VUČIĆ: Dok sam ja na čelu Vlade Srbije, nećemo uvoditi sankcije Rusiji

- Mi smo zahvalni Ruskoj Federaciji na podršci koju nam pruža - istakao je premijer i dodao da će Vlada Srbije imati veoma dobre odnose sa predsednikom i Vladom Ruske Federacije i da će takve odnose razvijati i ubuduće

  • 86

Da nije odnosa sa Rusijom, u izveštaju Evropske komisije,  Srbija bi za spoljnu politiku dobila peticu, a ne trojku, rekao je premijer Aleksandar Vučić i ponovio da dok je on na toj poziciji, Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

- Vlada  Srbije dok sam ja na njenom čelu, a nikada ne znate, možda sutra vecć neću biti, neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji - rekao je srpski premijer u intervjuu za Sputnjik.

VUČIĆ O POBEDI U UNESKU: Evo kako je Srbija NADJAČALA Prištinu i sprečila prijem Kosova u ovu organizaciju

Premijer kaže da će Vlada Srbije imati veoma dobre odnose sa predsednikom i Vladom Ruske Federacije i da će takve odnose razvijati i ubuduće.

- Mi smo zahvalni Ruskoj Federaciji na podršci koju nam pruža - istakao je premijer, koji je za Sputnjik govorio o borbi koju je Srbija vodila da samoproglašeno Kosovo ne uđe u Unesko i ćutanju Brisela na nespremnost Prištine da sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, Vučić je rekao da je njegov stav kao predsednika Vlade Srbije da Srbija jeste na evropskom putu, ali od Evrope traži samo da Srbiju poštuje.

SRBIJA KRUPNIM KORACIMA KA EU: Brisel svojim OCENAMA obradovao Srbe

- Plašim se da nam se ponekad dogodi da to poštovanje u pravom smislu reči ne dobijamo. Nadam se da ćemo ga imati više u budućnosti - rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je Srbija uspela da odloži rešavanje prijema Kosova u Unesko kako bi se odluka donela u Briselu, a da tamo sede isti oni koji su glasali za albansku inicijativu, Vučić odgovara:

- Ne idemo u Brisel. Mi smo nudili da se rešava u Briselu, jer smo tamo o svemu razgovarali.

Foto: Twitter / @MajaEUspox Foto: Twitter / @MajaEUspox

On je podsetio da je pet puta pred visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, kosovskim zvaničnicima Hašimom Tačijem i Isom Mustafom nedvosmisleno pozvao da se to pitanje reševa u Briselu, i da u je pet puta odgovarano da im ne pada na pamet da o Unesku razgovaraju u Briselu, zato što su bili sigurni da ta njihova inicijativa prolazi.

- Njihova taktika je bila: ''Mi ćemo sve da guramo protiv Srbije i sve što ne zavisi od Srbije, a ono gde nam je Srbija neophodna, tu ćemo da vodimo pregovore da nateramo Srbiju da napravi kompromis.' To u stvari nisu kompromisi, nego Srbija mora da daje koncesije i pravi ustupke. Mi smo tražili da pričamo o svemu. Ne, nisu hteli. Pošto su hteli da se o Unesku ne razgovara, o Unesku se u Briselu ne razgovara - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug / STR Foto: Tanjug / STR

Upitan da li Srbija sada na neki način da vrati ceo problem Kosova u UN, Vučić kaže:

- Teško da će to moći da se uradi, ali važno je da mi jesmo privrženi dijalogu u Briselu, ali Ujedinjene nacije su važan segment i veoma važno mesto gde se o mnogo čemu odlučuje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejantoma87

    13. novembar 2015 | 12:53

    Tako je Rusija je naša bratska zemlja koja nam uvek pomaže i premijera podržavam u ovoj odluci!

  • Taxi

    13. novembar 2015 | 11:20

    Od Rusije imamo neizmernu podršku i o sankcijama nema ni govora!

  • Dejan

    13. novembar 2015 | 10:28

    Pritisci EU su ogromni i ne verujem da im je svejedno ali treba ostati dosledan i ne uvoditi sankcije Rusima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA