KOSOVO DALO PISANE GARANCIJE UNESKU: Nećemo menjati imena SRPSKIM CRKVAMA

- Imenovanje spomenika upisanih na Uneskovu listu menjaće se samo uz konsultacije sa zvaničnicima SPC - rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Kosova

  • 10

Zamenik šefa ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi izjavio je da su kosovski zvaničnici dali Unesku pisane garancije da ni na koji način neće menjati imenovanje imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je ustavna kategorija u Ustavu Kosova.

- Imenovanje spomenika upisanih na Uneskovu listu menjaće se samo uz konsultacije sa zvaničnicima SPC - rekao je Seljimi za jedan beogradski dnevni list uoči zasedanja Izvršnog saveta Uneska u Parizu koji bi danas trebalo da se izjasni o zahtevu Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Seljimi je kazao da su te pisane garancije mnoge zemlje pozdravile i da Kosovo nema problem sa crkvama i džamijama, jer je progresivna sekularna zemlja.

DAČIĆ O KOSOVU: Šta god da Unesko odluči neće biti SMAK SVETA!

- Očekujemo da će većina država podržati ulazak Kosova u Unesko. Srbija vodi veoma negativnu kampanju, nazivajući Kosovare varvarima i šaljući duboko onespokojavajuće poruke, ali ne mogu da verujem da će više od 20 zemalja glasati protiv Kosova - rekao je Seljimi.

Prema njegovim rečima, mnogi ambasadori su nezadovoljni negativnim pristupom Srbije.

Foto: Wikimedia/Радосав Стојановић Foto: Wikimedia/Радосав Стојановић

- Njena taktika protiv članstva Kosova uništila je dobru volju stvorenu u Briselu. Šta će se dogoditi sutra kad Kosovo podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope ili drugim međunarodnim organizacijama? Da li će Srbija imati napad besa i talas ekstremnog nacionalizma svaki put kad Kosovo traži da probije izolaciju - naveo je Seljimi.

On je kazao da bi eventualna preporuka Izvršnog saveta bila "jasan znak da Unesko ne želi da izoluje Kosovo i da veruje da će se mir na Balkanu ojačati njegovim uključivanjem, a ne isključivanjem".

Seljimi je rekao da Priština, iako kopira palestinski model za učlanjenje u Unesko, neće na članstvo čekati 22 godine, jer "Kosovo nema nikakve veze sa palestinskim teritorijama - drugačiji su kontekst, istorija i argumenti - kao kad bi se poredile jabuke i pomorandže".

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusko

    21. oktobar 2015 | 13:22

    Treba odmah uvesti obavezno sluzenje vojnog roka na 12 meseci .

  • Finnessa

    21. oktobar 2015 | 15:56

    A kada krece mobilizacija ?

  • S.C.

    21. oktobar 2015 | 12:41

    Siptarima verovati dosad koliko su crkve i nase spomenike unistili.Cinjenica da nam kradu nasu zemlju. Polako vidi bog polako sve zemlje u EU dobijaju svoje Kosovo. Ono sto su nama uradili nek dobiju u istoj meri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA