Srbija od Rusa dobija migove i helikoptere? (FOTO) (VIDEO)

Od ruske tehnike trebalo bi da se formiraju najmanje po jedna avijacijska i helikopterska eskadrila sa po desetak letelica u svakoj

  • 48

Srpsko vojno vazduhoplovstvo trebalo bi uskoro da dobije pojačanje sa najmanje 20 ruskih borbenih aviona i helikoptera, kako saznaje dnevni list Kurir. Rusija će Srbiji dati lovačke avione Mig-29 i jurišne helikoptere Mi-24, a to bi značajno trebalo da poboljša stanje u vojnom vazduhoplovstvu Srbije.

Ruska avijacija trenutno koristi avione Mig -29 koji su deo ruskog 31. lovačkog avijacijskog puka iz baze Milerovo, ali ta jedinica će se do kraja godine dobiti najsavremenije Suhoj avione, te će pomenuti migovi biti otpisani.

Kako god zvučalo, i ovi polovni ruski avioni bili bi za srpsku avijaciju pravo osveženje, jer poslednji put srpsko vazduhoplovstvo je obnovljeno pre čak tri decenije, navodi beogradski list, i dodaje da je sličan slučaj i sa helikopterima Mi-24.

Ovim MOĆNIM oružjem Rusi uništavaju džihadiste u Siriji! (FOTO) (VIDEO)

Od ruske tehnike trebalo bi da se formiraju najmanje po jedna avijacijska i helikopterska eskadrila sa po desetak letelica u svakoj.

Mig-29 je višenamenski lovački avion, i u upotrebi je od 1983. godine. Broji jednog ili dva člana posade, maksimalna brzina je 2.400 km/h, najveća visina 18.013 metara. Nosivost ovog aviona je dve tone, a naouružanje se sastoji iz topa kalibra 30mm i raznih varijanti vođenih i samonavođenih raketa vazduh-vazduh.

Foto: Wikimedia/Kirill Naumenko Foto: Wikimedia/Kirill Naumenko

Ovo je Putinov PONOS za koji se mislilo da je neuništiv! A onda je pao.. (VIDEO)

Mi-24 spada u velike jurišne helikoptere i upotrebi je od 1976. godine. Posada se sastoji od dva do tri člana, masa letilice je 8,5 tona, najveća brzina je 335 km/h, a od naoružanja koristi topove i rakete raznih tipova i kalibra.

Foto: Wikipedia/MSGT STEVEN TURNER Foto: Wikipedia/MSGT STEVEN TURNER

Srpski premijer Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Rusiji, rekao je da će Srbija od ove države nabaviti deo naouržanja.

- Naša zemlja mora da nabavi deo naoružanja , ali da će nastojati da se jedan deo proizvodi u Srbiji, u saradnji s Rusijom.  To je naš posao. Nije realno da previše toga kupimo, ali nešto oružja ćemo da nabavimo – rekao je Vučić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kako je istakao, Srbija ćuti kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila, haubice, i upitao zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete.

VUČIĆ: Nabavićemo oružje da bismo zaštitili zemlju

- A sutra ćete da me pitate, u nekoj drugoj konstelaciji snaga u svetu, šta si uradio da zaštitiš svoju zemlju. Nećemo da nabavljamo oružje koje je, nazovimo ga takvim, ofanzivno, ali moramo da zaštitimo svoju teritoriju – podvukao je Vučić.

On je dodao i da će  biti razgovora i sa predstavnicima kompanije “Kamaz” u vezi sa kupovinom kamiona za nore i haubice u fabrici u Velikoj Plani.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, čime će završiti svoj višednevni boravak u Moskvi. Jedna od tema biće i nabavka naoružanja.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    29. oktobar 2015 | 10:31

    Susret u Rusiji je zaista uspešan, podrška delegaciji.

  • Golub50

    29. oktobar 2015 | 09:50

    Jako je bitno da ojacamo vojsku, da nikom ne pada na pamet da napadne nasu teritoriju.

  • Milan

    29. oktobar 2015 | 09:49

    Zaista svaka čast Vučiću na ovakvom postignutom dogovoru sa Rusijom..toliko dugo vremena se nije ulagalo u vojsku, a išlo je čak dotle da su neke prethodne vlasti čak i raspodavale imovinu vojske..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA