SASTANAK NA SVETOG SAVU! Vučić i Mustafa OČI U OČI o BRISELSKOM SPORAZUMU

- Mi se ne igramo. . . a uvek smo spremni da razgovaramo, jer i najteže situacije moramo da rešavamo dijalogom - rekao je premijer Srbije

U Briselu će danas sastankom premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a glavna tema trebalo bi da bude formiranje Zajednice srpskih opština, ali se očekuje da će biti reči i o presudi Oliveru Ivanoviću. Dijalog na najvišem nivou će biti vođen uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Evo koje TEME će biti na stolu ispred Vučića i Mustafe u Briselu! (FOTO)

Iako je bilo neizvesno da li će srpski i kosovski premijeri sesti za pregovarački sto u Briselu, jer je Mustafa učešće uslovljavao liberalizacijom viza za državljane Kosova, iz kancelarije visoke predstavnice najavljeno je da će dve strane razmotriti primenu postojećih sporazuma i razgovarati o daljima koracima u okviru dijaloga.

Premijer Vučić rekao je u utorak da će tema razgovora u Briselu biti primena onoga što je dogovoreno 25. avgusta prošle godine, ali nije želeo da unapred procenjuje ishod današnje, nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Printskrin: Youtube/RTV21, Tanjug/Dragan Stanković Printskrin: Youtube/RTV21, Tanjug/Dragan Stanković

- Mi se ne igramo. . . a uvek smo spremni da razgovaramo, jer i najteže situacije moramo da rešavamo dijalogom - rekao je Vučić i dodao da ne može da prognozira ishod.

On je podsetio da je "druga strana" pre desetak dana rekla da "ni za živu glavu" ne ide na dijalog, a bilo je jasno da će ići.

Vučić je ranije ocenio da Srbiju očekuju teški razgovori sa Prištinom, ali da problemi moraju da se rešavaju, jer je to i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji, ali i Albanaca.

Foto: Prinskrin RTS Foto: Prinskrin RTS

Za Beograd je najvažnija tema sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, a Priština još nije donela izvršnu uredbu o osnivanju te zajednice iako je to dogovoreno 25. avgusta prošle godine.

Prema najavama zvaničnika, očekuje se da će jedna od tema biti i vladavina prava, uključujući i pravo na fer suđenje Oliveru Ivanoviću.

Kosovski premijer Mustafa, koji je ranije najavljivao da neće putovati u Brisel sve dok Priština ne dobije viznu liberalizaciju, potvrdio je svoje prisustvo na današnjem sastanku.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić je tim povodom rekla da su vizna liberalizacija za Kosovo i dijalog Beograda i Prištine dva potpuno odvojena pitanja.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je ranije da bi, osim razgovora o sprovođenju dogovora o Zajednici srpskih opština, na stolu nužno trebalo da se nađu i pitanja o vladavini prava, ukljucujuci i pravo na fer sudenje Oliveru Ivanovicu.

Kako je poručio, Srbija želi da razgovara i da se dogovara za stolom “za kojim nešto ceka i nas, a ne samo zahtevi, nepravde i poniženje”.

- Mi želimo da razgovaramo za stolom za kojim jedni druge gledamo u oči i postižemo rezultat i za albanski i za srpski narod, a ne za stolom za kojim se Srbiji ispostavljaju ultimatumi - rekao je Đurić.

Ðurić je izjavio i da Beograd neće prihvatiti reviziju ni menjanje sporazuma koji su dogovoreni u Briselu, 25. avgusta, i podvukao da odluke kosovskog Ustavnog suda u vezi sa Zajednicom srpskih opština ne mogu bitno uticati na dogovoreno, jer “Beograd nije vodio pregovore sa pravosudnom institucijom, već sa političkim predstavnicima".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    27. januar 2016 | 11:45

    Dijalog je najbolje resenje za sve.

  • dare

    27. januar 2016 | 11:43

    Vucic jasno brani interese KIM

  • Ratko

    27. januar 2016 | 10:42

    Nece Mustafa na stastanak, pa ipak mora i to bas na Svetog Savu, nije on dorastao Vucicu, a ni mnogi drugi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA