebalo je da nagovesti i približi, ako ne direktno onda indirektno, početak pregovora sa EU, otvaranje poglavlja, ali sve što se dešavalo u proteklom periodu, iako pored dobre volje Srbije da ubrza evropske integracije, ukazuje na novu neizvesnost i na usložljavanje situacije. Posebno na relaciji Beograd -Priština - Brisel.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel TRAŽI od Srbije da PRIZNA Kosovo ako želi da uđe u EU!

Srbija je ponovo u naizgled bezizlaznoj situaciji, a sve je zakuvalo pomenuto pregovaračko poglavlje, i 10 spornih tačaka. Dok u Briselu tvrde da se u pregovaračkoj platformi ne nalazi ništa što izlazi iz okvira briselskog dijaloga, zvanični Beograd je može se reću povređen i zatečen.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Naime, u pojedinim tačkama poput one pod brojem dva u kojoj piše “Napredak u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom" (umesto sa Prištinom), stvara se prostor za indirektno priznanje Kosova kao nezavisne države.

10 SPORNIH TAČAKA U PREGOVORIMA SA BRISELOM: Evo šta Srbija neće da prihvati!

Poslaniici Skupštine Srbije, iz vladajuće većine veruju da će premijer Aleksandar Vučić pronaći rešenje, i da evropske integracije Srbije neće biti ugrožene, dok iz opozicije vlada uverenje da se hitno treba preduzeti široku diplomatsku akciju.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović Foto: Tanjug / Sava Radovanović

I da se vratimo na početak ove priče. Primena SSP-a bila je dobar signal za EU da je Srbija spremna da se nađe u velikoj evropskoj pordici, naravno nakon procesa pregovaranja i otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

AMBASADOR NEMAČKE TVRDI: Berlin ne traži od Srbije da prizna Kosovo!

Aktuelna Vlada ne odustaje od evrointegracija, a premijer Vučić najavljuje da će pre otići iz Nemanjine 11, nego da pokvari odnos sa Nemačkom, čiji je ambasador u Srbiji Aksel Ditman rekao da " Nemačka ne traži od Srbije priznanje Kosova, kao uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja".

Iz Predsedništva Srbije kažu da "će Srbija učiniti sve da uđe u EU, ali da nikada neće priznati Kosovo". Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne isključuje mogućnost referenduma gde bi građani dali svoje mišljenje o statusu Kosova i Metohije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srbija ima volju da nastavi put ka EU, što pokazuje ne samo teorijski nego i praktično, primena SSP-a potpisanog pre sedam godina se ne dovodi u pitanje, ali, da bi se integracije nastavile kako se očekuje, treba da se poštuju dogovori, i da se pre svega smire strasti.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(M. Paunović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nista licno

    18. oktobar 2015 | 09:36

    Nikad u EU, bicemo i bedniji nego sto sm

  • Ogi

    18. oktobar 2015 | 09:52

    Dosta vise,nama je najbolje da se okrenemo Rusiji.Udjite na BL portal,info,Rusija daje Srbije 5 milijardi € i s-300 bez ikakvih uslovljvanja,Rusi su nam ostali jedini koji od nas nista ne traze,ili da zongliramo izmedju dve strane sveta.Ne znam,pokazece vreme,mada sta god sa zapadom da radiimo nije ok.Uzimaju nam zemlju,uslovljavaju vec deceniju i po itd.Dosta vise sa EU i njihovim arogatnim zahevima,postoje i zive ljudi izvan EU.Sto manje budemo pokazivali zelju,oni ce manje uslovljavati.

  • KEKEC

    18. oktobar 2015 | 09:45

    Lukava je baba merkel, ali ni naš Vučko nije baš naivan, koliko oni misle. Kad' su nam nemci bili prijatelji???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA