• 9

Da li Srbija MENJA USTAV i smanjuje broj POSLANIKA? Evo šta srpski TRIBUNI misle o tome

Promenu broja poslanika prvi je kao mogućnost najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić i to još u aprilu, kada je najavio smanjenje broja poslanika sa sadašnjih 250 na između 125 i 150, evo šta kažu poslanici aktuelnog saziva

 • 9

Veliki broj građana Srbije i dalje nema svoje predstavnike u parlamentu, iako skupština broji 250 poslanika, rekli su pojedini poslanici, smatrajući da bi se ta "nepravda" mogla ispraviti promenom izbornog sistema. Neki od njih veruju i da bi smanjenje broja poslanika omogućilo efikasniji rad parlamenta.
Da li Srbija KONAČNO smanjuje broj poslanika u SKUPŠTINI SRBIJE?

Poslanica SPS Dijana Vukomanović podseća da je smanjenje broja poslanika u Srbiji ustavno pitanje jer je sadašnjim Ustavom određeno da skupština ima 250 poslanika.
Evo šta se ZAISTA dešava u Skupštini Srbije kada se UGASE KAMERE i prekine televizijski prenos! (FOTO)
 FOTO TANJUG / NENAD MILOŠEVIĆ

FOTO TANJUG / NENAD MILOŠEVIĆ


- Stav SPS jeste da moramo da imamo kriterijume. Taj kriterijum o analizi i raznim tim naučnim radovima postoji - to je takozvani kubni koren od broja stanovnika što bi onda iznosilo oko 190 poslanika. Mi znamo da se u javnosti od pojedinih političkih partija već govorilo i o određenim brojevima, 120, 150... Mi mislimo da ne treba licitirati sa tim brojevima nego ustanoviti čvrst kriterijum, dati argumente građanima - rekla je Vukomanović.
Zašto SRPSKE POSLANIKE "mrzi" da glasaju i da RADE svoj posao?!
Ipak, kako je istakla, problem u Srbiji nije toliko broj poslanika, koliko je problem takozvana "beogradizacija srpskog parlamenta".
ČAK 64 ODSTO SRBIJE NEMA SVOG POSLANIKA U SKUPŠTINI SRBIJE! Evo zašto NIKO NE ČUJE VAŠ GLAS u parlamentu! (VIDEO)
FOTO TANJUG / DANILO PETERNEK

FOTO TANJUG / DANILO PETERNEK


Zamenica predsednika DS Gordana Čomić kaže da su demokrate privržene širokom, stalnom dijalogu o ustavnim reformama jer broj poslanika jeste ustavna tema.
- Mi ćemo Ustav morati da menjamo pred članstvo u EU i dijalog koji bi se vodio sve to vreme može samo da pomogne. Nije toliko važno, da li nas je 250, 200, 130 ili 17, važno je da poslanici budu od integriteta, da razumemo da smo mi ovde glas građana, a ne političkih stranaka - rekla je Čomić.
Ona pak smatra da to ne rešava ni izborni sistem, ni ustavna promena, već da je to pitanje reforme političkih stranaka.
Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević


Donedavni šef demokrata u parlamentu, a sada poslanik pokreta u osnivanju Levica Srbije Borislav Stefanović smatra da u parlamentu ne bi trebalo da bude više od 150 poslanika.
- Slažem se da je optimalan broj 150 - kaže Stefanović i dodaje da je problem to što je vlast preuzela tu obavezu kroz radnu grupu za reformu političkog sistema i ustavne promene i da do sada, kako je rekao, apsolutno ništa nije uradila.
Stefanović je mišljenja da je neophodna i promena izbornog sistema gde bi se, kako je objasnio, išlo na većinsko - proporcionalni sistem ili na personalizovani - proporcionalni sistem.
Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović


- U trenutku kada su u Srbiji ugrožena osnovna ljudska prava izlišno je razgovarati o broju poslanika. Ako već treba da se opredeljujemo, mi smo za smanjenje broja poslanika, ali ono što je suština je da narodni poslanici treba zaista da budu narodni, a ne poslanici svojih partija - kaže Aleksandar Senić iz Socijaldemokratske stranke.
I Senić smatra da je neophodno da se promeni izborni sistem i da poslanici zaista budu predstavnici građana, a ne da, kako je istakao, dolaze do svojih mandata tako što će biti u dobrim odnosima sa rukvodstvom svojih stranaka.
Lider Nove stranke Zoran Živković kaže da je u programu te partije unet baš taj broj - 150 poslanika.
 Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović


- Oni bi trebalo da budu birani po kombinovanom izbornom sistemu, a to znači 100 direktno, da se Srbija podeli u 100 izbornih jedinica i da svaka izborna jedinica da po jednog poslanika, a 50 po proporcionalnom principu - rekao je Živković.
Skupštinska akciona grupa za reformu političkog sistema počela je sa radom krajem maja, a u dosadašnjem toku rada sve parlamentarne stranke su iznele svoje mišljenje o promeni političkog sistema, osim Srpske napredne stranke.
Promenu broja poslanika prvi je kao mogućnost najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić i to još u aprilu, kada je najavio smanjenje broja poslanika sa sadašnjih 250 na između 125 i 150.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • топлистанадреалиста

  Треба повећати број странака, тј регистровати још једно 70-80 странака!!! Више странака аутоматски значи више посланика, што више посланика то мање незапослених! Па јел' тако? Дабоме да јесте, регистровањем овог броја странака ми ћемо запослити стотињак Срба и минимум још пет куварица у скупштинском ресторану..... па помоћно особље! Добра идеја, а?

  22
  0

  Podelite komentar

 • TT

  I treba prepoloviti ili barem znatno smanjti broj poslanika jer oni žive na grbači građana ove drżave. Takvom racionalizacijom i povećanjem međusobne konkurencije između političara i stranaka poboljšaće se i kvalitet izabranih poslanika koji će morati više i da rade i da imaju bolje rezultate a ne kao do sada lezi lebe da te jedem.

  20
  0

  Podelite komentar

 • nn

  Tamo je mnogo ljudi dabi se samo svadali a ne da bi doprinosili poboljsanju i napretku. Malo je onih koji imaju neki plan. Opozicija je samo dabi se svadali. Zasto nedaju neki dobar predlog a narod bi odlucio dali valja ili ne.

  18
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima