(INTERVJU) MILOŠ VUČEVIĆ: Novi Sad je sada preporođen, VREME je da Pajtić ode s vlasti u Vojvodini! (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada za naš portal najavljuje koje su to velike investicije u 2016. godini koje će preporoditi glavni grad AP Vojvodine, kao i o vremenu da se smeni pokrajinska vlast. On takođe tvrdi da nijedan Deda Mraz neće imati bolji provod u novogodišnjoj noći od njega

  • 21

Još dva dana ostalo je do kraja 2015. godine, a u novogodišnjem intervjuu za Telegraf.rs gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sumira sve što je do sada urađeno i najavljuje još veći rad kako bi glavni grad AP Vojvodine bio još bolji i sjajniji. On otvoreno govori o problemima s kojima se svakodnevno bori, o predstojećim izborima i smeni vlasti u Vojvodini, kao i šta mu je Dejvid Mekalister poručio.

OBNAVLJAMO UPROPAŠĆEN NOVI SAD! Vučević najavljuje bolje dane u Vojvodini

Funkcioner SNS-a i gradonačelnik Novog Sada kaže da će 2016. godina biti odlučujuća da Vojvodina krene napred i ubeđen je u ubedljivu pobedu naprednjaka. Vučević najavljuje i otvaranje dve multinacionalne kompanije koje posluju u oblasti auto industrije, i zapošljavaju svako preko 100.000 ljudi, širom sveta, kao jednu od ključnih investicija u Novoj godini koja će zaposliti oko 5.000 ljudi.

VUČEVIĆ: Stvorićemo bolje uslove za više investicija u Novi Sad

Foto: Promo Foto: Promo

Kako bi danas, posle tri godine od kako ste na čelu Novog Sada, ocenili situaciju u gradu?

- Neuporedivo je bolje u odnosu na ono smo zatekli. Novi Sad je danas finansijski stabilan, javna i komunalna preduzeća su na putu oporavka, posle više decenija u gradu će biti otvorene fabrike koje će zaposliti nekoliko hiljada ljudi, izgradili smo i gradimo nove vrtiće, škole, sportske hale, zgradu hitne pomoći ... Podjednako ulažemo u komunalno opremanje svih delova grada, i niko se više ne oseća građaninom trećeg reda. Novi Sad je na putu da postane Evropska prestonica kulture 2021. godine, a nedavno smo bili u samom finalu izbora za Evropsku prestonicu mladih, kao jedini grad iz zemlje koja nije članica Evropske Unije. Kažu da se uspeh ne prašta, ali ja zaista nemam ni jedan razlog da ne budem zadovoljan, a posebno ne želim da ćutim o tome. Mnogo smo uradili za Novi Sad, koji su nam prethodnici – demokrate i njihovi koalicioni partneri ostavili u debelom minusu, sa štetnim ugovorima, i uništenim komunalnim sektorom. Činjenica je da Novi Sad više nije isti. Da je mnogo bolji. Ali, mnogo posla je i dalje pred nama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Da li je Novi Sad danas bezbedniji grad, u odnosu na prošlu godinu?

- Novi Sad je uvek bio bezbedan. Ništa nije bilo tako kataklizmično, kako su pojedini mediji predstavljali. Tačno je da je bilo mafijaških obračuna, ali ostalo je sve „prenaduvano“. Ipak, mi smo preduzeli sve mere kako bi, posle takve negativne kampanje u pojedinim medijima, subjektivni osećaj građana bio pozitivan. Prvi smo grad koji je umrežio sve institucije sistema i roditelje, kako bi zajedno radili na povećanju bezbednosti u školama, i njihovom okruženju. Počeli smo da uvodimo ID kartice kako bi imali punu kontrolu nad tim ko ulazi u škole, imamo video nadzor, povećan broj policijskih službenika, a radimo i sa samim roditeljima jer je njihova uloga vrlo značajna, potrebno je da oni veću pažnju obrate na to šta im deca rade.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Koje investitore ste doveli u Novi Sad?

- U Novom Sadu će fabrike otvoriti dve multinacionalne kompanije koje posluju u oblasti auto industrije, i zapošljavaju svako preko 100.000 ljudi, širom sveta. Oni će u Novom Sadu, u naredne dve godine, zaposliti preko 4500 ljudi, i to je najbolji signal da smo postali zemlja u koju vredi ulagati, zemlja koja je dobro i sigurno mesto za poslovanje. Znate, decenijama unazad u Novom Sadu nije viđen ovakav poslovni poduhvat, da će neko otvoriti fabrike, da će proizvodini i izvoziti, da će zaposliti hiljade ljudi. Indirektno, to će u Novom Sadu uticati na dodatna zapošljavanja, i porast prometa i pružanja drugih usluga u gradu. Dolazak dve međunarodne kompanije mapiraće naš grad u međunarodnim okvirima, a jasna je i poruka da velike kompanije Srbiju dugoročno vide kao stabilan region. Pregovori su trajali mesecima, koštali su me živaca, ali ni u jednom momentu nisam želeo da odustanem. Za nas je ulog bio suviše veliki, jer nema ništa važnije od toga da počnemo da zapošljavamo ljude, da njihovim porodicama obezbedimo plate, da ih korak po korak izvačimo iz spirale siromaštva u koju su ih uvukli neodgovorni i bahati političari. Za ove investicije u Novom Sadu veliku zahvalnost dugujem predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, jer bez njegove podrške projekat ne bi bio realizovan.

Foto: Promo Foto: Promo

2016. godina je izborna godina u Vojvodini, kada očekujete da se izbori zaista održe, i hoće li biti promene vlasti u pokrajini?

- Sve smo bliži tom datumu, mada je režim Bojana Pajtića davno pao na svim ispitima, i zaslužio je da ode sa vlasti. Nigde mi nismo žurili, iako smo smatrali da nije legitimno da o sudbinama građana odlučuje neko ko uživa tek par procenata njihovog poverenja. Izbore raspisuje predsednik skupštine Vojvodine, i kad god to on učini, mi smo spremni. Verujem u izbornu pobedu Srpske napredne stranke. Siguran sam u to da građani nama veruju, i da smo sve bliži datumu kada će Pajtića i njegovu ekipu poslati u političku prošlost.

Foto: Promo Foto: Promo

Kako ocenjujete miting SNS u Novom Sadu?

- Kao signal da smo, kao nikad do sad, spremni za promene u Vojvodini i lokalnim samoupravama, ali i u sopstvenim redovima. Nije velika sala Spensa mogla da primi sve nas, ali videla se snaga i energija, ogromna želja nas naprednjaka da menjamo sve loše u ovom društvu, da kažnjavamo one koji su sopstvene džepove punili narodnim parama, da od Srbije napravim pristojnu državu u kojoj se cene red i rad, da Srbija postane bolje mesto za život naše dece.

Sastali ste se sa Dejvidom Mekalisterom. Šta Vam je poručio?

- Da obožava Novi Sad. Znate, velika je čast za naš grad što smo bili u prilici da ugostimo gospodina Mekalistera, kao Izvestioca Evropskog parlamenta, i kao prijatelja naše države i našeg naroda. On je formalno podržao kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, a taj gest samo pokazuje našu bliskost i suštinske zajedničke napore da Novi Sad i dalje napreduje, da se za njegovo kulturno blago još dalje čuje. Razgovarali smo o svemu, o našim planovima, o mogućnostima da se dalje razvijamo. Gospodin Mekalister nije krio da je veliki optimista po pitanju kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, koju je i sam podržao, te da navija da uspemo u tom važnom projektu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Predsednik SNS i premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je tajno glasanje na Izbornoj skupštini naprednjaka, šta od nje očekujete?

- Očekujem da ćemo svima održati lekciju iz demokratije, da ćemo pokazati da ne samo da smo državotvorna stranka, stranka sa ubedljivo najvećim rejtingom, već da smo i najdemokratičnija stranka po pitanju donošenja odluka u sopstvenim redovima. Očekujem i to da ćemo mi naprednjaci jedni druge pogledati u oči, i oceniti ko je ko među nama, i ko je kako radio.

Mnogi Vas vide kao jednog od potencijalnih kandidata za potpredsedničko mesto, šta Vi o tome mislite?

- Iskreno, ne razmišljam o tome. Nikada se nisam bavio kadrovanjem po medijima, niti ću se time baviti. Imam i previše posla u Novom Sadu, i potpuno sam na to skoncentrisan. Svakako, velika bi čast bila biti potpredsednik SNS, ali ne stižem time da se zanosim.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Da li se zna ko će biti kandidat naprednjaka za mesto premijera Vojvodine?

- Odluka o tome će biti doneta na organima stranke. Jedno je sigurno, Vojvodina će imati neuporedivo boljeg predsednika Vlade Vojvodine i bolju vladu nego sve ove poslednjih 15. godina. Građani Vojvodine su zaslužili da ih povedu odgovorni političari, oni koji imaju ideje i projekte, i koji su spremni da rade za to da Vojvodina opet postane lokomotiva razvoja.

Kako biste ocenili 2015. godinu na ličnom i poslovnom planu?

- Mnogo smo radili, i na kraju se potvrdilo ono nepisano pravilo da rezultatat kad – tad mora da dođe. Ni lično, a ni poslovno, 2015. godinu nisam mogao da završim sa boljim vestima od onih da u Novi Sad dolaze multinacionalne kompanije, da otvore fabrike i zaposle nekoliko hiljada ljudi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Vreme je Deda Mraza. Kome će Miloš Vučević biti Deda Mraz 31. decembra?

- Posle ponoći idem u novosadsko porodilište, da poželim dobrodošlicu prvorođenim bebama, i čestitam njihovim mamama. Ni jedan Deda Mraz neće imati bolji provod od mene.

Šta bi poželeli građanima Novog Sada i Vojvodine za Novu godinu?

- Da budemo zdraviji i hrabriji, i spremniji na promene. Želim nam svima da više radimo a manje oklevamo, i da život uzmemo u svoje ruke, a ne da ga apatično provodimo u stalno isčekivanju da će nam nešto bolje „pasti s neba“.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXX

    30. decembar 2015 | 13:58

    Strasno, Novi Sad nikada gori nije bio! Jedino sto je tacno jeste da od losih dodju jos losiji...

  • Posiden

    30. decembar 2015 | 13:31

    ŠTA TO REČE ČOVEČE ???.

  • lala

    30. decembar 2015 | 14:05

    u kom Novom Sadu onda ja živim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA