SRBI SLAVE DAN PRIMIRJA: Evo zašto MORAMO svi da proslavimo državni praznik i šta danas treba da se radi!

U Srbiji je Dan primirja relativno nov praznik, jer se slavi od 2012. godine, mada se pre toga od 2005. godine u osnovnim i srednjim školama prvi čas posvećivao ovom značajnom danu u srpskoj i evropskoj istoriji

  • 26

Na današnji dan 11. novembra 1918. godine, Nemačka je kapitulirala, te se u Srbiji i Evropi ovaj dan obeležava kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Tog dana u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala  Ferdinanda Foša, potpisano je primirje. Ono je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Danas ljudi na reveru treba da okače simbol ovog praznika i da se sećaju svih žrtava u Prvom svetskom ratu.

EVO ŠTO DANAS SLAVIMO DAN PRIMIRJA: Srbija stoji mirno pred ubijenim junacima u Prvom svetskom ratu! (FOTO)

TO SU SELJACI, TVRDI NA MUCI, SLOBODNI I GORDI - TO SU SRBI! Uz ove reči su srpski vojnici GINULI na Ceru za slobodu Srbije! (VIDEO)

U Srbiji je ovo relativno nov praznik, jer se slavi od 2012. godine, mada se pre toga od 2005. godine u osnovnim i srednjim školama, tog dana, prvi čas posvećivao Danu primirja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Običaj je da se u nedelji koja prethodi prazniku nosi amblem - cvet Natalijine ramonde, inače ugoržene vrste cveća u Srbiji. S obzirom na to da se ovaj cvet u botanici naziva i Feniksom, sa razlogom je na amblemu, kao simbol srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koja se poput Feniksa podigla i uspela zajedno sa saveznicima da pobedi neprijatelje. Iznad cveta, u amblemu se nalazi i motiv trake Albanske spomenice.

EVO KAKO JE NASTALA PAROLA - NE ŠTEDI MUNICIJU! Zbog ovog herojstva SRPSKE VOJSKE SVET je OBOŽAVAO Srbe! (FOTO)

Foto:AP/Tanjug Foto:AP/Tanjug

Dan primirja u Srbiji je državni praznik, ujedno je i neradni dan.

Tokom Prvog svetskog rata stradalo je preko 15 miliona ljudi. Svoj život je dalo 1,1 milion Srba, a još toliko ih je bilo ranjeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    11. novembar 2015 | 10:20

    Nisam mogao da izdrzim a da ne napisem ovo :Srbija i Izrael bi trebalo da zajednicki naprave jedan memorijalni centar na balkanu u Srbiji da ceo svet to da vidi i cuje ,koliko je Srba i jevreja i roma poginulo za vreme drugog svetskog rata ,Srba preko 1.200,000 i jevreja od 12.500 pobijeno je 11.000 ,i roma 1.200.000 u celom svetu,mi smo stradalacki narod a ne varvarsko osvajacki narod!!!!

  • Vlasta

    11. novembar 2015 | 09:50

    Gde su danas inspekcije rada ? Ionako radnici po radnjama rade preko svih normi,,pa se pitam dali ce im neko platiti ,,rad,,na drzavni praznik.

  • Srki

    11. novembar 2015 | 09:01

    Sta slavimo,koi bre neradan dan ja bas radim u vojsci i primoran sam da radim danas i ne samo ja nego skoro svi tako da pustite glumatanja.Umesto da ispostujemo ovaj dan i swe poginule eto prvo nas teraju da radimo a kao smo samo na neradnom danu.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA