(EKSKLUZIVNI INTERVJU) JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Ona je Srbiji OTVORILA vrata EVROPE, evo šta je sada PORUČILA Srbima (FOTO)

Ministarka zadužena za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović biće jedna od glavnih političkih figura u 2016. godini, jer je pred njom teško breme

  • 77

Nemačka je pred sam kraj 2015. godine "dala zeleno svetlo" za otvaranje prvih poglavlja Srbije i EU, a ona su zvanično otvorena na Drugoj međuvladinoj konferenciji u Briselu 14. decembra, sada već prošle godine. Ministarka bez portfelja, zadužena za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović u novogodišnjem intervjuu za Telegraf.rs otkriva šta nas čeka na putu kroz poglavlja, koje su to prednosti koje će Srbija imati, ali nam govori i o novim uslovima koji bi se mogli naći ispred nas na putu ka članstvu u EU!

ISTORIJSKI DAN ZA SRBE! Evropska unija i Srbija OTVORILE prva poglavlja (VIDEO)

2015. godina ostaće upisana kao godina u kojoj su Srbija i EU otvorile prva pregovaračka poglavlja, ali nas u 2016. godini očekuje mukotrpan rad na polju evrointegracija i nema boljeg sagovornika koji može da nam otvoreno kaže šta je to što nas zaista čeka u Novoj godini od ministarke zadužene sa evrointegracije Srbije Jadranke Joksimović.

Evo koje će POGLAVLJE biti NAJSKUPLJE za Srbiju na putu u EU

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ministarka Joksimović biće jedna od glavnih političkih figura u 2016. godini jer je pred njom teško breme - treba se izboriti sa svim preprekama, otvoriti i uspešno zatvoriti poglavlja u pregovaranju o članstvu Srbije sa EU. Podsetimo premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da očekuje da sav posao bude gotov do 2018. godine, da li je to zaista realno pitali smo ministarku Jadranku Joksimović.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Pred kraj godine Srbiju je Evropska unija obradovala otvaranjem prvih poglavlja, šta možemo očekivati u 2016. godini, šta nas čeka na tom putu?

- Očekuje nas dinamična godina okrenuta rezultatima. Očekuje nas usvajanje niza reformskih zakona koje smo predvideli u akcionim planovima za pregovaračka poglavlja 23 i 24, i verujem, otvaranje istih u prvoj polovini godine. Dok smo čekali otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, nismo sedeli skrštenih ruku već smo puno radili i na drugim poglavljima tako da u 2016. godini možemo pored ova dva (23 i 24) da otvorimo još neka. Vlada će raditi mnogo, na nastavku reformskog procesa, stvaranju ambijenta za nove investitore, bez kojih nema novih radnih mesta, unapređenju regionalne saradnje itd, Sve je to direktno ili indirektno povezano sa procesom evropskih integracija. Prepoznati smo kao ozbiljna država, stabilan partner i zato je važna aktivna komunikacija i razmena mišljenja sa eropskim partnerima koji su pokazali da žele da čuju naše stavove. Naše obaveze iz evropskih integracija se znaju, na nama je da ih sprovodimo u najboljem interesu naših građana i napretka cele zemlje.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Koja će poglavlja Srbija najbrže zatvoriti, a gde nas očekuje najviše posla?

- Poglavlja 23 i 24 su za sve zemlje kandidate bila i sada su najzahtevnija jer se tiču najširih društvenih reformi, vladavine prava, pravosuđa, bezbednosti itd. U našem slučaju to je i poglavlje 35 koje će pratiti implementaciju postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, i pratiti taj proces paralelno sa evropskim integracijama.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Koliko je realno da čitav posao završimo do 2018. godine?

- Našim Nacionalnim planom za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA) predvideli smo da do kraja 2018 godine naše zakonodavstvo uskladimo sa pravom EU, odnosno da usvojimo standarde EU. Očekuje se da dobar deo počnemo i da primenjujemo, negde ćemo ispregovarati i prelazne rokove. Za mene nije ključno koja je to tačno godina članstva, već da stvarno uredimo državu i da naši građani počnu da osećaju napredak. Mislim da je jasna evropska budućnost Srbije u narednim godinama.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ambasador SAD Majkl Kirbi rekao je da što se njih tiče normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva članstvo Kosova u UN, da li je moguće da nam Evropa zaista postavi taj uslov?

- Ponoviću, niko od nas u EU ne traži da priznamo nezavisno Kosovo. O tome od početka imamo poznat i jasno formulisan stav i nije se u međuvremenu promenio. Realno je očekivati da će zemlje koje su priznale Kosovo podržati i njihova nastojanja i zastupati takav stav. Naše argumente i poziciju i dalje ćemo aktivno zastupati kao i do sada.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Koje su to najveće prepreke Srbiji, osim pitanja Kosova, na evropskom putu?

- Ceo proces pristupanja treba da posmatramo kao mogućnost da uspostavimo bolji i efikasniji sistem u oblastima u kojima se pregovara a ne kao ispunjavanje određenih uslova. Mi se stalno u samokritici pozivamno da u uređenom svetu to bolje funkcioniše, ako je već tako onda treba da se reformišemo po ugledu na taj svet i počenemo da primenjujemo standarde kojima ćemo unaprediti život naših građana. Pregovori će zapravo biti instrument za praćenje tih standarda. Otvaranje poglavlja predstavlja pregovaranje o primeni određenih standarda odnosno o rokovima i najboljim modelima primene. Zahtevno poglavlje za nas je, kao i kod većine kandidata, pored ovih pomenutih političkih poglavlja, i životna sredina. Tu smo najmanje ulagali, a neophodna sredstva su izuzetno velika. Veoma zahtevno je i poglavlje poljoprivrede – treba ispregovarati najbolje prelazne rokove za primenu brojnih standarda.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Koliko za Vas lično znači činjenica da su za vreme Vašeg mandata na mestu ministra zaduženog za evrointegracije otvorena prva poglavlja, što smo čekali dugo?

- Otvaranje poglavlja ne predstavlja samo formalni korak u integracijama, novu fazu, već suštinski korak napred. Predstavlja signal da je Srbija stabilna zemlja i da napreduje. Otvaranjem poglavlja upućuje signal potencijalnim investitorima da je Srbija stabilna zemlja, i ukazala da će mnoge kompanije u skorijoj budućnosti biti raspoloženije da investiraju, jer je činjenica da se podiže investicioni rejting i unapređuje poslovni ambijent, što znači i nova radna mesta. To je veliki uspeh Vlade, i naravno da i meni kao resornom ministru, znači, pošto je mnogo truda i rada uloženo. Međutim, želim da istaknem da je to pre svega uspeh svih građana.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

2016. godina trebala bi da donese promene i u SNS, šta očekujete od izborne skupštine naprednjaka?

- Deefinisanje programnskih ciljeva u narednom periodu, sumiranje rezultata, kadrovsko osveženje.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Da li ste Vi lično zadovoljni odnosom u koaliciji SNS i SPS?

- Koalicione vlade imaju i uspeha i padova. Takođe mnogo toga zavisi i od poštovanja principa odgovornosti. Stvari više posmatram kroz pojedinačni rad određenih ministarstava, nego kroz to ko je iz koje stranke. A činjenica je da ton i dinamiku svega što radi Vlada najviše daju premijer i SNS.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Šta bi ste građanima Srbije poželeli u Novoj godini?

- Uvek i pre svega dobro zdravlje.

Vreme je darivanja, kome će Jadranka Joksimović biti Deda Mraz ove godine?

- Darivanje je gest naklonosti i poštovanja. Ja se radujem kada obradujem članove porodice, prijatelje, saradnike.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Šta za Vas znači Nova godina?

- Vreme pojačane empatije i plemenitosti. To i jeste suština praznika.

Nova godina ili Božić?

- Nova godina.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Koja su to, prema Vašem ličnom utisku dva događaja po kojima ćete pamtiti 2015. godinu?

- Solidarni i humani građani i efikasna država tokom migrantske krize, i otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    1. januar 2016 | 13:10

    Ako Bog da, da nikad ne uđemo u EU.

  • S400

    1. januar 2016 | 19:36

    Zasto EU kada nam Putin nudi nudi da udjemo u BRIKS? To je buducnost.

  • Nikolas

    1. januar 2016 | 14:44

    GOSPODJA IMA SIGURAN POSAO ZA OVU GODINU KAO I BRISELSKA BIROKRATIJA ALI BI DOBRO BILO DA RADE ZAJEDNICKI SOCIJALNI PROGRAM ZA 2017GODINU .MISLIM NA ONE KOJI NEPREDJU U BRIKS!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA