TREBA LI SRBIJA DA SE ODREKNE KOSOVA ZBOG EU? Evo šta kažu Srbi kako treba odgovoriti na NAJNOVIJE UCENE

Srbija će se ukoliko želi da bude deo Evropske unije naći pred jednim, veoma teškim uslovom, a on glasi - ZELENO SVETLO ZA KOSOVO U UN. Evo šta Srbi kažu da li treba pristati na ovu ucenu

Jedan od uslova na putu Srbije ka članstvu u Evropsku uniju mogao bi da bude taj da zavnični Beograd da "zeleno svetlo" za prijem tzv. Republike Kosovo u Ujedinjene Nacije. O ovom scenariju odavno se govori, ali je odlazeći ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ponovo podgrejao ovu, kako kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić veoma tešku temu za Srbe! Da li će zaista Srbija morati da da AMIN Kosovu da dobije svoju fotelju u Njujorku, ostaje da se vidi, do tada zvaničnici Vlade Srbije tvrde da od tog posla NEMA NIŠTA!
AMERIKA ĆE TRAŽITI DA SRBIJA PUSTI KOSOVO U UJEDINJENE NACIJE! Evo šta je još poručio Majkl Kirbi

- Ne tražimo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na Evropskoj uniji je da definiše, ali po nama to uključuje i članstvo Kosova u UN - rekao je Majkl Kirbi za dnevni list “Večernje novosti”.
SRBIJA NEĆE DOZVOLITI ČLANSTVO KOSOVA U UJEDINJENE NACIJE! Evo šta je Dačić rekao o ovoj IDEJI

Da li Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova?

Glasajte

FOTO TANJUG/ MARKO DJKOVIC

FOTO TANJUG/ MARKO DJKOVIC


On je kazao i da zapadna Nemačka nikad nije priznala istočnu Nemačku, a ona je bila u UN.
SRBIJI NIJE LAKO KADA ČUJE DA KOSOVO TREBA DA BUDE U UN! Evo šta je Vučić odgovorio Majklu Kirbiju
Odmah su se po ovom pitanju oglasili premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef srpske diplomatije Ivica Dačić rečima da Srbija poštuje SAD, ali da neće menjati svoju politiku.
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović


- Sve što mogu da kažem jeste da za nas nije lako da kao mala zemlja pružimo odgovor na ono što je Kirbi rekao, sve što mogu na to da kažem i da odgovorim – to je da Srbija ima svoju politiku. Mi poštujemo politiku SAD, oni su svetska velesila, ali mi imamo svoju politiku i držimo se svoje politike - rekao je Vučić i dodao da stav ambasadora Kirbija nije prevelika novost, budući da su SAD priznale nezavisnost Kosova još 2008. godine, ali da to za nas “nikad nije lako da pročitamo”.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić


- Srbija, naravno, neće podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama koje bi značilo legalizaciju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uključujući i Ujedinjene nacije - rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
U anketi našeg portala naši čitaoci imali su pravo da kažu svoje mišljenje na ovu temu. A evo šta je 10.300 ljudi slobodnom voljom odgovorilo na pitanje: "DA LI SRBIJA TREBA ZBOG ULASKA U EU DA PUSTI KOSOVO U UN?"
61,56 odsto njih kliknulo je na odgovor - TREBA, TO JE JEDINI NAČIN DA BUDEMO DEO EU; 27,14 odsto reklo je - NE, TO BI BILA IZDAJA; 11,30 odsto smatra da će BITI ONAKO KAKO SVETSKE SILE KAŽU.
Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs


Ipak, u srpskoj javnosti pojavile su se informacije po kojima ako žele da uđu u EU, Beograd i Priština imaju obavezu da potpišu još jedan sporazum kojim će se omogućiti prijem Kosova u Ujedinjene nacije, a “pravno obavezujući sporazum Srbije i Kosova” nije ništa novo i njegovo potpisivanje se u strateškom okviru EU za pregovore sa Srbijom navodi kao obaveza Beograda.
Čim je Srbija ušla u pregovore sa Unijom, ona se automatski saglasila i sa ovom odredbom, tvrde zapadne diplomate.
Podsetimo, ambicija Vlade Srbije je da se pregovori završe do kraja 2018, kako bismo ušli u EU do kraja 2020. godine.
(D. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pecanac

    Kosovo cemo vratiti,ako se u narednih sto godina tamo rodi dva miliona Srba,a nijedan Albanac

  • Rambo na grani

    Na najnovije ucene treba odgovoriti sankcijama. Proterati sve ambasadore zemalja EU. I samo privremeno zaustaviti "odliv mozgova". Obavezno odgovoriti pismenim putem, cirilicom. Pa neka se misli ta evropa.

  • culafic vinka

    Zasto nas pozivaju da udjemo u Evropsku Uniju kao prijateljsku zemlju a pritom ce nam za taj ulazak polomiti jednu ruku pa Srbija ima pravo na svoju celovitost kao i sve druge zemlje u slicnoj situaciji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima