NIKOLIĆ I LUKAŠENKO: Glasanje u UNESKU pokazalo ko je kakav prema Srbiji

Presednik Srbije je izrazio duboku zahvalnost predsedniku i građanima Belorusije na neprocenjivoj podršci koju daju Srbiji

  • 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ocenio je danas u Minsku da je glasanje u Unesku na najjasniji način pokazalo ko i kakav odnos ima prema Srbiji. Nikolić je nakon razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, rekao da je Belorusija, pre samo nekoliko dana, na najbolji način još jednom potrvdila prijateljstvo i poštovanje koje gaji prema Srbiji glasajući protiv predloga da takozvana Republika Kosova postane članica Uneska i brutalno otme kulturnu baštinu koju su naši preci gradili vekovima.

Nikolić je izrazio duboku zahvalnost Lukašenku i građanima Belorusije na neprocenjivoj podršci koju daju Srbiji. Istovremeno je ocenio da, pored snažnog prijateljstva, treba dalje osnažniti ekonomsku saradnju dve zemlje.

NIKOLIĆ ČESTITAO SRBIMA POBEDU U UNESKO: Nismo odustali kada se činilo sve izgubljenim

Nikolić ide u Belorusiju - dočekuje ga Lukašenko!

- Zajedničkim trudom postigli smo rezultate koji su daleko bolji nego što su bili pre nekoliko godina. Danas naša spoljnotrgovinska razmena iznosi 250 miliona dolara, a svesni smo svi da ima prostora da bude mnogo veća i moraćemo da radimo i u budućem periodu na tome - popručio je Predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Sa predsednikom Lukašenkom sam potpisao izjavu u kojoj smo se saglasili da se mora povećati obim uzajamne robne razmene, kao i da se moraju pronaći nove oblasti ekonomske saradnje radi dinamičnijeg rasta nacionalnih ekonomijai i povećanja životnog standarda građana - naglasio je Nikolić.

Predsaednik Srbije je naveo da zajedničku prednost vidi u proširenju saradnje u mašinogradnji, agroindustrijskom konmplesku, saorbaćaju, energetici, turizmu i industriji.

- Istorija je postavila veliku šansu pred Srbiju i Belorusiju, na nama je da posegnemo za njom. Ako budemo radili zajedno i iskoristili sve potencijale koje nudi saradnja uveravam da rezultati neće izostati, kao ni ostavrenje osetno boljih uslova života za građane dve zemlje što nam je zajednički cilj - poručio je Nikolić.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, Srbiji i Belorusiji sudbina je dala priliku da osiguramo bolju budućnost za naš narod kao partneri i prijatelji.

- Hajde da celom svetu pokažemo šta možemo zajedno - rekao je Nikolić koji se nalazi u dvodnevnoj posteti Belorusiji.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da se dijalog između dve zemlje dinamično razvija, a da odnose između dve države krase otvorenost i prijateljstvo, do čega obe strane drže.

- Naše dve zemlje imaju puno zajedičkih interesa u čijoj je osnovi saradnja u oblasti ekonomije, nauke, tehnologije i humanitarnih pitanja - rekao je Lukašenko.

-Mi na Srbiju gledamo kao na ključnog trgovinsko-ekonomsko partnera na Balkanu  - rekao je Lukašenko, dodavši da su tokom susreta 2013. godine u Minsku postavljeni zadaci s ciljem da se drastično poveća trgovinska razmena između dve države, pri čemu je kao orijentir uzeta cifra od 500 miliona dolara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Taj zadatak se, kako je rekao, uspešno realizuje - pre dve godine obim trgovinske razmene iznosio je 150 miliona dolara a sada iznosi 250 miliona dolara.

- Otkako je 2009. godine potpisan sporazum o slobodnoj trgovini obim trgovinske razmene porastao je pet puta - dodao je Lukašenko.

On je, međutim, naglasio da ni to ne odražava potencijale kakvi postoje za unapređenje saradnje.

- Sada za to postoji dobra šansa i treba je iskoristiti - rekao je Lukašenko, dodavši da se to pre svega odnosi na srpske preduzetnike.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mi smo potpuno otvoreni za srpske preduzetnike, dođite, ovde ćemo razvijati ono što je Srbiji interesantno ili na vašoj teritoriji i trgovaćemo sa drugim zemljama. Ali ne smemo da gubimo vreme jer će propušteno biti teško nadoknaditi.

- Bili smo i ostali prijateji Srbije. I moj prijatelj, moj kolega, Tomislav, to zna isto tako dobro kao i ja - zaključio je Lukašenko.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenko

    21. novembar 2015 | 10:38

    Kakav je gospodin i ljudina ovaj Lukasenko, e da je nama jedan takav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA