NE VREĐAJTE USPOMENU NA SLAĐANU I JOVICU! Dačić ogorčen medijskim natpisima koji nemaju veze sa realnošću (FOTO)

U Ministarstvu spoljnih poslova održana je komemoracija povodom pogibije službenika srpske ambasade u Tripoliju Slađane Stanković i Jovice Stepić. Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da će istina o njihovom stradanju biti utvrđena i da su oni bez obzira na rezultat istrage postali žrtve vremena u kojem živimo

  • 13

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije danas je održana komemoracija povodom pogibije službenika srpske ambasade u Tripoliju Slađane Stanković i Jovice Stepić.

Okupljenima se obratio šef diplomatije Ivica Dačić, rekavši da obraćanje oseća kao kao "dug i skroman izraz zahvalnosti prema Slađani Stanković i Jovici Stepiću".

"Posle dve godine na funkciji minstra spoljnih poslova i svega što je uloženo u njihovo oslobađanje shvatio sam da je Slađana postala simbol mnogih zaposlenih u MSP, onih bez kojih ne bi mogla da funkcionše ni visoka politika ni diplomatija a koji se praktično ni ne vide", rekao je Dačić.

SRBIJA SE OPRAŠTA OD SLAĐANE I JOVICE! Počela KOMEMORACIJA tragično stradalim Srbima u Libiji (FOTO)

ŠOKANTNA TVRDNJA PENTAGONA: Nismo krivi za smrt dvoje Srba u Libiji, povrede ne odgovaraju onima u bombardovanju!

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Jovica Stepić je ugradio sebe u našu ambasadu u Tripoliju tokom toliko godina, rekao je Dačić, dodavši da je bio "konstanta tog kolektiva".

"Kažu da je bio pravi Srbijanac i da nije bilo Srbina u Libiji koji nije znao za njega", rekao je on.

Istina o njihovom stradanju će biti utvrđena, da li su bili meta ili samo kolateralna šteta, poručio je Dačić, ali da su oni, bez obzira na rezultate te istrage, postali žrtva vremena u kome živimo.

"Sada nije bezbedno šetati ulicama Pariza, Džakarte, Istanbula zbog terorizma.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Srbija traži objašnjenje zašto su baš oni postali kolateralna šteta", rekao je Dačić, istovremeno uputivši apel javnost Srbije da ne vređaju uspomenu na Slađanu Stanković i Jovicu Stepuća natpisima "koji nemaju veze sa relanošću ".

DA LI PENTAGON IMA DOKAZE, A NE SAMO PRIČE? Stefanović odgovorio na tvrdnju da Srbi u Libiji nisu ubijeni u bombardovanju

Komemoraciji je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, koji je, kao i Dačić, izrazio saučešce porodicama poginulih.

Na komemoraciji je ocenjeno je da se današnjim skupom odaje počast tragično nastradalih, koji su "hrabro izgubili život dok u služili našoj zemlji".

Slađana Stanković je u MSP od 2000. godine, u Službi za vezu, a u Tripoliju je bila od 2006.

Jovica Stepić je u Tripoliju bi od 1993. godine.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Pristunima se obratio i Miroljub Ivezić, Slađanin nadređeni, rekavši da je Odeljenje za informatiku i telekomunikacije "u šoku i neverici".

"Ovakva tragedija se nikada nije desila, nismo sačuvali našu Slađu", rekao je on.

On je podsetio da Slađanu sreo u Beogradu pre nego što je poslednji put otputovala u Tripoli i da ju je tada pitao kako joj je tamo, da li je opasno:

"Rekla mi je: Nije strašno, kada se pojavim da platim neke račune Libijci me propuštaju, ni na ulici nema nikakvih problema, sve je u redu", rekao je Ivezić.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Posle toga je otišla u Libiju a "nisam znao da zapravo odlazi u večnost i slavu", dodao je Ivezić.

Prema njegovim rečima, 8. novembra 2015., kada su oteti, usledio je šok, a sada i tragedija.

"U Službi je bila neverica i bol, mislili smo da vest nije tačna", rekao je on, podsetivši da je veliki broj Srba koji su se vratili iz Libije to uspeo zahvaljući njenom profesionalizmu i hrabrosti, za šta je dobila i nagradu za podvige 2011.

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago1

    25. februar 2016 | 12:02

    Dacicu,sviras onako ,niste uradili nista da ih spasite , sad samo lajete ne zvezde. Sad da istrazujete. To malo narodu servirate pricu za malu djecu

  • Velislav

    25. februar 2016 | 14:26

    Koja je zapravo bila svrha otmice? Zašto baš srpski građani? Da li je u pitanju bila otkupnina ili nešto drugo? Da li je to negde objavljeno? Sada kada su nesrećno nastradali, naravno da je svima žao, ali da li i koliko su iscrpljeni diplomatski i ostali napori da se oni oslobode? Mislim da su odavno trebale da pljušte ostavke i da se ovo moglo sprečiti da je bilo dovoljno rešenosti.

  • jelena

    25. februar 2016 | 13:33

    Mene zanima kako jedan min inos poslova, jedne male i siromasne zemlje moze da pomogne u otmici u zemlji koja nema zakon, red ...? Oni su radili u zemlji koja je u ratnom vihoru. Ko moze da vam sacuva glavu? Niko. Samo da imate srece da vam se nista lose ne dogodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA