VOJSKA SRBIJE IMA ELAN I ČAST! Srpski vojnici oduševili AMBASADORA AMERIKE (FOTO)

Američki ambasador ukazao je na napore Srbije u cilju širenja bezbednosti i van Zapadnog balkana, ističući da je naša zemlja vodeća u regionu po doprinosu mirovnim operacijama, a sedma zemlja u Evropi po broju pripadnika vojske i policije u koji su angažovani u mirovnim misijama širom sveta

  • 0

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi, u svojstvu gostujućeg predavača, održao je danas predavanje polaznicima 59. klase generalštabnog i usavršavanja i 6. klase osnovnog komandno-štabnog kursa.

Osvrnuvši se na nedavni teroristički napad u Parizu, ambasador Kirbi je izrazio zaprepašćenost tim aktom nasilja, ističući da, nad takvim napadima treba „duboko da se zamislimo svi mi koji se bavimo međunarodnom i nacionalnom bezbednošću“, a glavno pitanje, dodao je, koje se sada nameće je „šta možemo da uradimo da bi zaštili živote ljudi za koje smo odgovorni“.

NIKOLIĆ I KIRBI: Tragedija u Parizu ne sme naterati Evropu da bude surova prema migrantima

Ukazujući na bogatu vojničku tradiciju srpskog naroda, i nedavno obeleženi jubilej 101. godišnjice Kolubarske bitke, ambasador Kirbi je izrazio uverenje da nove generacije pripadnika srpske vojske imaju želju da razviju isti elan, posvećenost svojoj službi i osećaj časti koji su odlikovale generaciju 1914. godine.

Foto: MOD Foto: MOD

Kirbi je, takođe, ukazao na napore Srbije u cilju širenja bezbednosti i van Zapadnog balkana, ističući da je naša zemlja vodeća u regionu po doprinosu mirovnim operacijama, a sedma zemlja u Evropi po broju pripadnika vojske i policije u koji su angažovani u mirovnim misijama širom sveta. Pripadnici srpskih kontingenata, dodao je američki ambasador, služe u tim misijama dostojanstveno i časno, a pripadnici američke vojske, ali i drugih partnerskih zemalja, sa ponosom služe rame uz rame sa srpskim kolegama.

VUČIĆ PORUČIO GRAĐANIMA SRBIJE: Preduzeli smo mere, osećajte se sigurnim

Govoreći o izazovima migrantske krize, ambasador Kirbi je istakao da je ohrabren toplom dobrodošlicom koju su građani naše zemlje iskazali u prethodnim periodu, ali istovremeno ukazujući da je ta kriza najbolji primer potrebe za modernim regionalnim pristupom bezbednosti.

Foto: MOD Foto: MOD

Završni deo današnjeg predavanja ambasadora Kirbija bio je rezervisan za razgovor sa polaznicima Škole nacionalne odbrane.

Predavanju u Centru za simulacije na Vojnoj akademiji prisustvovali su i načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik dr Miroslav Talijan, nastavno osoblje te Škole, kao i izaslanik odbrane SAD u Srbiji pukovnik Taft Blekburn.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA