ODNOS ZETA I TAŠTE! Ovako analitičari gledaju predizborne saveze malih sa velikim strankama

Iako neki analitičari očekuju da će predstojeći izbori biti "čistilište" za male stranke, to ne mora nužno tako da bude. Naime, "mali" i u ovu izbornu trku radije ulaze kao partneri onim partijama koje sigurno prelaze cenzus, nego što žele da provere mogu li same do poslaničkih mandata

  • 3

Sa Zlatibora, na Malu gospojinu, stranka Nenada Popovića krenula je pre dve godine ka Rusiji, a sa čvrstim "ne" Evropskoj uniji. Dve godine kasnije, ozvaničuje saradnju sa najvećom parlamentarnom strankom, kojoj je na vrhu prioriteta ulazak u Uniju. Šta je, u ovom slučaju, spojilo istok i zapad?

TAČNO U PODNE: Nikolić u petak RASPISUJE izbore!

"Očuvanje vojne neutralnosti Srbije, maksimalno davanje doprinosa razvoju ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Rusije, borba za očuvanje KiM u okviru Srbije i podrška suverenitetu Republike Srpske na izvornim dejtonskim principima", kaže predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

Principi su i Zelene Srbije, pravo iz poslaničke grupe Boris Tadić, odveli u predizbornu koaliciju sa strankom njegovog političkog protivnika - SPS-om.

Printskrin: Tanjug/Nenad Dilparić Printskrin: Tanjug/Nenad Dilparić

"Mi smo razgovarali o nešto većem broju mandata, ali pre svega o programskim stvarima koje možemo da dogovorimo i da pokušamo da u nekom narednom periodu zajedno implementiramo", kaže predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić .

Ovakva predizborna kretanja malih ka velikima, u srpskom političkom polju poznavaoci upoređuju sa odnosom zeta i tašte: možda tu i nema velike ljubavi, ali ima koristi.

"Idu prema onom akteru, koji im obezbedi osnovnu svrhu bavljenja politikom, a to je ulazak u parlament i još radije i slađe - ulazak u vlast. Zato što ulazak u vlast, sem što vam omogućuje da realizujete neki projekat, omogućava vam da zbrinete hiljade svojih prstalica i da ih postavite na državne jasle", kaže profesor FPN-a Zoran Stojiljković.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju kaže da njihov opstanak u Srbiji, posebno kada su opozicija je veoma upitan, jer većina njih ako bi nastupala samostalno na izborima ima mali ili nikakave šanse da pređe cenzus.

Okupljanje malih oko sebe, na duže staze, isplati se i velikima.

"Šta je interes velikog u tome pa da pokaže širinu, da okupi sve i da propagandno pređe u status najjače stranke ili čak stranke koja sama dobije više od polovine glasova", navodi Stojiljković.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Predstavnici malih partija priznaju da im je savez sa jačima, trenutno jedini način da opstanu na političkoj sceni. I one koje imaju jake lokalne lidere, praktično nemaju šansu u situaciji kada gotovo deceniju nije bilo odvojenih lokalnih od parlamentarnih izbora. I kada birač na lokalu, po pravilu, zaokružuje prepoznatljivijeg kandidata.

( Telegraf.rs / Izvor: RTS )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dubravka

    6. mart 2016 | 00:15

    Voli tašta zeta zbog deteta.

  • Dobi

    5. mart 2016 | 10:58

    A sta bi sadasnji veliki mogli da nauce od sadasnjih malih?Kako da budu pohlepni gubitnici,kako da manipulisu, kako da kradu i zloupotrebljavaju narod i kako da ga prevode zednog preko vode a da im jadan narod i dalje tapse kao dobrim oratorima i smekerima od kojih nije dobio ni ono malo dostojanstva za kakav takav zivot.Is bre Stoiljkovicu zajedno s njima,ako su ti oni o.k. vodi ih kuci pa uzivaj s njima,narod nece vise da ih vidi a kamoli da glasa.Ovo je najperfidniji i najlukaviji nacin kako opet da se uvuku u politiku.Ovo dokazuje da su besramni i bez ikakvog morala,puzali bi u go.nima i u blatu samo da se docepaju vlasti,e nece moci u koaliciju sa velikima.Vucic dobro zna da bi se narod i njega odrekao ako se zblizi s njima i sravi ih pored svog imena.Srbija ima pametne ljude pa nek ih pronadje ako mu trebaju ,ove barabe vise necemo.Tacka.

  • Dobi

    5. mart 2016 | 10:39

    Ti sada mali,a koji su bili nekad veliki,jedini cilj im je licno,subjektivno bavljenje politikom kao profesijom jer tu je najveca omudina a ne u zanimanjima za koje su se skolovali,inace bi radili svoj posao kao klinicki psiholog,kao dramaturg kao ekonomista ili pravnik.... ali tamo nema sta da se mazne i zato se po cenu svih moralnih vrednosti trpaju u politiku ,jer su izgubili obraz i sve druge vrednosti kao ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA