DA LI SU SRBI JAČI OD HRVATA? Evo čija vojska ima JAČE BORBENE MAŠINE od kojih GORI ZEMLJA na Balkanu! (FOTO) (VIDEO)

Trka u naoružanju na Balkanu je u punom jeku, a evo da li trenutno jači arsenal ima Vojska Srbije ili Hrvatske

BALKAN BURE BARUTA! Trka u naoružanju na Balkanu iz dana u dan je sve veća, a dolaskom potpredsednika Vlade Rusije i čoveka od najvišeg poverenja Vladimira Putina Dimitrija Rogozina u Beograd ponovo su krenule priče o dolasku borbenih mašina iz Rusije u Srbiju i upoređivanja naoružanja koje imaju Hrvati i Srbi!

SA OVIM BORBENIM MAŠINAMA SRPSKA VOJSKA BIĆE NAJJAČA SILA! Evo koje oružje zaista stiže Srbima iz Rusije

Kao grom iz vedra neba odgjeknula je vest da Rusija ekspresno izručuje Srbiji raketni sistem S 300, a želje svih Srba dodatno su podgrejane kada je potpredsednik Vlade Rusije i čovek od najvišeg poverenja Vladimira Putina Dimitrij Rogozin uručio maketu ovog naoružanja premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Ipak ovaj odbrambeni štit ostaće još, kako saznaje Telegraf.rs neko vreme srpski san, a mnogo je realnije da Vojska Srbije bude naoružana sa dva ruska borbena sistema „uragan“ i „smerč“.

Polemika vrha vlasti Srbije i Hrvatske otvorila je pitanje koliko je moćno ariljerijsko-raketno oružje koje se spominje u izjavama političara. Srpske firme razvijaju rakete dometa i do 200 kilometara, a proizvode dometa od 60. Hrvatska planira nabavke raketa, sa potencijalno najvećim dometom od 300 kilometara. Haubice su istog kalibra i praktično istog dometa.

Foto: Wikimedia Krasimir Grozev/Jerry Gunner Foto: Wikimedia Krasimir Grozev/Jerry Gunner

Haubice, topovi i rakete zemlja-zemlja po vojnoj terminologiji svrstavaju se u rod artiljerije. U miru dalekometni artiljerijsko-raketni sistemi služe za odvraćanje od potencijalnog napada, a u ratu za uništenje važnijih grupnih ili pojedinačnih ciljeva.

Iako se još ne koristi u Vojsci Srbije, srpska odbrambena industrija ima u ponudi rakete R-267 dometa 60 kilometara, sa bojevom glavom od 115 kilograma, a radi se na povećanju dometa ove rakete na 95 kilometara.  Nezvanični podaci govore da postoji projekat rakete dometa 200 kilometara.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Vojska Srbije je 2015. godine završila razvoj sistema "morava" koji ispaljuje rakete dometa od osam do 40 kilometara i ima inercioni sistem navođenja, inače otporan na elektronsko ometanje.

"Moravu" su dizajnirali inženjeri Vojno-tehničkog instituta na osnovu zahteva Vojske Srbija i u skladu sa ratnim iskustvima, a osim delova elektronike, sve ostalo ili čak 98 odsto sistema prave firme iz Srbije.

Razvoj "morave" koštao je milion evra u šta su uključeni proizvodnja nekoliko desetina raketa različitog kalibra, jednog kompletnog sistema i usluge inženjera i tehničara.

"Morava" je montirana na kamion FAP, i napravljena je za borbu "udari i beži" - što je karakteristična taktika za vojske manjih zemalja kao što je Srbija. U slučaju kvara, posada "morave"može ručno da nišani i ispaljuje rakete.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Sistem MLRS M-270 koji planira da nabavi Hrvatska, ispaljuje rakete dometa 32 do 60 kilometara ili taktičke balističke rakete dometa do 300 kilometara.

Ovaj sistem, za sada koriste SAD i zemlje koje imaju mnogo novca ili moćne susede, kao što su Finska, Grčka, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati ili Tajvan. M-270 ispaljuje rakete sa jedinačnim i kasetnim bojevim glavama, kao i nosače protivtenkovskih mina.

Ukoliko želi precizno oružje, Hrvatska će morati da plati njihovu modernizaciju više od dva miliona dolara po sistemu za ispaljivanje raketa sa satelitskim GPS navođenjem i još 240 miliona dolara za 150 raketa, koliko je platila Finska.

Foto-montaža: Wikimedia Soldatnytt/Petr Hubík Foto-montaža: Wikimedia Soldatnytt/Petr Hubík

Inače taktičke balističke rakete dometa 300 kilometara sa bojevom glavom od 230 kilograma, koštaju oko dva miliona dolara po komadu.

Nije poznato kada će i u kojoj konfiguraciji ovaj sistem ući u operativnu upotrebu hrvatske vojske, kao i kako će nabavljati rezervni delovi. Planira se nabavka jednog bataljona MLRS M-270 sa ukupno 16 lansera.

Iako manjeg dometa, mnogo racionalnije i jeftinije za upotrebu su samohodne haubice. Hrvatska je potpisala ugovor o kupovini nemačkih haubica PzH-2000, dok Srbija pravi "nore" B-52 i obe u kalibru 155 milimetara.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Prema najavama premijera Aleksandra Vučića iz jula 2015. godine Vojska Srbije će ove godine dobiti šest nora, a 2017 još 12, tako da će do 2018. godine imati ukupnu 18 haubica - ili po vojnoj kvalifikaciji jedan bataljon.

"Nora" je montirana na kamiona marke "Kamaz" sa osam točkova, veoma je mobilna i oklopljena. Težina "nore" je 35 tona što je u ravni sa sličnim rešenjima u svetu.

Granate za "noru" kalibra 155 milimetara srpske firme i one su dometa od 42 kilometra do 56,2 kilometra za granatu sa raketnim motorom. Naravno, Srbija može i da kupi granate na svetskom tržištu.

Sa druge strane, hrvatska, odnosno nemačka haubica PzH-2000 teži 56 tona. Montirana je na oklopno vozilo na gusenicama što je prednost za kretanje van asfalta, ali je velika težina problematična za močvarno i raskvašeno zemljište, kao i mostove i transport železnicom.

Planira se nabavka dve čete "pancera" sa ukupno polovnih 12 haubica, a puna operativnost se prema najavama hrvatske vojske očekuje do 2019. godine.

Granate za PzH-2000 Hrvatska će moći da kupi na svetskom tržištu, a najveći domet granata koje trenutno postoje na tržištu je oko 56 kilometara. Zanimljivo je hrvatska vojska tvrdi da je domet PzH-2000 čak 80 kilometara, dok nemačka vojska na zvaničnom sajtu navodi 40 kilometara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Inače, rekordnu daljinu pogodka u borbenim dejstvima za haubice kalibra 155 milimetara postavili su američki marinci granatom "Ekskalibur" 2012. godine u Avganistanu i on iznosi 36 kilometara.

Inače cena jednog "Ekskalibura" koji ima satelitsko GPS navođenje je od 100 do 258 hiljada dolara, u zavisnosti od količine koja se poručuje.

I Srbija i Hrvatska u brigadama kopnene vojske imaju zastarele sovjetske samohodne haubice 2S1 "gvozdika" ( rus. karanfil) kalibra 122 milimetara. Hrvatska za sada ne planira zamenu za "gvozdike" dok Srbija uveliko radi na razvoju samohodne haubice SORA u kalibru 122 milimetara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Projekat radi Vojno-tehnički insitut i suština sistema je da se haubica D-30J, koju vojska drži kao ratnu rezervu, montira na kamiona sa brojnim savremenim elektronskim sistemima.

Haubice manjeg kalibra su jeftinije i mobilnije i zato ih vojske velikog broja zemalja. Imaju maksimalni domet oko 20 kilometara, što se u praksi pokazalo kao dovoljno za većinu borbenih zadataka.

Od svih sistema u igri srpsko-hrvatskog naoružavanja, jedino se srpski raketni sistem"Orkan" zaista koristi - na vežbama.

Vojska Srbija ima obučene ljude koji taj sistem znaju i da koriste, sa svi njegovim manama - jer je zastareo i nije automatizovan.

Domet "Orkana" je 50 kilometara, a najveća prednost je što iz svojih cevi može da ispali četiri rakete sa ukupno 96 protivtenkovskih mina na tako veliku daljinu i zaustavi prodor oklopnih ili motornih vozila.

Uobičajeno da se združeno gađa iz četiri lansera "Orkan" što broj mina povećava na 384, a šanse neprijatelja da prođe zamišljenim pravcem postaju sve manje. Mine se aktiviraju na prekid sopstvenog magnetnog polja, odnosno na blizinu metala.

Rečju, Hrvatska puca na veliki domet i potrošiće mnogo novca na svetskom tržištu, dok će Srbija, bez obzira o kom dometu reč, novac ostaviti unutar svojih granica.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    12. januar 2016 | 12:54

    Ne podgrevajte - ludilo,zbog tudjih - interesa... (Normalan svet,zeli normalan - zivot,Niti su ,svi Srbi - cetnici,niti svi Hrvati - ustase.Zar trideset godina,tuge,jada,sirotinje,sa obe strane - nije dovoljno?)...

  • Dalmatinac

    12. januar 2016 | 13:53

    A što vam se čini od ideje da uđemo u 21. Stoljeće ko ostatak normalnog svijeta?

  • Monah

    12. januar 2016 | 12:50

    Neko bi to voleo da opet ratujemo,ili mi se cini?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA