Bogdanović: Incidenti na Merdaru pokazna vežba za nasilje

Ministar za KiM pozvao Srbe na uzdržanost u slučaju novih provokacija

  • 0

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović plaši se da su akcije pripadnika "Samoopredeljenja" na prelazu Merdare i sve što se dešavalo s tim u vezi samo nečija pokazna vežba za nasilje, koje bi moglo da se ponovi na severu Kosova i Metohije.

"Nije slučajno odabran baš ovaj trenutak da se podgrevaju strasti i potpaljuju varnice na Kosovu. Sada, kada su pregovori Beograda i Prištine dali rezultate i kada se sporazumi u potpunosti primenjuju, očigledno je da su nekome potrebne nove provokacije i vraćanje stvari unazad. Evidentno je da nekome ne odgovara stabilnost i približavanje pozicija", rekao je Bogdanović Novostima.

Ministar kaže da ne razume kakav reciprocitet u uvozu i izvozu traži "Samoopredeljenje" kada Kosovo gotovo ništa i ne proizvodi.

"Prelaz robe sa Kosova i Metohije preko administrativne granice je u skladu sa dogovorima. Ni (Aljibin) Kurti ni njegovi sledbenici nisu sami odabrali momenat da blokiraju Merdare i dižu tenzije. Uveren sam da oni imaju nalogodavce i van teritorije Kosova. Ali verujem i da je veliki deo međunarodne zajednice sada shvatio da takvi ekstremisti predstavljaju suštinsku opasnost po mir i stabilnost", kazao je on.

Bogdanović je stoga pozvao na poseban oprez i uzdržanost.

"Kad god nasilje postane instrument političke borbe, najveće žrtve postanu Srbi. Zato je važno da sačuvamo pribranost i da ne nasedamo na provokacije koje dolaze sa albanske strane", naglasio je ministar Bogdanović.

Ivanović: Akcije će se nastaviti

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da će tenzije na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova još malo potrajati jer će pripadnici pokreta "Samoopredeljenje", kako je ocenio, nastaviti blokade prelaza koje su im politički isplative.

Pokret "Samoopredeljenje" će probati ponovo da organizuje sličan protest jer na taj način dobijaju publicitet i šalju poruku kosovskoj javnosti da je taj pokret konsekventan, da brzo rešava stvari, preuzima situaciju, rekao je Ivanović.

On je istakao da je u programu tog pokreta odredba da je "za sve kriva Srbija", da je međunarodna zajednica nepoželjna, kao i da na Kosovu i Metohiji ima oko 300.000 nezaposlenih i ocenio da je to razlog zbog kojeg "Samoopredeljenju" raste popularnost.

Ivanović je rekao da je do sada ovaj pokret imao 150 do 200 ljudi na skupovima, ali da su u subotu, tokom blokade Merdara i Bele Zemlje, imali 2.000 ljudi, da je bio dobro organizovan, ali da zabrinjava što "imaju finansijsku podršku domaćih tajkuna".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA