VUČIĆ O PRIJEMU KOSOVO U UNESKO! Manevarski prostor Srbije je sužen, naše je da se nadamo da će nas čuti! #NoKosovoUnesco

Premijer Srbije izjavio je da manevarski prostor Srbije po pitanju evropskih integracija Kosova i Metohije nije veliki, ali da kroz razgovore i razmenu mišljenja treba postići dogovor

  • 70

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da manevarski prostor Srbije po pitanju evropskih integracija Kosova i Metohije nije veliki, ali da kroz razgovore i razmenu mišljenja treba postići dogovor i jedinstven stav.

Vučić je novinarima u Ljuboviji rekao da će na današnjem sastanku u Predsedništvu, kojem će prisustvovati predsednik Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej, pokušati da usaglase sve napore koji treba da se preduzmu da bi se sačuvali državni i nacionalni interesi, ne napadajući bilo koga i ne čineći ništa protiv bilo koga.

- Manevarski prostor je sužen - rekao je Vučić navodeći da je od 2008. godine veliki broj zemalja priznao nezavisnost Kosova, odnosno više od polovine zemalja na svetu, a da su u poslednjih godinu dana to uradile samo dve zemlje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vučić je rekao da veruje da ćemo pametnom, ozbiljnom i jedinstvenom politikom uspeti da sačuvamo naše interese.

Upitan da li je moguće da se promene sporne odredbe iz platforme za poglavlje 35, koje se tiče Kosova i Metohije, Vučić je rekao da je naše da pokušavamo i da se nada da će drugi želeti da čuju naš stav.

- Da li će nam izaći u susret i da li će nas poslušati ostaje da se vidi u nedeljama pred nama - naveo je premijer.

On je rekao i da je lično pozvao i zamolio predsednika SANU Vladimira Kostića da i on prisustvuje sastanku u Predsedništvu.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Snaga Srbije je u tome što je tolerantno društvo, što postoje različite ideje. Ne moramo u svemu da budemo saglasni i siguran sam da Kostić ima dobre namere i da je zabrinut za celovitost Srbije - rekao je Vučić, podsećajući da je slične stvari nekada govorio i Dobrica Ćosić.

Vučić je rekao da nije saglasan sa sadžajem Kostićeve izjave, ali da se moraju čuti ljudi koji misle drugačije, te da je različitiost ideja i pristupa pre nego što se izađe sa konačnim stavom države dobra i poželjna.

- Pustite demokratski dijalog. Svako ima pravo da kaže šta misli - poručio je Vučić, primetivši da niko nije rekao ružnu reč o Kostiću, ali da ne treba kritikovati ni predsednika Nikolića zbog njegovog komentara na Kostićev stav.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Premijer je ponovio da Srbija treba da se ponosi pluralizmom mišljenja.

- Hajde lepo svi da sednemo, razgovaramo, iznesemo različite argumente i priče i mišljenja i da izađemo jedinstveni pred narod i svet - zaključio je premijer.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teodora

    20. oktobar 2015 | 14:26

    Ne moramo vikati da bi nas culi, snaga argumenata je najvaznija!

  • Boka

    20. oktobar 2015 | 14:22

    Svidja mi se ideje da svi sednu za sto i nadju zajednicko resenje o nacinu na koji ce Srbija izaci u javnost, kada je u pitanju prijem Kosova u UNESKO. Ne treba srljati , dobor je cuti i druga misljenja.

  • sveta

    20. oktobar 2015 | 14:15

    Dokle god se borimo nada postoji. Bitno je da ne odustajemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA