BUDITE HUMANI KAO ŠTO JE SRBIJA TO BILA! Srbi su prekinuli RAT da bi pomogli neprijatelju i ZADIVILI SVET

U holu zgrade međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi stoji tabla sa natpisom „Budi human kao što je bila humana Srbija 1885." To što je srpska vojska uradila, više se nije ponovilo u istoriji ratova

  • 32
PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE Foto: Tanjug/Marko Đoković

Presedan u istoriji ratovanja desio se u Srbiji krajem 19. veka, tačnije 1885. godine, kada je Srbija prekinula rat sa Bugarskom na jedan dan da bi propustila medicinski transport preko svoje teritorije. Do današnjih dana, u narednim ratovima širom sveta, ovako nešto se nije dogodilo.

TO SU SELJACI, TVRDI NA MUCI, SLOBODNI I GORDI - TO SU SRBI! Uz ove reči su srpski vojnici GINULI na Ceru za slobodu Srbije! (VIDEO)

Zbog ovog događaja, u holu zgrade međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi stoji tabla sa natpisom „Budi human kao što je bila humana Srbija 1885."

MARŠ NA DRINU ODJEKUJE SRBIJOM: Evo kada su je prvi put SRBI ZAPEVALI i uz nju UMIRALI! (VIDEO)

Bugarska je u to vreme, prekršila Berlinski sporazum jer je krenula da se širi na teritoriji Balkana, te je kralj Milan, nakon neuspelih pregovora objavio ovoj zemlji rat.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

U to vreme, Srbija je već imala uređene bolnice, a radio je i Crveni krst. Međutim, to nije bio slučaj sa Bugarima, te njihove ranjenike nije imao ko da zbrine, da im pruži medicinsku pomoć.  Međunarodni Crveni krst prikupio je pomoć iz svih krajeva Evrope koja je trebalo da se dopremi ovoj državi.

OVDE POČIVA 800 SRPSKIH JUNAKA: Zašto su nam Austrijanci digli spomenik u jeku Prvog svetskog rata (FOTO)

Ironično, jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije.

I tada se dogodilo nešto što svet nikada nije video - vojna komanda Srbije prekinula je rat na jedan dan, otvorila liniju fronta i propustila medicinski transport preko svoje teritorije.

Foto: Wikipedia/commonswiki Foto: Wikipedia/commonswiki

To nije bilo sve što je Srbija učinila. Transportu međunarodnog Crvenog krsta dodala je lekove, ćebad i krevete iz svojih zaliha i bugarskim vojnicima predala sve što je neophodno za otvaranje jedne bolnice.

Sličan događaj ni pre ni posle 1885. godine nigde nije zabeležen - Srbija je pomogla državi sa kojom je u tom trenutku bila u ratnom stanju.

(Telegraf.rs / Izvor: Njuzvik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tuta bugarin

    6. decembar 2015 | 23:05

    Lepo su nam se bugari odužili tokom istorije

  • Snajperista

    6. decembar 2015 | 22:15

    Vojska Republike Srpske je izvlacila Hrvate u srednjoj bosni od pokolja koji su spremali bos.turci / muslimani /...prekinuta je borba sa hrvatima da bi spasili civile.Nesto prije toga bataljon hrvatske vojske je prosao kroz Posavinu krenuvsi iz Orasja da bi i oni spasavali ljude u srednjoj bosni...zasto se o tom humanom cinu vrs ne pise.Stalno se forsira Olbrajtova Srebrenica / ona je odredila cifru od 8.000 / i zato se tako i zove ta LAŽ koja ce uskoro pasti...dajte istinu , istina je najveci neprijatelj muslimana...

  • Перагеније

    6. decembar 2015 | 22:13

    Савремени свет ово не може ни да поверује, а камоли да разуме. А ми смо се, у потери за америчким зелембаћима за време СФРЈ, одродили. Што пре то схватимо и прихватимо, пре ћемо моћи да се вратимо себи, јер како каже песник "Ко се од себе излечи, пропао је.".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA