NEĆEMO UVESTI SANKCIJE RUSIJI! Dačić tvrdi da Srbija neće okrenuti leđa Moskvi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da Srbija nema nameru da uvodi sankcije Rusiji jer naša zemlja još uvek nije član Evropske unije i da mora da vodi računa o svojim interesima

  • 22

Ivica Dačić je u Skupštini Srbije, gde je "branio" predloženi zakon o međunarodnim merama ograničavanja, rekao da sankcije nisu način za rešavanje političkih problema.

"U interesu je da budemo član EU, ali i da vodimo računa o našim interesima. Ne možete u isto vreme da tražite od nekih zemalja da nas podržavaju u borbi u Unesko, a da se pridružujemo sankcijama Rusiji", rekao je Dačić, pošto se tokom rasprave o predloženom zakonu pokrenulo pitanje zašto taj zakon ne predviđa sprovođenje međunarodnih mera ograničavanja na osnovu akata donetih od strane EU.

Dačić je pojasnio da je zakonodavac bio stava da ne mogu da se sprovode obaveze koje proizilaze iz članstva u organizacijama u kojima nismo član.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

"Ne želimo da izbegnemo EU, već je reč o tome da morate da primenjujete obaveze onih organizacije gde ste članovi. Kada je reč o EU, mi nismo član i sami se opredeljujemo šta ćemo, a šta nećemo da primenjujemo. U UN uopšte nije bitno da li ste glasali za ili protiv, odluku morate da primenjujete", objasnio je šef sprske diplomatije.

Srbija ima obavezu da do prijema u članstvo EU uskladi svoju spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku sa plitikom EU, naveo je Dačić i napomenuo da ne znači da se zakon donosi imajući u vidu neke konkretne teme.

Poslanici SDS su tokom skupštinske rasprave upitali zašto se zakonom ne propisuje i postupak sprovođenja međunarodnih mera ograničavanja na osnovu pravnih akata donetih od strane EU.

"Molim vas da mi ne odgovarate da sam za to da Srbija uvede sankcije Rusiji, jer nisam. Naša stranka se jasno opredelila protiv uvođenja sankcija Rusiji”, rekao je zamenik šefa poslanika te stranke Aleksandar Senić.

( Telegraf.rs / Izvor: Alo )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1389 patriota

    2. februar 2016 | 16:48

    I da hoćete da uvodite sankcije Rusije to ne smete od naroda, jer 80% Srba voli Rusiju.

  • топлистанадреалиста

    2. februar 2016 | 12:11

    80% Срба је за сваки савез са Русијом и Белорусијом!!! Џаба се трудите и потписујете!! ЏАБА! Има да летите у затвор једног дана, јер Србији не треба тачи да је уништи, имају тебе дачићу, данас овако а сутра онако! Не може тако господине кофер из Житорађу......

  • Milorad

    4. februar 2016 | 09:24

    ne u evropu.ne u nato.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA