• 87

SRBIJA PRIPADA EVROPSKOJ PORODICI! Komesar EVROPSKE UNIJE održao predavanje srpskim poslanicima (FOTO)

- Dosta posla je pred nama, ali sam uveren da ćemo kao partneri i projatelji uspeti sve da uradimo bez teškoća i otvoriti novo poglavlje u odnosima i uvesti Srbiju tamo gde i pripada - u evropsku porodicu - rekao je Han u srpskom parlamentu

 • 87

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han obratio se danas poslanicima porukom da otvaranje prvih poglavlja 14. decembra označava početak suštinskog dela pristupanja Uniji i znak da je pridruživanje ostvariv cilj.
HAN STIGAO U SRBIJU! Slede sastanci OČI U OČI s Vučićem i Majom Gojković

- Srbija ostvarila veliki uspeh na putu ka EU - poručio je on.
- Biti ovde nije slučajno u ovom trenutku, jer će narednog ponedeljka EU i Srbija otvoriti prva dva poglavlja u pregovorima - 32 o finansijskoj kontroli i 35 o normalizaciji odnosa sa Kosovom - rekao je Han.
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Prema njegovim rečima, međuvladina konferencija 14. decembra obeležiće početak suštinskog dela procesa pristupanja i pridruzivanja što je i konačan cilj Srbije.
- Ideja o pridruživanju više neće biti samo ideja, već konkretan i ostvariv cilj - poručio je Han poslanicima i ministrima u Vladi Srbije, koji su prisustvovali njegovom obraćanju u parlamentu.
Prema njegovim rečima, međuvladina konferencija naredne nedelje pokazaće da EU ispunjava svoje obaveze kada zemlje ostvare napredak.
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


- Treba iskoristiti ovaj povoljan trenutak. To je početak temeljnog sprovođenja reformi - rekao je on, dodavši da se očekuje da se posebni napori ulože u oblasti vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobode izražavanja, daljih koraka u normalizaciji odnosa sa Kosovom što je ključ za dalji napredak u procesu pristupaja.
- Države članice EU sada procenjuju pripremljenost Srbije. Možemo računati na Srbiju da će u svim tim oblastima ostvariti održivi napredak - dodao je Han.
On je podsetio da je u Izveštaju EK od 10. novembra konstatovano da je Srbija ostvarila veliki uspeh na putu ka EU, a posebno istaknut intenzivan rad na Akcionim planovima u oblasti vladavine prava, napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom i unapređenju regionalne saradnje.
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


- Vlada je nastavila i sa ambicioznim privrednim i strukturnim reformama koje će doprineti boljem poslovnom okruženju, omogućiti rast, veću konkurentnost i nova radna mesta. Prvi ohrabrujući rezultati se već vide - rekao je komesar.
Takođe, iskazao je impresioniranost humanim odnosom Srbije prema izbeglicama.
On je ukazao i na važnu ulogu parlamenta u procesu pristupanja i značaj snažnog konsenzusa u daljem procesu, jer se tako obezbeđuju trajne reforme, kao i najviši stene usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU.
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Kako je dodao, svi postojano podržavaju evropsku perspektivu Srbije, što se ogleda i kroz veliku finansijsku pomoć - 200 miliona evra na godišnjem nivou i 170 miliona evra opredeljnih za pomoć posle poplava.
- Dosta posla je pred nama, ali sam uveren da ćemo kao partneri i projatelji uspeti sve da uradimo bez teškoća i otvoriti novo poglavlje u odnosima i uvesti Srbiju tamo gde i pripada - u evropsku porodicu - zaključio je Han.
Pre obraćanja poslanicima na posebnoj sednici, Han je imao odvojeni susret sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, a posle obraćanja susreo se i sa šefovima poslaničkih grupa.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mirko

  Reči podrske gospodina Hana

  130
  1

  Podelite komentar

 • mica

  Srbija se pokazala kao jaka sila. Uspešna zemlja, vođena pravim čovekom. Uzor u Evropi.

  118
  3

  Podelite komentar

 • vasa

  Srbiji je mesto u Evropskoj uniji.

  105
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima