SRBI BI MORALI DA ĆUTE NEPREKIDNO DVE GODINE I 172 DANA! Naježiće vas razlog ove KRVAVE TIŠINE (FOTO)

Ako se uzme u obzir da je u ovom krvavom ratu stradalo 1.300.000 Srba to bi značilo, da ukoliko želimo svakom junaku posebno da odamo počast i priznanje za njihovu borbu u vidu minuta ćutanja, da bi neprekidno morali ćutati dve godine i 172 dana

  • 7

Srbija danas obeležava DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU, dan kada je prestalo krvavo ubijanje u kojem je poginulo oko 1.300.000 Srba što je činilo gotovo trećinu stanovništva u to vreme Kraljevine Srbije. Telegraf.rs vam donosi priču o tome koliko bi morali neprekidno da ćutimo kada bi odredili minut tišine ta svaku žrtvu!

SRBI SLAVE DAN PRIMIRJA: Evo zašto MORAMO svi da proslavimo državni praznik i šta danas treba da se radi!

Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je skupo platila! Tokom rata izgubila je, procenjuje se, između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60% muške populacije.

OVAJ ČUDESNI CVET IMA POSEBNO MESTO U SRCU SRBA: Danas bi svi trebalo da ga nose kao simbol DANA PRIMIRJA! (FOTO)

Zemlja je razorena, a bilo je primera da se u nekim mestima (manjim) u Srbiji nakon Velikog rata nije vratio nijedan odrastao muškarac.

VEROVALI ILI NE - Zbog ovog VAGONA cela Srbija danas NE RADI! (FOTO)

Srpska vojska u Prvom svetskom ratu. Foto: Arhiva Srpska vojska u Prvom svetskom ratu. Foto: Arhiva

Srbija danas slavi Dan primirja, na spomenike borcima biće polagani venci u crkvama paljene sveće i odavani minuti počasti palim herojima koji život položiše na olata otadžbine.

Streljanje zarobljenih Srba od strane austrougarskih vojnika. Foto: Wikipedia/UNDERWOOD & UNDERWOOD Streljanje zarobljenih Srba od strane austrougarskih vojnika. Foto: Wikipedia/UNDERWOOD & UNDERWOOD

Ako se uzme u obzir da je u ovom krvavom ratu stradalo 1.300.000 Srba to bi značilo, da ukoliko želimo svakom junaku posebno da odamo počast i priznanje za njihovu borbu u vidu minuta ćutanja, da bi neprekidno morali ćutati dve godine i 172 dana!

U Srbiji je Dan primirja relativno nov praznik, jer se slavi od 2012. godine, mada se pre toga od 2005. godine u osnovnim i srednjim školama prvi čas posvećivao ovom značajnom danu u srpskoj i evropskoj istoriji.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

Na današnji dan 11. novembra 1918. godine, Nemačka je kapitulirala, te se u Srbiji i Evropi ovaj dan obeležava kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Tog dana u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala  Ferdinanda Foša, potpisano je primirje. Ono je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Danas ljudi na reveru treba da okače simbol ovog praznika i da se sećaju svih žrtava u Prvom svetskom ratu.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    11. novembar 2015 | 23:45

    Арчибалд Рајс је поручивао Србима да не смеју заборавити злочине који су им се догодили, наглашавајући: “Мислимо увек на то и говоримо увек о томе”.

  • brana

    11. novembar 2015 | 23:03

    Večna slava Srpskim junacima!

  • odisey07

    11. novembar 2015 | 23:33

    Slava im!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA