SRBIJA MORA DOZVOLITI UVOZ GMO HRANE ILI NEMA NIŠTA OD EU! Stigla je nova UCENA Srbima iz Brisela

- Srbija ima zakon koji reguliše pitanje GMO. Izrada novog zakona trenutno nije na dnevnom redu ministarstva - kažu u ministarstvu poljoprivrede Srbije

  • 61

Srbija je protekle godine napravila krupne korake u približavanju Evropskoj uniji, još samo nekoliko njih je deli od toliko željenog prijema. Međutim, pod uslovima koje moramo da ispunimo je usvajanje novog zakona o GMO.

ZABRINJAVAJUĆE: EU dala ZELENO svetlo za GMO hranu!

Kako prenosi "Alo!" to znači da Srbija može da zabrani uzgoj, ali ne i promet genetski modifikovanih proizvoda. Pošto su zemlje EU članice Svetske trgovinske organizacije, one ne mogu da uvedu zabranu prometa GMO proizvoda. Tako bi i Srbija eventualnim ulaskom u EU bila u obavezi da proguta ovaj vruć krompir.

Mislili ste da je GMO loš? E, pa ispostavilo se da je još gori!

Foto-ilustracija: PopularResistance.org Foto-ilustracija: PopularResistance.org

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić smatra da Srbija ne sme da prihvati takav jedan zakon.

GMO paradajz leči rak i dijabetes?

- Zakon bi trebalo pooštriti, zabraniti i najmanje prisustvo GMO, jer ako seme ima i jedan promil GMO, to znači da postoji neka semenka koja je genetički modifikovana - ističe Ševarlić.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Kako kaže, posebno zabrinjavajuće je što GM kompanije ne dozvoljavaju obeležavanje na deklaracijama takve robe, pa potrošači nisu upoznati sa onim šta jedu.

- Eksperimenti sa GMO rađeni su na pacovima, a ne na ljudima. Rezultati dosad dobijeni su veoma zabrinjavajući... Ne moramo da prihvatimo promet GMO sve do momenta pristupa STO... E sad, na Vladi i parlamentu je da donesu odluku. Mislim da možemo da imamo samo štetu po poljoprivredu, a ne možemo imati ništa dobro po industriju - smatra profesor.

Foto-ilustracija: David Blackwell. / Foter / Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0) Foto-ilustracija: David Blackwell. / Foter / Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0)

- Srbija ima zakon koji reguliše pitanje GMO. Izrada novog zakona trenutno nije na dnevnom redu ministarstva. Kada bude, i ako bude na dnevnom redu, u njegovu izradu će zasigurno biti uključena stručna i građanska javnost, pri čemu će zdravstvena bezbednost stanovništva biti apsolutno prioritet - stoji u dopisu Ministarstva poljoprivrede.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    13. novembar 2015 | 09:07

    "..pobeci negde, daleko sto dalje...."

  • boki

    13. novembar 2015 | 08:48

    Onda bolje da nema nista od EU!

  • justicia

    13. novembar 2015 | 08:53

    Zasto bi to bio uslov, pa i mnoge druge clanice su donele zakon o zabrani GMO, i to "stare", Francuska, Grcka, Svedska...Ako nasa vlada izmeni zakon i dozvoli uvoz i gajenje GMO proizvoda treba ih sve rasterati kao miseve...Sto bismo mi dopustili trovanje sopstvenih gradjana, a ostali svoje stitili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA