SRBI ZNAJU ŠTA JE IZBEGLIČKA PATNJA! Evo šta je SRPSKA PRINCEZA rekla o MIGRANTSKOJ KRIZI

- Naša zemlja i naš narod, na žalost, veoma dobro znaju šta su izbegličke muke. U prošlosti smo se mnogo puta susretali sa tom nedaćom. Nikome na svetu nije želja da bude proteran sa svog ognjišta ili da bude primoran da napusti isto - istakla je srpska princeza

  • 19

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan migranata, datum koji je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila 2000. godine, jer je na taj dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih porodica. Prema službenim podacima u svetu živi oko 230 miliona migranata. Ove godine, ovaj datum ima višestruko značenje, jer je svet suočen sa najvećom migranskom krizom od Drugog svetskog rata.

Tokom 2015. godine, stradao je veliki broj migranata, oko 3.600, najviše u Sredozemnom moru u pokušaju da se domognu zemalja Evropske unije.

Kroz Srbiju je samo tokom ove godine prošlo preko 600.000 migranata. Naša zemlja pokazala se kao dobar i human domaćin. Vlada Republike Srbije potrudila se da svi migranti koji su prolazili kroz našu zemlju budu registrovani, obezbedila im privremeni smeštaj u kampovima, garderobu, hranu, vodu, lekove. Fondacija Princeze Katarine svesrdno je pomagala u tome obezbedivši nekoliko kontigenata humanitarne pomoći.

Foto: Promo Foto: Promo

- Naša zemlja i naš narod, na žalost, veoma dobro znaju šta su izbegličke muke. U prošlosti smo se mnogo puta susretali sa tom nedaćom. Nikome na svetu nije želja da bude proteran sa svog ognjišta ili da bude primoran da napusti isto. Svaka izbeglička rana na duši je velika i gotovo nikada ne zarasta. Zato smo razumeli svu bol i patnju izbeglica sa bliskog istoka koje su ove godine prolazile kroz našu zemlju. Pokazali smo da smo narod velike duše i velikog srca. Ponosna sam na tu činjenicu. Sve države na svetu imaju suvereno pravo da upravljaju svojim granicama, ali dužne su i da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze, jer svi ljudi, bez obzira na nacionalnost ili zakonski status, treba da uživaju osnovna ljudska prava - istakla je Princeza Katarina.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdravka

    18. decembar 2015 | 12:21

    Samo ona neka cuti.

  • Startocuher

    18. decembar 2015 | 13:36

    ja se izvinjavam autoru teksta, ali doticna gospodja je JUGOSLOVENSKA princeza, ne srpska. Ok? Karadjordjevici su postali i ostali i svrgnuti sa jugoslovenskog prestola. nikad mi nece biti jasno zasto im mi placamo apanazu zasto ih ne uvalimo rvatima?

  • ???

    18. decembar 2015 | 12:16

    To patila nisi sigurno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA