Vučić obećao USPEŠNIJU GODINU, lakšu nego prethodne dve

Bitno je da smo postavili temelje napretka srpske ekonomije, da smo ušli u period dinamičnog rasta, a glavni ciljevi u 2016. su očuvanje mira i stabilnosti u zemlji i uticaj da tako bude i u regionu i napredak ekonomijem, uz povećanje investicija, naglasio je premijer Srbije Aleksandar Vučić

U ovoj godini čeka nas mnogo rada, napora, teskih reformi, ali buće to dobra godina, neuoporedivo uspešnija i nešto lakša nego prethodne dve, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare pre novogodišnjeg prijema.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Ne plašim se GUBITKA VLASTI, izbori su MOGUĆI

Vučić je danas rekao i da se ne plaši gubitka vlasti, odnosno da postoji mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Konferencija je u jednom trenutku čak bila i prekinuta pošto je jednoj od prisutnih novinarki pozlilo.

Prekinuta godišnja konferencija Aleksandra Vučića!

- Bitno je da smo postavili temelje napretka srpske ekonomije, da smo ušli u period dinamičnog rasta, a glavni ciljevi u 2016. su očuvanje mira i stabilnosti u zemlji i uticaj da tako bude i u regionu i napredak ekonomijem, uz povećanje investicija - naglasio je premijer.

- Imamo ne lake odnose u regionu, ne lake odnose u Evropi, komplikovane odnose u svetu, i Srbija mora da sačuva mir stabilnost i da omogući uslove za dalji razvoj - rekao je premijer i dodao da je ipak od ključnog značaja napredak ekonomije.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Najavio je da početkom marta u Beograd dolazi potpredsedenik Svetske banke, togom godine i predfsednik, a sve u vezi sa reformo javnih preduzeća, koja podrazumeva Elektroprivredu, Puteve, Koridore, Železnicu i Srbijagas.

- Oni tu nisu izvanredno zadovoljni, ali nisu ni nezadovoljni - naveo je Vučić dodajući da je uostalom Srbija do sada privatizovala 83 od 100 preduzeća predviđenigh tim programom.

On je naveo i da ukoliko dogovor sa kineskom kompanijom Hbis u vezi sa Železarom Smederevo bude zaključen u maju, rast BDP-a u ovoj godini mogao bi da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. više od četiri odsto.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

- Pregovori s kineskim Hbisom su od najvećeg strateškog značaja za Srbiju, i ja se nadam da do kraja maja možemo da očekujemo zaključenje dogovora - rekao je Vučić na konferenciji za štampu pre novogodišnjeg prijema.

Premijer je poručio da ukoliko vlada uspe u tome, rast u ovoj godini će biti i veći od 2,5 odsto, što bi, prema njegovim rečima, bilo ogromno iznenađenje.

- To bi značilo da 2017. možemo da računamo na rast veći od četiri odsto, što bi osetio svaki građanin, a to nam je potrebno i da ubrzano pristižemo zemlje EU - rekao je Vučić.

Vučić je najavio dolazak novih kompanija u Srbiju u prvih šest meseci, koje će zaoposliti 12.000 ljudi.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Takođe, dodao je, vlada je već u ovoj godini odvojila u budžetu 1,5 milijardi za podsticanje preduzetništva, što je, kako je primerio, tri puta više nego u prethodnoj godini.

- Spremni da odvojimo jos pola milijarde, i time podstičemo preduzetništvo - rekao je.

Govoreći o dobrim rezultatima do sada, premijer je pomenuo smanjenje docnje u otplati kredita i veću kreditnu aktivnost.

Takođe, dodao je, u januaru je već uplaćeno u budžet 13,1 milijarda dinara od operatera.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

 

- Telekom Srbija, Telenor i Vip uplatili su taj novac za digitalni frekvencijski spektar. Obično je nemoguće da u januaru budete u suficitu, ali uspeli smo da taj mesec bude stabilan i da imamo i značajan suficit iako je to jedan od najtežih meseca u godini - rekao je Vučić.

Kada je reč o turizmu, on je rekao da se očekuje napredak.

- Sa vaučerima ćemo odmah da krenemo i sa privlačenjem svih gostiju iz sveta. Imaćemo mnogo više da ponudimo - uveren je on, ističući da u toj oblasti očekuje rast preko 12-13 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    14. januar 2016 | 19:00

    Najtezi i najslozeniji deo reformi smo prosli, sad u narednim godinama rezultati treba da se pokazu! Svaka cast!

  • indexovac

    14. januar 2016 | 19:07

    Vuviv je mnogo toga postigao predhodnih godina, i sve sto je obecano to je i ispunjeno. Posle svih zalaganja i investicija Srbija i njeni gradjani su zasluzili jednu laksu godinu.

  • lici

    14. januar 2016 | 18:36

    Ovoj vladi je za kratko vreme,uspelo da uradi sve sto su sanjale vlade,od uvodjenja visepartijskog sistema,gradjani tacno znaju da ce glasati za postenje,rad i transparentnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA