VUČIĆ ZA NEMAČKI HANDELSBLAT: Srbija neće podizati žicu na svojim granicama

- Svejedno da li će i Hrvatska podizati žicu na granici prema Srbiji, moja vlada neće dizati žice na državnim granicama, takođe, ni prema Bugarskoj, ni Makedoniji - rekao je srpski premijer

  • 49

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu nemačkom dnevniku ''''Handelsblat'''' ponovio da Srbija neće podizati žicu na svojim granicama, ali i dodao da ne može da zamisli situaciju u kojoj bi to učinila Nemačka, jer u izbegličkoj krizi, ocenio je, "Svi gledaju prema Nemačkoj".

- Svejedno da li će i Hrvatska podizati žicu na granici prema Srbiji, moja vlada neće dizati žice na državnim granicama, takođe, ni prema Bugarskoj, ni Makedoniji - rekao je Vučić.

Na pitanje da li će izbeglice imati uticaj na privredni oporavak Srbije, koja je centralna zemlja na njihovoj balkanskoj ruti, Vučić je odgovorio da on ne vidi negativan uticaj izbeglica na srpsku privredu i naglasio da kurs oporavka ide dalje i da će početkom novembra Komisija Evropske unije objaviti da će srpski bruto domaći proizvod u ovoj godini porasti za 0,7 odsto.

OVA FOTOGRAFIJA JE ŠOKIRALA EVROPU: A nastala je na srpsko-hrvatskoj granici! (FOTO)

On je, takođe, naglasio da u Srbiji ne vlada nervoza u odnosu sa izbeglicama koja se, kako je naveo, u regionu može primetiti.

Pri tome je, rekao je Vučih, duplo više migranata došlo u Srbiju, nego na primer u Hrvatsku i Mađarsku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na pitanje da li se razocarao u neke zemlje, Vučić je istakao da je sreo mnoge političare koji su od izbegličke krize želeli da profitiraju i pri tom se predstavljali kao veoma evropski orijentisani.

Upitan šta očekuje u izbegličkoj krizi od EU, Vučić je rekao da Nemačku kancelarku Angelu Merkel Vučić vidi kao "istinski vodeću ličnost Evrope", da se divi Nemačkoj i skandinavskim zemljama, ali da ''''mrzi poziciju nekih aktera u našem regionu'''', gde se ''''svaki dan plače i jadikuje'''', zato što tako puno migranata dolazi na njihovom tranzitu ka zapadu.

BALKAN PRIHVATA JOŠ 100.000 IZBEGLICA: Evropa će nadgledati prelaze između SRBIJE I HRVATSKE

- Pri tome, izbeglice dolaze samo na dva ili četiri dana - primetio je Vučić i dodao da je to u Hrvatskoj jedva na dan, a u Makedniji ni osam sati.

Na opasku da je u Nemačkoj drugačije, pošto izbeglice dolaze da ostanu, Vučić je rekao da su za Nemačku i skandinavske zemlje izbeglice, bez sumnje, problem.

- Njima je potrebna podrška, ne nama -  rekao je Vučić, iskazujući još jednom razumevanje za probleme s kojima se bore Nemačka ili Švedska i naglasivši da od EU očekuje jedno sveobuhvatno rešenje.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kad je reč o Srbiji, ona se, dodao je, u rešavanju problema izbeglica ni na koji način neće povlačiti i daće sve od sebe, želeći da pruži podršku i pomogne, čime ćemo, primetio je, pokazati da smo deo Evrope.

JUNKER ZABRINUT: Promrzla tela hiljade mrtvih izbeglica mogla bi da plutaju rekama Balkana!

Upitan vidi li opasnost od rastuće panike zbog graničnih režima Hrvatske i Mađarske, Vučić je rekao da će se Srbija i ako nacionalisti prave paniku brinuti za migrante, jer smo mi "jedina zemlja na balkanskoj ruti koja nikada nije išla suzavcem na migrante''.

Uveren je da će se broj izbeglica s dolaskom zime smanjitui, ali i da će za izbeglice sa ratnih područja Evropa ostati cilj kako bi mogli da bolje žive.

Kaže i da ne strahuje od toga da bi Nemačka mogla da zatvori svoje granice za izbeglice, jer, ''''Svi gledaju prema Nemačkoj'''', i ona zajedno sa Austrijom stoji danas na čelu Evrope.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Zatvaranjem granica bio bi poslat signal da Nemačka želi svih nas da se oslobodi. To sebi ne mogu predstaviti. Angela Merkel je jedna zaista vodeća ličnost u Evropi. Mi svi čekamo na njene predloge rešenja. Ja sam na strani Merkelove. Nemačka i Merkelova su davali istočnoj Evropu i, takođe, mojoj zemlji veoma puno. Mi imamo jedan veliki broj nemačkih investitora, koji danas u Srbiji zapošljavaju oko 30.000 ljudi. To se ne bi dogodilo bez velikodušne podrške nemačke vlade. To mi ne zaboravljamo - zaključio je Vučić.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    27. oktobar 2015 | 14:36

    Srbija ce pomoci ljudima u nevolji ali nije normalno da mi pomazemo vise tim ljudima od zemalja koje su ekonomski mnogo jace od Srbije!

  • SRPKINJA

    27. oktobar 2015 | 17:04

    Srbija nikada nije ni bila nalik zemljama u regionu, vec uvek svoja , racionalnog razmisljanja.

  • Fikich

    27. oktobar 2015 | 14:31

    Meni je to podizanje zidova i zica prema drugim drzavama direktan izraz nepostavanja i nesolidarnosti. Sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA