SELAKOVIĆ O STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: Vlada Srbije pružiće im garancije kako bi se branili sa slobode

- Još jednom je potvrđeno da Tribunal nije dosledan ni svojim prethodnim odlukama, kao i da ne postoji bilo kakva pravna predvidivost, osim ako je optuženi Srbin - rekao je ministar pravde

  • 4
Nikola Selaković, Prekršajni sud u Beogradu Foto: Milena Đorđević

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je odluka da se Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću ponovo sudi u Hagu potvrduje da taj sud donosi odluke koje nemaju nikakve veze sa pravom i sa pravdom.

- Još jednom je potvrđeno da Tribunal nije dosledan ni svojim prethodnim odlukama, kao i da ne postoji bilo kakva pravna predvidivost, osim ako je optuženi Srbin - rekao je Selaković.

HAŠKI TRIBUNAL ODLUČIO: Novo suđenje za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića

Ministar pravde je naglasio da će Vlada Srbije pružiti garancije Stanišiću i Stamatoviću kako bi se branili sa slobode, posebno uzimajući u obzir da su se oni uvek redovno odazivali pozivima Tribunala, kao i to da su se sami predali Tribunalu i dobrovoljno otišli u Hag.

Selaković smatra da je nezamislivo da Tribunal menja svoje standarde i načine suđenja i na taj način pokazuje da pred njim ne postoji pravna jednakost, a pravo na suđenje u razumnom roku gubi svaku smisao.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bivšim rukokvodiocima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biće ponovljeno suđenje u Haškom tribunalu po svim tačkama optužnice, odlučilo je juče Žalbeno veće tog suda, čime je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

Oni će do suđenja ostati u pritvorskoj jednici tribunala. Stanišić i Simatović su prvostepenom presudom 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boziji Sin

    16. decembar 2015 | 16:59

    Gospodo iz Srbije.Ako je ovo moguce da se moze PONOVO suditi , eto vam sanse da se KRVNICI Gotovina i ostali ponovo izvedu i ispravi nepravda koja je nanesena Srbima iz Hrvatske.Oslobodjavajuca presuda za dokazane ubice djece i zena / uglavnom / su na slobodi a time je dat legitimitet pljacki i otimanju Srpskog zemljista koje je 1 kroz 1 Srpsko.Prema tome TRAZITE reviziju da se zlocinci kazne posto se zna da su na silu ponistili prvu odluku od 70 god robije koliko su ti krvoloci bili dobili...Nemojte samo davati izjave nego trazite kao sto sad imate priznanje za Markale.Ista prica je i Srebrenica...Krenite istina i pravda je na nasoj strani....

  • major Milan Tepic RSK

    16. decembar 2015 | 22:07

    Ovo je najveci blam Haskog Tribunala dali ce Gotovinai drugi HRVATI ponovo da idu na ponovni sud ili to vredi samo za Srbe. Mozda pozovu i Nasera Orica da se i njemu ponovo sudi.

  • Pera pesak

    16. decembar 2015 | 19:54

    A sta je sa pravom na sudjenje u razumnom roku pred domacem pravosudju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA