SRBI PROTIV CRNOGORACA - KO ĆE PRE UĆI U EU? Evo da li će Srbija "ISPALITI" Crnu Goru i pre nje postati deo Evrope!

Srbija je nakon osam godina od potpisivanja SSP-a napravila veliki korak u evrointegracijama, i 14. decembra u Briselu zvanično otvorila pregovaračka poglavlja 32 i 35. Crna Gora je prva poglavlja otvorila pre tri godine, do danas ukupno 20. Zatvorila je samo dva. Može li Srbija 2020. u EU?

  • 75

Srbija je 14. decembra otvorila prva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom i time se jasno odredila da je put ka EU jednosmeran i nepovratan, i istovremeno završila osmogodišnji ciklus od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do otvaranja pristupnih pregovora. S obzirom na to da su otvorena samo dva poglavlja od ukupno 35, predstoji veliki posao, i kako je istakao i srpski premijer Aleksandar Vučić, mnogo više posla i truda, kako bi se pregovarački proces završio do 2019. godine. Ipak, pitanje nad pitanjima među Srbima je - MOŽE LI SRBIJA DA PRETEKNE CRNU GORU I PRE NJE UĐE U EU?

SRBI SU ZASLUŽILI OTVARANJE POGLAVLJA! Pljušte čestitke Srbiji od zvaničnika EU na TVITERU (FOTO)

Otvaranjem prvih poglavlja u pregovorima sa EU Srbija bi mogla da uđe u vagon za prijem zemalja 2020. godine, nakon toga, čekalo bi se najverovatnije narednih pet do sedam godina. Srpski premijer je optimističan i smatra da će se do tada, sva poglavlja zatvoriti, a potom će biti, "kako EU odluči".

Evo šta zaista piše u POGLAVLJU 35 o kome svi pričaju i da li je PRIZNANJE Kosova USLOV Srbima iz EU!

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Zajedničko za sve bivše republike SFRJ koje još nisu postale članice evropske porodice je da to neizmerno žele. Makedonija je još 2001. godine potpisala SSP, ali tu je praktično stala. Bosna i Hercegovina namerava početkom naredne godine da podnese zahtev za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je prva postala članica EU i to 1. maja 2004. godine, dok je Hrvatska u ovu zajednicu ušla pre dve i po godine, tačnije 1. jula 2013.

Od zemalja u okruženju, jedino je Crna Gora uz Srbiju, započela pristupne pregovore sa EU. Crnogorci su sredinom decembra 2012. otvorili i zatvorili poglavlje 25 (Nauka i istraživanje), a naredne godine u aprilu otvorili su poglavlje 26, koje je zatvoreno 27. juna. Do decembra 2014. godine, Crna Gora je otvorila još 14 poglavlja. U martu ove godine otvorili su još dva poglavlja iz oblasti poreza i međunarodnih odnosa, da bi kraj ove godine završili sa ukupno 20 otvorenih poglavlja.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Može li Srbija da stigne i prestigne komšije po broju otvorenih poglavlja? Dinamika otvaranja poglavlja, ali pre svega njihovog zatvaranj,a Crne Gore u pregovorima sa EU nije ohrabrujuća, jer su za tri godine otvorili 20 poglavlja, od kojih su zatvorena samo dva. Prema najavama srpskog premijera, Srbija bi za tri godine trebalo da otvori i zatvori sva poglavlja. Za razliku od Crne Gore, Srbija ima unapred veliki problem, koji se zove poglavlje 35.

Ali da to nije nemoguće, tvrdi ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman koji kaže da ne treba da postoji bojazan da će se zaustaviti proširenje EU i dodao da bi Srbija ukoliko bude posvećena reformama mogla brzo da postane punopravna članica.

FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC

- Ja sam ambasador i u Crnoj Gori koja je do sada otvorila 20 poglavlja, a sada će još dva, međutim implementacija reformi nedostaje, ako Srbija reši ona može da prestigne Crnu Goru i da obe zemlje uđu istovremeno u EU - rekao je Ditman.

Evo šta Srbija MORA da uradi u narednom periodu ako ŽELI U EU!

Predsednik Delegacije za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope smatra Eduard Kukan, samtra da većina Izveštaja EK pokazuje napredak osim u Bosni i Hercegovini u kojoj ga nema.

Govoreći o dinamici proširenja i eventualnom primanju novih članica, Kukan, koga u Evropskom parlamentu smatraju veoma bliskim komesaru za proširenje Štefanu Fileu, je rekao da je njegov stav da Crna Gora i Srbija treba zajedno uđu u EU.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Pregovori su teški i dugi i očekujem da ćemo za osam do 10 godina imati novi članicu. Mislim da je najbolje da Srbija i Crna Gora zajedno uđu u EU. To je moj stav - rekao je Kukan u Evropskom parlamentu.

Evropska komisija pre početka otvaranja poglavlja, svako poglavlje selektuje - rangira po težini. Te tako Srbija ima 12 poglavlja gde tokom pregovora ne bi trebalo da ima većih poteškoća da ih brzo okonča, dok Crna Gora ima osam takvih poglavlja.

Ipak u slučaju Srbije, u poglavlje 35 koje se inače zove "Ostala pitanja", upisano je "Odnosi sa Kosovom", dok je ovo polje kod Crnogoraca prazno.

Evropski parlament u Briselu. Foto: Flickr/Salim Shadid Evropski parlament u Briselu. Foto: Flickr/Salim Shadid

Ne treba nikako zaboraviti činjenicu da evrointegracije koštaju, a šefica srpskog tima Tanja Miščević nedavno je izjavila da je poglavlje 27 o zaštiti životne sredine "veoma teško, zahtevno, skupo" i procenjuje se da košta oko sedam milijardi evra.

Da li će Srbij stići, prestići Crnu Goru u evrointegracija, videće se za četiri godine. Do tada, ono što je sigurno za ove dve države, predstoji im veliki posao da bi došle na prag Evropske unije. A bilo bi dobro, da obe uđu zajedno u EU, pa neka to bude za četiri godine.

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    20. decembar 2015 | 21:25

    Ko prvi magarac.

  • Snezana яяя

    21. decembar 2015 | 01:10

    C. G. me ne interesuje, a sto se nas tice, mi hocemo nove izbore, nas premijer moze u EU to niko ne moze da mu zabrani ali bez nas. Inace time sto su izdali Rusiju, sebi su unapred presudili na predstojecim izborima.

  • Deda

    21. decembar 2015 | 00:07

    Srećan im put i da što pre uđu u EU i u Nato, pa neka po Evropi uzurpiraju studentske domove, neka tamo prodaju drogu deci i neka se bave ostalim kriminalnim aktivnostima za koje su specijalizovani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA