VUČIĆ I DAVUTOGLU SAGLASNI: Srbija i Turska su PRAVI PRIJATELJI!

Turski premijer stigao je danas u dvodnevnu posetu Srbiji, nakon sastanka sa srpskim premijerom i državnim zvaničnicima, Davutoglu sutra odlazi u Novi Pazar

Premijeri Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Ahmet Davutoglu, sastali su se danas u Palati Srbije u Beogradu, i nakon bilateralnog susreta obratili se medijima. Tom prilikom premijer Vučić je zahvalio se turskom premiejru na poseti i rekao da su imali smo duge i važne razgovore za Srbiju u četiri oka.

- Razgovarali smo o regionalnim odnosima i dogovorili mehanizme saradnje naših dveju zemalja. Znači da ćemo na vladinom nivou da osnujemo Savet koji će voditi dvojica premijera u oblasti u kojima sarađujemo. To znači da ćemo stalno da se sastajemo i produbljujemo saradnju dve države -rekao je srpski premijer i dodao da Turska ima takvo telo sa Bugarskom i Grčkom.

Vučić je rekao da dve države imaju dobre političke i ekonomske odnose, i da su preduzeća iz Turske dobrodošla u Srbiju, posebno u delovima zemlje gde se radi na razvoju industrije.

- Naša saradnja je sve bolja, očekujemo i veliki broj turista iz Turske tokom novogodišnjih praznika, oko 4.000. Mislim da će i srpski biznismeni imati interesovanje da vide i čuju od turskih kolega kako da unaprede saradnju-  rekao  je Vučić.

Srpski premijer je rekao da će Srbija da se potrudi da sustigne Tursku kada je ekonomski rast u pitanju, i da će za dve godine Srbija imati nivo rasta kao što ga sada imaju Turci.

PREMIJER TURSKE STIGAO U BEOGRAD: Vučić uz državne počasti dočekao Davutoglua

- Nadam se da će Turska rešiti problem koji ima sa Rusijom, jer nam je važno da se nesuglasice reše na miran način. A što se Srbije tiče, mi želimo da budemo dobri i sa Turskom i sa Rusijom - rekao je Vučić i dodao da je Srbija suverena država i da sama donosi odluke.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li očekuje reakciju Rusije na susret s turskim premijerom, rekao da je susret predstavnika vlade dve zemlje unutrašnja stvar Srbije i Turske i naglasio da Srbija nikome nije zamerala na susretima, zbog čega očekuje da tako postupe i drjugi prema njoj.

Premijer Srbije je dodao i da je uveren da to poštuju prijatelji Srbije iz Ruske Federacije.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Davutoglu se zahvalio na srdačnom dočeku i rekao da ova poseta pokazuje na bitnost odnosa dve države.

- Ne postoje granice između nas, i jako su bitni istorijski odnosi dve zemlje - rekao je turski premijer i dodao da su odnosi Srbije i Turske zadovoljavajući. Posebno kada se govori o ulaganjima ove države u Srbiju.

- Mogućnosti koje je Srbija ponudila turskim investitorima je zaista dobra. Ovde sam došao sa 130 poslovnih ljudi iz Turske, iako je bilo veoma teško da se organizuje ovakav susret na kraju godine - rekao je Davutoglu.

Turski premijer osrvnuo se i na odnose se Rusijom i rekao da sukob Turske i Rusije ne može uticati na dobre odnose sa Srbijom.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Na pitanje kako vidi izjavu Davutoglua da bi Turska mogla da bude "začin u balkanskoj čorbi", Vučić je odgovorio da beži od metafora, jer one mogu da se tumače na različite načine.

- Balkan za mnoge predstavlja mesto sukoba i turbulencija, a za nas je najlepše mesto na svetu, tu živimo i mi i naša deca, i tu želimo da ostanemo. To je za nas najlepše parče zemlje i mnogih naroda sa izvanrednim duhom, snagom i energijom, kakvu mali broj naroda van Balkana poseduje - rekao je Vučić.

Drugog dana posete, Ahmet Davutoglu, koji u Srbiju dolazi s četvoricom ministara i privrednicima, ručaće u pazarskom hotelu „Ras“. On će se sastati sa gradskim čelnicima Pazara, ali i sa Sulejmanom Ugljaninom, koji važi za glavnu vezu sa Turcima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majche

    28. decembar 2015 | 18:00

    Mi smo za saradnju sa svima koji su nam istinski prijatelji, zelimo da sto pre izadjemo iz visedecenijskog mraka !!!

  • Mirko

    28. decembar 2015 | 18:01

    Srbija ima dobru spoljnu politiku, treba graditi prijateljske odnose sa svim zemljama u svetu.

  • ananda

    28. decembar 2015 | 16:48

    Prijateljstvo bez sumnje tezi da preraste u ozbiljno ekonomsko partnerstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA