SRBIJA VIŠE NIKOME NEĆE BITI LAKA META! Vučić od Rusa dobio na poklon maketu raketnog sistema S 300 (FOTO)

Potpredsednik Ruske federacija Dmitrij Rogozin, nakon razgovora s premijer Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je da dve zemlje podržavaju jedna drugu i da Rusi osećaju veoma iskrenu ljubav prema srpskom narodu

  • 67

Premijer Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija ispunjava sve obaveze na evropskom putu, ali da nije i neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

On je, na konferenciji za štampu, nakon razgovora sa potpredsednikom vlade Rusije Dmitrijem Rogozinom rekao da nema nameru ni da kvari odnose sa ruskim tradicionalnim prijateljima.

To je, kako je dodao, već govorio na sastancima u Briselu, Vašingtonu ili Moskvi.

Vučić je, tom prilikom, primetio da neke od članica EU, manje poštuju obaveze nego Srbija.

- Srbija se mnogo više ponaša evropski od pojedinih članica. Mi ne želimo i nećemo da kvarimo odnose sa ruskim tradicionalnim prijateljima, a da li će neko nešto da nam zameri, pa zameraju nam svakako svašta - naveo je on komentarišući da neki lažu kad su izmišljali afere Tamnava, pa ništa, a nekima "ne smeju da pisnu kad urade lošije stvari".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

VUČIĆ: SRBIJA RADI NA JAČANJU SVOJIH VOJNIH KAPACITETA

- Pojačavamo svoju proizvodnju. Ove godine videćete prvi put našu serijsku proizvodnju Nora, Lazara 2 i 3, koje će koristiti naša vojska. Ne ide novac iz budžeta već od naših državnih kompanija - napomenuo je Vučić koji je naglasio da želi da poruči pojedinim analitičarima koji tvrde da država obmanjuje javnost, da Srbija pre svega radi na jačanju sopstvenih kapaciteta i dodao da "neznalice" ne mogu da objašnjavaju ono što ne znaju, pa se nadovezao:

- Morate nešto da znate da biste mogli da razumete, a ne da pročitate poluinformacije na nekim sajtovima i držite politička predavanja svima drugima.

Srbija je, kako je ponovio, za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susedima.

- Nikada nikoga neće Srbija napasti, ali mora da bude u stanju da u svakom trenutku zaštiti svoju teritoriju i građane. Na pretnje nekih drugih, onih koji ne odustaju od nabavljanja veoma snažnog ofanzivnog oružja, ćutimo, ne radimo ništa - istakao je Vučić.

Takođe je zahvalio Ruskoj federaciji što poštuje odluku Srbije da bude neutralna.

Printskrin: YouTube / Ukraine News Today Printskrin: YouTube / Ukraine News Today

IZMEĐU SRBIJE I RUSIJE IMA PROSTORA ZA PROŠIRENJE SARADNJE U POLJOPRIVREDI I GRAĐEVINI

Zamenik premijera Ruske Federacije i kopredsedavajući rusko-srpskog Mešovitog komiteta Dmitrij Rogozin izjavio je danas da postoji prostor za povećanje saradnje u poljoprivredi između Rusije i Srbije, a da se od 1. januara otzvorio "prozor saradnje" i u građevinarstvu.

Rogozin je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, poručio da je tokom 2015. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju povećan dva puta, kao i da izvoz može da bude i veći.

- Privrede velikih zemlja EU nalaze se u teškom stanju i Rusija se nasla u komplikovanom stanju, ali mi vidimo prozor mogućnosti saradnje Srbije i Rusije i to u poljoprivredi. Odnos između Rusije i Srbije treba što da pretvorimo u relani privredni uspeh - rekao je Rogozin.

Nada se i da saradnja može da se proširi i na proizvodnju auto delova, koji su se do sada proizvodilio u Turskoj, ali je ta saradnja ukinuta zbog sukoba koji je nastao nakon obaranja ruskog aviona.

Kaže da bi i više ruskih turista moglo da obiđe Srbiju, ponovivši reči premijera da je za njih Srbija nepoznata zemlja, te da zbog iste, pravoslavne vere ima prostora i za unapređenje "verskog turizma".

Dodaje i da dve zemlje podržavaju jedna drugu, da Rusi osećaju veoma iskrenu ljubav prema srpskom narodu.

Rogozin je rekao i da se razmišlja o otvaranju helikopterskog centra u Srbiji, jer naša zemlja nije podržala sankcije Rusiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

VUČIĆ: ŽELIM DA BUDEMO SVOJI NA SVOME

Premijer Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta i da novac za nabavku ''nora'' i ''lazara'' 2 i 3 ne ide iz državnog budžeta, poručivši da Srbija neće sasvim sigurno biti žrtva ničije agresije i laka meta.

On je istakao da zemlje u regionu imaju obaveze, po pitanju naoružanja, kako po Dejtonskom sporazumu, tako i drugim ugovorima, što drugi ne poštuju i tvrde da je Srbija nervozna.

- Ja nisam nervozan nego zabrinut. Balističke rakete i lansirane rampe koje su planirane da se nabave u Hrvatskoj imaju domet od 300 i 350 kilometara. Možete iz Zagreba ili bilo kod drugog mesta da gađate bilo koje mesto u centralnoj Srbiji - rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara nakon susreta sa zamenikom premijera Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom.

Istakavši da su sve zemlje u okruženju članice NATO, a samo Srbija vojno neutralna, Vučić je primetio da ne vidi potrebu za nabavkom ofanzivnog oružja.

- Mi smo vojno neutralni, ne idemo ni u jedan vojni savez, čuvamo ljumoborno svoju slobodu. Ne treba da govore da je naša pretnja što ćemo da zaštitimo svoju zemlju, jer je to naša ustavna obaveza, a ne pretnja. Za koga se to neko sprema, to treba da kaže, jer se oružje ne uzima sigurno za muzeje - naveo je Vučić.

Ponovio je da je molio SAD i hrvatske prijatelje da se ne naoružavaju, zato što u Srbiji smatramo da su mir i stabilnost nešto što je najpotrebnije za ceo region.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

- Srbija neće biti žrtva bilo čije agresije i laka meta. Kao što je govorio pokojni Broz - živimo kao da će sto godina biti mira, ali pripremamo se kao da će nas neko napasti sutra - rekao je Vučić.

Navodeći da je s Rogozinom razgovarao o vojno-tehničkoj saradnji, naglasio je da želi da poruči nekim analitičarima, koji tvrde da država obmanjuje javnost, a oni reaguju na poluinformacije koje pročitaju, da Srbija pre svega radi na jačanju sopstvenih kapaciteta.

- Pojačavamo svoju proizvodnju. Ove godine videćete prvi put našu serijsku proizvodnju Nora, Lazara 2 i 3, koje će koristiti naša voijska. Ne ide novac iz budžeta već državnih kompanijama - objasnio je Vučić, a "neznalicama" poručio da ne mogu da objašnjavaju ono što ne znaju.

Morate nešto da znate da biste mogli da razumete, a ne da pročitate poluinformacije na nekim sajtovima i držite predavanja svima drugima, primetio je Vučić i dodao da načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković nije govorio neistine, jer Srbija razvija svoje oružje.

- Onima, koji ne vole toliko svoju zemlju da bi voleli da uvek bude najzaostalija i nesposobna, poručujem da su autoprojekcijom, polazeći od sebe i onih koje su podržavali, došli do zaključka da nemamo mogućnosti. Videćete uskoro neke od tih sistema uključene u Vojsku Srbije - rekao je premijer.

Srbija najviše ulaže u sopstvenu proizvodnju i nastaviće to da radi, dodao je i najavio da će uskoro početi serijska proizvodnja "nora" i "lazara" i da će MUP dobiti 20 borbenih oklopnih vozila, a vojska četiri.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Imaćemo od municije gotovo sve na raspolaganju od 55 do 155 milimetara, sve ono što nismo imali. Sve ćemo da proizvodimo u Srbiji i za to su sredstva obezbeđena - rekao je Vučić dodajući da postoje sredstva koja Srbija ne proizvodi, a koje proizvodi Ruska Federacija, te da je i o tome razgovarano sa prijateljima iz Rusije, ali da se o detaljima ne može govoriti.

Konstatovao je, međutuim, da Srbija nema novca da plati najveću cenu i da može za male količine određenog oružja da obezbedi novac.

- Ruska strana je bila koretna i konkretna time što je ponudila bolje uslove nego za bilo koga drugog. Pred nama su meseci i godine razgvora o tome - dodao je on.

Upitan za ruski sistem protivvazdušne odbrane S 300, Vučić je kazao da je on preskup za nas, ali da je ruska strana izrazila želju da pomogne kroz određene aranžmane.

Vučić je, inače, ovom prilikom od Rogozina dobio na poklon upravo maketu sistema S 300.

Ponovio je da je Srbija za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susedima, da nikada nikoga neće napasti, ali da mora da štiti svoju teritoriju i građane.

- Na pretnje nekih drugih, onih koji ne odustaju od nabavljanja veoma ofanzivnog oružja, ćutimo, ne radimo ništa. Želimo samo da budemo svoji na svome i da nas niko ne dira - istakao je Vučić zahvalivši Ruskoj Federaciji zato što poštuje odluku Srbije da bude neutralna.

ROGOZIN: RUSIJA ĆE RAZMOTRITI ZAHTEV O NABAVCI S300

Rusija će razmotriti tahničke detalje zahteva Srbije o nabavci naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane S300 iz te zemlje, poručio je danas zamenik premijera Ruske Federacije i kopredsedavajući rusko-srpskog Mešovitog komiteta Dmitrij Rogozin.

Foto: Wikipedia/Press Service and Information Department of the Government of the Russian Federation Foto: Wikipedia/Press Service and Information Department of the Government of the Russian Federation

- Obezbedićemo direktnu podršku savezniku na Balkanu. U najskorije vreme razmotrićemo vaše molbe - rekao je Rogozin na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje da li će Rusija pomoći Srbiji prilikom nabavke sistema S300, za koji je srpski premijer rekao da su za našu zemlju preskup, ni Rogozin ni Vučić nisu zeleli da iznose detalje razgovora koji je u toku, a koji će prema srpskom premijeru trajati još mnogo meseci.

Rogozin je rekao da se Rusija ne meša u bezbednosna pitanja Srbije, koja kako je poručio, ima pravo da nabavlja visoko efikasno neofanzivno naoružanje.

- Kako Srbija procenjuje svoju bezbednosnu situaciju je njeno lično pitanje, mi samo razmatramo tehničke detalje - ukazao je Rogozin.

Govoreći o tome da li Srbija, koja je na evropskom putu može imati problema zbog saradnje sa Rusijom, kojoj je EU uvela sankcije, Rogozin je rekao da i zemlje Unije ukidaju sankcije tamo gde im odgovara, a sprovode ih tamo gde "uopšte nemaju interes".

- Mislim da nema rizika za Srbiju, ili za evropski izbor Srbije - poručio je Rogozin.

On je ocenio da učešće u NATO ne omogućava dodatnu bezbednost, te podvukao da je Srbija 1999. godine imala sistem odbrane S300, da ne bi bilo razrušenih zgrada po Beogradu i Srbiji.

Foto: Wikipedia/Isthmus Foto: Wikipedia/Isthmus

NIKOLIĆ PORUČIO ROGOZINU: SRBIJA NEĆE TRAŽITI USTUPKE

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je danas u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom da Srbija neće tražiti ustupke od Rusije, iako sa pravom može mnogo toga od nje da očekuje, kao što takođe, neće ratovati sa Hrvatskom ili NATO.

Potpredsednik ruske vlade Rogozin je naglasio da će nalog predsednika Putina da detaljno ispita i predloži šta je Srbiji potrebno, ispuniti u najkraćemo mogućem roku.

Nikolić je izrazio čuđenje povodom Hrvatskih pregovora sa Norveškom o nabavci raketnog sistema NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga, s obzirom na to da neće biti oružanog sukoba u regionu.

- Mi sigurno nećemo ratovati protiv Hrvatske, a pogotovo bi bio besmislen rat Srbije protiv NATO. Srbija neće uložiti ogroman novac na rakete kojima bismo gađali Hrvatsku - rekao je predsednik i dodao da je Srbija zahvalna Rusiji što brine o njenoj bezbednosti.

Predsednik Srbije je, kako je saopšteno sa Andrićevog venca, u razgovoru sa Rogozinom istakao da su izvanredna politička i ekonomska saradnja doprinele unapređenju vojno-tehničke.

Osvrnuvši se na situaciju na Kosovu i Metohiji i evrointegracije, predsednik Nikolić je rekao da je Srbija posvećena dijalogu, ali da Priština sa jedne strane razgovara, a sa druge radi na sprovođenju nezavisnosti.

Prištinsko rukovodstvo intenzivno radi na promociji nezavisnosti i koristi pri tome različite metode, naveo je Nikolić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Neke od njih su, dodao je, nemiri na unutrašnjem planu, a ulazak u međunarodne organizacije na spoljnom.

- Reč je veoma lukavoj igri, na koju moramo biti spremni. To podrazumeva unapred pripremljen plan i postupanje po tom planu. Ja se zalažem takođe da prvo vidimo šta nas to očekuje u poglavlju 35 i kako će izgledati ''obavezujući'' sporazum sa Prištinom - rekao je Nikolić, pa dodao:

- Bolje da se odmah zna na čemu smo, nego da se godinama otvaraju poglavlja, da bi na kraju sačekalo nešto što ne možemo da prihvatimo - konstatovao je predsednik Nikolić.

On je preneo poruku predsednika Rusije da visoko ceni rezultat posete predsednika Nikolića Rusiji, konstatujući da su odnosi iskreni i bratski.

- Mi moramo učiniti dodatni napor da se značajno unaprede vojno tehnički i ekonomski odnosi - rekao je potpredsednik ruske vlade.

Rogozin je informisao predsednika Nikolića o stanju u ruskoj vojsci i pružio uveravanja da se 1999. godina, kada Rusija nije bila u stanju da pomogne Srbiji, nikada neće ponoviti.

- Mi pažljivo pratimo situaciju u regionu. Sada se osećamo mnogo sigurnije nego pre, a to je zato što nam je porasla vojna moć. Mislim da je i Srbiji potrebna vojna snaga - zaključio je Rogozin.

Što se tiče Kosova, pravda i Rusija su na strani Srbije, rekao je potpredsednik ruske vlade i dodao je potrebno naoružati se strpljenjem i ne priznavati nezavisnost, što ni Rusija nikada neće uraditi.

Predsednik Nikolić je zatražio od Rogozina, navodi se u saopštenju, da prenese predsedniku Putinu zahvalnost zbog podrške u Savetu Bezbednosti, kada se glasalo o Rezoluciji o Srebrenici i podršci da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko.

Istovremeno je zatražio od Rogozina da pomogne srpskim privrednicima da plasiraju proizvode na rusko tržište i da pozove investitore da ulože u Srbiju.

Rogozin, koji boravi u višednevnoj poseti Srbiji, posetio je Specijalnu brigadu u Pančevu kao i Vojni muzej na Kalemegdanu, zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    11. januar 2016 | 19:54

    Ko mala djeca se veselimo mi Hrvati za raketne sustave od amerike a vi Srbi od Rusije, zašto da Amerikanci i Rusi međusobno ratuju kad imaju balkanske ovce, opametite se ljudi, opet nam spremaju rat..... Mi smo samo brojke, njih boli briga za sve nas ovdje...

  • Dr.bolesnik

    11. januar 2016 | 16:38

    Neka nam Rusi daju S300 a mi njima za uzvrat Kosovo i Metohiju na 100 godina........

  • Jeretik

    11. januar 2016 | 15:39

    Ako ova maketa padne na onu maketu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA