DOBROVOLJAČKA: Srpska delegacija dočekana povicima "ubice"! (VIDEO)

Polaganjem cveća Republika Srpska odala počast pripadnicima JNA koji su poginuli pre 20 godina. Građani Sarajeva dobacivali: "Zašto ste došli ovde? Vi ste nam ubili decu"

  • 1

Delegacija Republike Srpske, predvođena ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đokićem, polaganjem cveća odala počast pripadnicima JNA koji su poginuli pre 20 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Skupu od stotinak osoba prisustvovali su i članovi porodica ubijenih vojnika JNA, uz jako policijsko obezbeđenje MUP-a Kantona Sarajevo.

U isto vreme i na istom mestu su i predstavnici boračkih organizacija Kantona Sarajevo odali počast pripadnicima Armije tadašnje Republike BiH koji su poginuli u sukobu s pripadnicima JNA, na početku rata u ovom gradu.

Delegacija iz RS je na mostu Drvenija u Dobrovoljačkoj ulici dočekana povicima "Ubice, ubice...", a skandiralo je nekoliko desetina građana Sarajeva koji su dobacivali: "Zašto ste došli ovde? Vi ste nam ubili decu".

Karakter događaja s početka maja i dalje se sasvim suprotno tumači, a iznose se različiti podaci o broju žrtava u Dobrovoljačkoj - od 6, koliko stoji u sudskim dokumentima, do 42 koliko tvrde zvaničnici Republike Srpske.

Tokom jučerašnje duhovne akademije u RS ponovo je iznesen stav da je reč o teškom zločinu nad vojnicima JNA za koji još niko nije odgovarao.

S druge strane, u BiH se, kao i ranijih godina, prvi dani maja obeležavaju uz dijametralno suprotne ocene. Dok se u RS pod zbivanjima u Dobrovoljačkoj podrazumevaju događaji 2. maja na Skenderiji i 3. maja u toj ulici, a mediji kao slike zločina prikazuju borbe sa Skenderije dan pre Dobrovoljačke, građani Sarajeva ta dva događaja posmatraju sasvom odvojeno.

Tako je u sredu nizom manifestacija obeležen 2. maj kao dan sećanja na veliku pobedu MUP-a i teritorijalne odbrane BiH nad jedinicama JNA, koje su tog dana oklopnim vozilima krenule da osvoje Predsedništvo priznate i suverene Bosne i Hercegovine i da preseku grad na dva dela, što bi praktično značilo i kraj svakog otpora.

Na današnji dan u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu su prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti, u zasedi koju su postavile paravojne formacije "zelene beretke" i "patriotske lige", kao i Teritorijalna odbrana, ubijena 42 pripadnika JNA, ranjena su 73, a 215 ih je bilo zarobljeno.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KIZA FONTANA

    3. maj 2012 | 16:56

    TADIC , ODMAH DA ODE U SARAJEVO , I DA SE BALIJAMA IZVINE STO SU SE SRBI DRZNULI DA POSETE MESTO GDE SU IM DECA STRELJANA .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA