Evo šta zaista piše u POGLAVLJU 35 o kome svi pričaju i da li je PRIZNANJE Kosova USLOV Srbima iz EU!

Poglavlje 35 ne zamenjuje razgovore između Beograda i Prištine koje vodi Visoki predstavnik Evropske unije. Napredak procesa pridruživanja Srbije EU će biti u skladu sa poboljšanjem odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima iz pregovaračkih okvira - navodi se u dokumentu

Evropska unija je objavila pregovaračku poziciju o poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo i Metohiju, a koje je otvoreno u ponedeljak uveče. U tekstu se ističe da prelazne odredbe poglavlja mogu da se prilagođavaju i ažuriraju u toku pregovora, kao i da je moguće zamrzavanje otvaranja novih poglavlja, ukoliko napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom značajno zaostane od napretka u ostalim pregovorima.

Srbija GLAVNA VEST svetskih agencija - OTVARANJE POGLAVLJA i odnosi s Prištinom

- EU beleži da je Srbija navela da potpuno razume da procesi pridruživanja Evropskoj uniji i normalizacije treba da se odvijaju paralelno i da jedan drugog podržavaju. Poglavlje 35 ne zamenjuje razgovore između Beograda i Prištine koje vodi Visoki predstavnik Evropske unije. Napredak procesa pridruživanja Srbije EU će biti u skladu sa poboljšanjem odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima iz pregovaračkih okvira - navodi se u dokumentu.

VUČIĆ U BRISELU OČITAO LEKCIJU ALBANSKOM NOVINARU! Evo šta mu je rekao o Dodiku i SRPSKOM KOSOVU (FOTO) (VIDEO)

U delu koji se odnosi na energetiku ističe se da je potrebno osnivanje kompanije za snabdevanje Elektrosever u skladu sa kosovskim propisima, kao i da je potrebno rešavanje pitanja srpskog menadžmenta u hidrosistemu Gazivode.

Foto: Wikipedia/Bobik Foto: Wikipedia/Bobik

- Srbija treba da obezbedi sprovođenje svojih obaveza proisteklih iz dogovora od 25. avgusta 2015. godine, naročito po pitanju uspostavljanja ZSO, kao i po pitanju drugih elemenata iz prvog dogovora iz 2013. godine, o policiji, sudstvu i civilnoj zaštiti. Dalje, Srbija treba da se založi za postizanje daljih dogovora, normalizaciju odnosa u dobroj veri, što bi vodilo potpunoj normalizaciji, na osnovu pregovaračkog okvira. Evropska komisija i Visoki predstavnik će nadgledati sprovođenje navedenog i podnositi izveštaj, najmanje dva puta godišnje Evropskom savetu - piše u dokumentu.

VUČIĆ U BRISELU OTVORIO POGLAVLJA U SRPSKOM ODELU! Evo šta je premijer Srbije obukao za ISTORIJSKU NOĆ (FOTO)

Takođe, navode se ključne tačke u vezi sa izborima, ZSO, policijom, sudstvom, civilnom zaštitom i telekomunikacijama. U delu koji se odnosi na slobodu kretanja navodi se da Srbija treba da dozvoli državljanima trećih država da uđu u Srbiju sa Kosova.

Evropski parlament u Briselu. Foto: Flickr/Salim Shadid Evropski parlament u Briselu. Foto: Flickr/Salim Shadid

Ističe se i da Srbija treba da omogući učešće Kosova u regionalnim inicijativama i organizacijama, kao i da Srbija prestaje sa izdavanjem dokumentacije i overavanjem sa oznakama koje su u suprotnosti sa onim obavezama koje je Srbija preuzela dogovorom od 17. januara 2013. godine.

Pročitajte ceo dokument OVDE!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆

    15. decembar 2015 | 09:56

    Pitajte nas prvo da li hoćemo u EU pa onda pregovarajte.Ne ponižavajte ovako Srbiju.Prvo referendum pa onda pregovori i gluposti.Zašto gubimo vreme,novac i živce za nešto što narod ne želi? Nećemo u EU!Želimo slobodu a ne robstvo.Sa EU u odličinim prijatelskim odnosima ali nikako kao članica.

  • Ljilja

    15. decembar 2015 | 12:49

    Uslov priznanja Kosova nigde nije eksplicitno napisan.Tekst je odradjen manje vise fer i ako tako ostane verujem da cemo ovo poglavlje uspeti da resimo.

  • AlExA

    15. decembar 2015 | 12:39

    Premijer je i do sada donosio mudre odlluke,nema sumnje da ce i sada uraditi sve za dobrobit Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA