Srpska princeza poslala je poruku svim ŽENAMA u Srbiji koja ih je ostavila bez daha!

Od raka grlića materice u Srbiji svake godine oboli preko 1400 žena, a po stopi smrtnosti smo na četvrtom mestu u Evropi. Podizanje svesti, javna diskusija i dostupnost pregleda je najbolja prevencija da se stane na put poraznoj statistici.

  • 12

U toku je deseta po redu Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Tim povodom Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina uputila je  sledeću poruku:

“Naše žene ulažu herojske napore brinući se o svojim prodicama, i radeći za dobrobit svih. Trudeći se da budu najbolje majke, supruge i prijateljice, one često na žalost zaboravljaju da vode računa o sebi. Apelujem na sve žene Srbije da preuzmu kontrolu nad brigom o sopstvenom zdravlju. Brinući o svom zdravlju vi istovremeno brinete o svojim voljenima, pošto je vaše dobro zdravlje preduslov za zdraviji život i blagostanje vaših porodica. Tako ćemo imati dobru osnovu na kojoj ćemo graditi jače i zdravije društvo. Želela bih da vam skrenem pažnju da su lekarski pregledi koji obuhvataju skrining, prevenciju i programe vakcinacije od životnog značaja i da će vam pomoći da izbegnete i izlečite bolesti koje se mogu sprečiti. Budite uvereni u moje istinsko divljenje i zahvalnost na svemu onom što radite.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Moj suprug Prestolonaslednik Aleksandar i ja oduvek smo smatrali zdravlje ženske populacije prioritetom u našoj zemlji. Kao što znate nizom akcija i humanitarnih događaja podržali smo aktivnu borbu protiv ove opake bolesti. Moja Fondacija već nekoliko godina podržava i pomaže institucije za prevenciju različitih oblika karcinoma, i ja sam veoma dobro upoznata sa svim preprekama koje su i dalje pred nama. Veoma je važno da Srbija razvija i sprovodi nacionalnu strategiju u prevenciji raka grlića materice, dojke i kolorektalnog karcinoma i da započnemo sveobuhvatne programe iz oblasti prevencije. Takođe je od velikog značaja da učestvujemo u evropskoj mreži organizacija koje se bave ovim problemom. Moj suprug Prestolonaslednik Aleksandar i ja ćemo kao i do sada nastaviti da podržavamo napore koje u ovoj oblasti ulaže Ministarstvo zdravlja i nadam se da ćemo zajedničkim snagama u budućnosti uraditi mnogo da poboljšamo zdravlje ženske populacije u našoj zemlji“, poručila je Princeza Katarina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Savica

    29. januar 2016 | 17:32

    SAMO DA SE ZNA DA JE POVECANJE BROJA KARCINOMA ZBOG BOMBARDOVANJA NJENIH PRIJATELJA IZ VELIKE BRITANIJE I EVROPE.

  • Dragana

    29. januar 2016 | 15:13

    Za promenu mogli bi da se bavite razlozima zašto je rak grlića toliko rasprostranjen. Idite u DZ da vidite koliki su redovi, koliko se čeka, koliko puta treba da se izađe sa posla da bi se komletirali nalazi za samo jedan pregled .... Žene generalno ne vole taj pregled, ali bi edukacija o odlasku mogla da se sprovodi još u gimnaziji ili čak u OŠ.

  • Dag

    29. januar 2016 | 19:29

    Boze - grda, li je ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA