• 32

BUDITE HUMANI KAO ŠTO JE SRBIJA TO BILA! Srbi su prekinuli RAT da bi pomogli neprijatelju i ZADIVILI SVET

U holu zgrade međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi stoji tabla sa natpisom „Budi human kao što je bila humana Srbija 1885." To što je srpska vojska uradila, više se nije ponovilo u istoriji ratova

  • 32

Presedan u istoriji ratovanja desio se u Srbiji krajem 19. veka, tačnije 1885. godine, kada je Srbija prekinula rat sa Bugarskom na jedan dan da bi propustila medicinski transport preko svoje teritorije. Do današnjih dana, u narednim ratovima širom sveta, ovako nešto se nije dogodilo.
TO SU SELJACI, TVRDI NA MUCI, SLOBODNI I GORDI - TO SU SRBI! Uz ove reči su srpski vojnici GINULI na Ceru za slobodu Srbije! (VIDEO)

Zbog ovog događaja, u holu zgrade međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi stoji tabla sa natpisom „Budi human kao što je bila humana Srbija 1885."
MARŠ NA DRINU ODJEKUJE SRBIJOM: Evo kada su je prvi put SRBI ZAPEVALI i uz nju UMIRALI! (VIDEO)

Da li su srpski vojnici pravi primer čojštva i junaštva?

Glasajte

Bugarska je u to vreme, prekršila Berlinski sporazum jer je krenula da se širi na teritoriji Balkana, te je kralj Milan, nakon neuspelih pregovora objavio ovoj zemlji rat.
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia


U to vreme, Srbija je već imala uređene bolnice, a radio je i Crveni krst. Međutim, to nije bio slučaj sa Bugarima, te njihove ranjenike nije imao ko da zbrine, da im pruži medicinsku pomoć.  Međunarodni Crveni krst prikupio je pomoć iz svih krajeva Evrope koja je trebalo da se dopremi ovoj državi.
OVDE POČIVA 800 SRPSKIH JUNAKA: Zašto su nam Austrijanci digli spomenik u jeku Prvog svetskog rata (FOTO)
Ironično, jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije.
I tada se dogodilo nešto što svet nikada nije video - vojna komanda Srbije prekinula je rat na jedan dan, otvorila liniju fronta i propustila medicinski transport preko svoje teritorije.
Foto: Wikipedia/commonswiki

Foto: Wikipedia/commonswiki


To nije bilo sve što je Srbija učinila. Transportu međunarodnog Crvenog krsta dodala je lekove, ćebad i krevete iz svojih zaliha i bugarskim vojnicima predala sve što je neophodno za otvaranje jedne bolnice.
Sličan događaj ni pre ni posle 1885. godine nigde nije zabeležen - Srbija je pomogla državi sa kojom je u tom trenutku bila u ratnom stanju.
(Telegraf.rs / Izvor: Njuzvik)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OU"Sima požarevac

    Nesto slično je uradio i Marko Miljanov u bici sa Turcima. Naime Marko Miljanov je sa svojim hajducima opkolio Turke i borio se žestoko protiv njih. Jednog dana dolazi turski konjanik sa porukom da im je u gradu nestalo vode i hrane. Marko Miljanov je poslao Turcima hrane i vode i posle toga bitka je nastavljena. Posle nekoliko dana turci se predaju.

  • Љиљана

    У потери за америчким зелембаћима, датим нашим политичарима, који су изазвали мржњу међу народима и распад бивше нам државе, је признао и бивши агент ЦИА. Изгледа да само у новац верујемо. Част изузетцима јер има још моралног и честитог народа.

  • sasa

    lepo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima